Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Auguste Rodin, beelden als iconen van de moderne tijd

Ze zijn in Nederland: De Denker, de Kus, Balzac en nog 120 andere beelden. Tot 30 april 2017 organiseert het Groninger Museum de grootste Rodintentoonstelling die ooit in Nederland is gehouden.
De samenwerking met het Parijse Musée Rodin en het Museum of Fine Arts in Montreal heeft een unieke tentoonstelling opgeleverd met bronzen, gipsen, keramische en marmeren beelden aangevuld met werken op papier. Na de miljoenen popliefhebbers die naar de David Bowie expositie kwamen kan de stad nu rekenen op een stroom aan binnen- en buitenlandse beeldhouwliefhebbers. Het is weer zo'n tentoonstelling van once in a life time…. Vandaar de informatieve lezing van Kunst- en cultuurhistoricus dr. Ger Jacobs, in de Bibliotheek van Son & Breugel op dinsdagavond 31 januari 2017, 20.00-22.00u.

Rodin
Auguste Rodin (1840-1917) was de belangrijkste beeldhouwer van de 19e en 20e eeuw. Het spraakmakende werk van de Parijzenaar had zijn bronnen in de gotiek en de romantiek, maar werd aan het einde van de 19e eeuw het absolute startpunt van de moderne beeldhouwkunst. Zijn manier van werken en zijn ideeën vormden voor veel beeldhouwers, tot de dag van vandaag, een onuitputtelijke inspiratiebron.
Het toverwoord in Rodins werk is "de beweging". Dat beschouwde hij als de ultieme uitdrukking van het echte leven. Hij brak radicaal met de steriele bewegingsschema's en de levenloze composities die de classicistische professoren van de Ecole des Beaux-Arts voorschreven. Met zijn ongeëvenaarde kennis van de anatomie en zijn zeer gewaagde composities was hij in staat om zelfs in de kleine nuances van het menselijk lichaam het leven weer te geven. Hij streefde zelden naar de realistische afbeelding van een persoon, dat beschouwde hij als levenloos. Zijn doel was een onverbloemde verbeelding te laten zien. Dat dit, in een tijdperk van romantische beelden, geregeld leidde tot schandalen, laat zich raden. Hij trok zich daar niets van aan. In een preutse, burgerlijke maatschappij schroomde hij niet zowel "onvoltooide" als "aanstootgevende" beelden te laten. Dat hoorde ook bij het leven. Pas na zijn dood werd hij geprezen als degene die de poort naar de beeldhouwkundige vrijheid wagenwijd had opengezet. Zijn beelden werden de iconen van de moderne tijd.

Kaartjes
Kaarten voor de lezing zijn verkrijgbaar via de website www.bibliotheekdommeldal.nl, klik op Agenda & Kaartjes.