Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Hilarisch en ontroerend

Koekwaus is een goed Brabants woord voor 'sukkel', 'idioot'. Of, vanuit een meer positieve insteek, 'cool', 'origineel'. De personages in dit stuk zijn beide: prettig gestoord en origineel.

Maar wie of wat ze zijn telt niet in de psychiatrische inrichting waar ze verblijven. Daar gelden de regels van het systeem. Met geraffineerde dwang en machtsmiddelen worden de bewoners in het gareel gehouden. De democratische principes van de therapeutische gemeenschap suggereren een schijnvrijheid, want waarden als zelfbeschikking en individuele ontplooiing spelen in de inrichting hoegenaamd geen rol. Iedereen is slaaf van het systeem, patiënten zowel als de verpleging.

Dan doet patiënt Mark zijn intrede. Hij is anders dan de anderen. Hij stelt vragen bij het gangbare regime en komt in verzet tegen de slaafse volgzaamheid van zijn medepatiënten. Het gezag heeft het maar moeilijk met deze onruststoker, die zich bovendien niet laat stoppen. Samen met de andere bewoners organiseert Mark een spectaculaire ontsnappingspoging. De uitkomst is weinig gelukkig. Aan het einde is het weer 'business as usual'. Of toch niet?

Wij wensen u veel plezier bij deze hilarische en ontroerende voorstelling!

Koekwaus is gebaseerd op het toneelstuk 'Het Koekoeksnest' van Dale Wasserman (1963, Nederlandse vertaling 1990) naar de roman 'One flew over the Cuckoo's Nest' uit 1962 van Ken Kesey. Deze roman wordt vooral herinnerd door de gelijknamige verfilming uit 1975 door Milos Forman met hoofdrollen van Jack Nicholson en Louise Fletcher. Regisseur Lilian van Overbeek heeft het stuk ontleed, bewerkt en – voorzien van eigentijdse ingrediënten – tot een nieuw geheel gekneed, waardoor de personages en de thematiek ook vandaag de dag herkenbaar zijn.