Foto: Wikipedia.org
Foto: Wikipedia.org Foto:

Lezing Operatie Market Garden

Museum Bevrijdende Vleugels organiseert een lezing op dinsdag 31 januari 2017.
Historici prof dr. Willem Klinkert en dr. Michiel de Jong geven een lezing met de titel:
" Operatie Market Garden (OMG) op de tekentafel. De planning van de geallieerde operaties aan het westelijk front, augustus - september 1944 "
Prof dr. Klinkert zal ingaan op het belang van de besluitvorming op het hoogste geallieerde niveau betreffende operaties tegen Duitsland in de periode 20 aug - 10 sept en de opvattingen van historici daarover.

Dr. Michiel de Jong zal daarna ingaan op de rol en waardering van airborne troepen in de geallieerde oorlogvoering 1943-1944. De waardering voor deze airborne eenheden was, zeker na de ervaringen in het Middellandse Zeegebied, verre van eenduidig positief. In sept 1944 worden ze echter ingezet in de voorhoede en op ongekend grote schaal van een belangrijk offensief. Hoe is dat te verklaren?
Beide gastsprekers van deze avond zijn verbonden aan de faculteit Militaire Wetenschappen/ Militaire Geschiedenis & Strategie aan de NLDA (Ned Defensie Academie, voorheen KMA, te Breda). Prof dr. Klinkert is sinds 2007 tevens deeltijdhoogleraar Militaire Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

Plaats: Boshuys, Sonseweg 39 te Best
Aanvang 19.45 uur en de toegang is gratis


OLAT wandeltocht op zondag
15 januari vanuit Oirschot

Op zondag 15 januari is de start van de 3e wandeltocht van dit 50e seizoen vanuit Oirschot. Het wordt een gevarieerde wandeling.
We lopen in een oud agrarisch cultuurgebied met interessante buurtschappen en mooie langgevelboerderijen, we komen door het mooie landgoed De Baest en ontdekken, afhankelijk van de afstand die je loopt, het afwisselende gebied rondom Oostelbeers en Westelbeers met o.a. mooie heidegebieden. We passeren de kapel van de H. Eik en lopen langs de Grote en Kleine Beerze. De lange afstand doet ook de Landschotse Heide aan. Op het laatst wandelen over landgoed 's-Heerenvijvers en door het fraaie centrum van Oirschot. En als de zon wil meewerken dan wordt het een prachtige winterwandeling.

Startlocatie is De Stapperij, Spoordonkseweg 80, 5688 KE Oirschot. Alle afstanden mogen vanaf 08.00 uur starten. De ervaren wandelaars kunnen wandelen op de 40, 30 of 20 km. Voor degenen die minder willen wandelen en voor families met kinderen kan men tot uiterlijk 12.30 uur ook starten op de 15 of 10 km. Men moet om 17.00 uur weer terug zijn op de startlocatie. Onderweg heeft OLAT enkele wagen- en caférustposten ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Uitgebreide informatie vindt u op www.olat.nl waar vooraf ook de route middels GPS tracks zijn te verkrijgen. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen via e-mail: dagtochten@olat.nl.


Afbeelding