Menno van Hoek
Menno van Hoek Foto: Adrie Neervoort

Op weg naar de zittingsavond: ik zal mezelf even voorstellen

In de aanloop naar de Krutjesgatse zittingsavond wil ik jullie de komende weken graag meenemen in het leven van een Sonse artiest, een wekelijks kijkje in de keuken!
Maar eerst zal ik mezelf efkes voorstellen: Ik ben Menno van Hoek, 31 jaar oud, verloofd "mi ons Jeannette" ? en vader van Sia (2) en Otis (0). Sinds een jaar of 7 ben ik actief tijdens de zittingsavond als tonprater. Daarnaast ben ik al 4 jaar betrokken bij de organisatie als lid van de zittingsavondcommissie.

Wat ik meteen maar zal verklappen: ik ben als tonprater meer tijd kwijt met het opstellen van mijn "rider" (zo'n lijstje waar een artiest zijn wensen (lees: bevelen) op zet voor wat er allemaal aanwezig moet zijn in de artiestenkamer, zoals 423 blauwe M&M's en 36 gele M&M's, een lichtrroze paraplu en 7 flessen champagne op 5.3 graden Celcius), dan met het schrijven van de tekst voor mijn buut…

Back to reality: vanaf augustus/september ben ik bezig met mijn tekst. Iedere week minimaal 1 avond zelf of samen met mijn "buutteam" aan de slag en daarnaast zitten we iedere zondagochtend in La Sonnerie met de groep tonpraters samen om elkaar te helpen, van elkaar te leren en vooral de tekst sterker te maken! Maar de grootste stappen worden gemaakt op de fiets, onder de douche, tijdens het hardlopen, tijdens het eten… Als je eenmaal weer met het virus besmet bent, ben je eigenlijk 24/7 bezig met je tekst. Woordspelingen bedenken, grappen verzinnen, dingen die je meemaakt verwerken in de buut. Ik heb nooit bijgehouden hoeveel tijd het schrijven van een buut van max 15 minuten nou werkelijk kost, maar dat is waarschijnlijk maar goed ook anders zou ik er thuis niet meer mee weg komen ?.

Bij mij begint een buut met het bedenken van een nieuw "typetje". Het liefst iemand die iets bijzonders doet. Een wereldje dat mensen wel herkennen, maar niet echt kennen. Een wat absurd karakter waar ik zelf in ieder geval nogal de humor van in zie! Ook dit jaar is er in de zomer weer een typetje geboren en ik kan niet wachten om jullie kennis te laten maken met deze vreemde verschijning. Ik ben intussen al een heel eind op weg met mijn buut, maar de puntjes moeten echt nog op de i. Gelukkig hebben we daar nog een paar weken de tijd voor.
De datum waar we allemaal naartoe gewerkt hebben is zaterdag 7 januari 2017. Dan hebben we een interne try out, waarvoor iedere tonprater een man of 10 "eigen volk" uitnodigt, die de stand van zaken komt bekijken/beluisteren. We zitten dan met ongeveer 100 man in een zaaltje en iedereen vult evaluatieformulieren in (grappen turven ;-) aan de hand waarvan we vervolgens onze buut weer sterker kunnen maken en op basis waarvan we goed kunnen beoordelen hoe we ervoor staan.

De uiteindelijke keuze van wie er wel of niet mee zal doen aan de zittingsavond, is een beslissing die je als groep probeert te maken en vaak weet een deelnemer zelf wel of het goed genoeg is of niet. Zo'n try out is in ieder geval een goede, waardevolle test.
Nu ga ik snel verder met de laatste loodjes om ervoor te zorgen dat ik met deze buut kan gaan knallen op het podium van Prinske Brekel dit jaar. Ik kom gelukkig net van de Primera vandaan, dus aan inspiratie geen gebrek…
Tot volgende week! Menno


Nieuwjaars Blotevoeten Wandeling

Weer eens wat anders! Geen 'Nieuwjaarsduik' maar een 'Nieuwjaars-blotevoeten-wandeling'. Op de tweede zondag van het nieuwe jaar een begin maken met de goede voornemens: meer bewegen, meer natuur. En waarom dan niet ook meteen op je blote voeten?
Doe mee en ervaar hoe bevrijdend je voeten dit vinden en hoe blij je er zelf van wordt! Een echte energieboost voor 2017! Na de wandeling zorgen we nog voor lekker een glaasje glühwein voor de innerlijke mens :-). Vertrekpunt: Vressels Bos (vertrek op parking Hei-Eind, 1ste straat naar rechts na de Vresselse Hut) Tijd: 11.00 - 12.00 Kosten: Gratis Vragen en/of aanmelden: info@blotevoetenwandelingen.nl (www.blotevoetenwandelingen.nl)

Nog wat extra tips: - Neem een rugzakje mee met schoenen en een handdoekje. Zo kan je op elk gewenst moment je voeten drogen en je schoenen weer aantrekken. - Enkels warm houden door beenwarmers of afgeknipte sokken te dragen. Enkels worden snel koud en kunnen effect hebben op de interne warmte van de voeten. - Voeten en teenplooien insmeren met kokosvet of vaseline. Het vet zorgt ervoor dat de huid soepel blijft (kou kan de huid uitdrogen) en de kou minder snel doordringt. Je kan de voeten insmeren ter plaatse net voor vertrek.


Afbeelding