Het dagboek van Will Joosten en Eddy Traa
onze correspondenten bij Dakar 2017

6 januari we zijn in Bolivia, het duurde even want het was druk aan de grens . Geslapen hebben we buiten bij het bivak, we gaan kijken bij de start, net er voor passeren de deelnemers een riviertje , ze rijden er niet hard maar het is leuk voor de foto's , samen met lokale bouwen we een dam zodat er meer water in blijft staan. In de tussen tijd dat de auto's en de trucks komen rijden we er zelf ook een keer door om het publiek te vermaken en we moeten nog eens van ze. Als we door rijden naar het volgende bivak regent het flink. Als we bij het bivak aan komen is het er een chaos het bivak staat onder water er teams stellen zich op op de snelweg, die word afgesloten.

7 januari. Vanwege de hevige regenval gaat de rally die dag niet door , vanaf het bivak gaat het recht naar La Paz. Deelnemers mogen pas smiddags arriveren voor de podium Ceremonie als show voor de mensen daar . De ontvangst in La Paz was overweldigend, zo veel mensen langs de route in de stad. Wij zelf reden net naast het podium door, er werd wel raar gekeken.
Even later werden we nog geïnterviewd door de Boliviaanse TV en kregen we berichten dat we live te zien waren geweest.

8 januari. Rust dag uit geslapen in een hotel en foto's en video's op internet gezet . Om 12 uur hebben we afgesproken met een Nederlandse navigator die twee bivak bandjes voor ons regeld. Die avond vertrekken we al richting de volgende proef en gaan weer richting Argentinië. Na de start te hebben bekeken rijden we niet naar het niet naar het rijders bivak maar naar het service bivak om vandaar meteen naar de grens te rijden.
We zijn al goed op weg als ik (Will) zie dat ik al 6 oproepen heb gemist , zal we iets dringends zijn. Of we even een onderdeel naar het deelnemers bivak kunnen brengen anders ligt het team eruit. Er gaat voor de zekerheid een monteur mee en Eddy gaat met het service team naar het andere bivak.
Ik rijd samen met monteur naar Uyuni, 300 km door de bergen.
Als we daar aankomen, komt ook net de race truck aan. Ze zijn 300km gesleept, de monteur bouwt het onderdeel in we rijden naar het andere bivak, een rit van 400 km.

10 januari Om 7 uur komen we aan Eddy heeft ondertussen een beetje kunnen slapen en rijdt naar de grens, daar aangekomen duurt het even voor alle papieren geregeld zijn en kunnen we door. We zijn beide zo moe dat we besluiten die dag geen foto's of video's gaan maken, maar door te rijden naar het volgende bivak. We besluiten onderweg in een dorpje rustig te eten. Als we er even zitten wordt het steeds drukker en schijnt er een paar dorpen verderop een modderstroom te zijn geweest . Als we niet gestopt waren, waren we er voorbij geweest of hadden er zelf in gezeten. De hoofd weg is daardoor afgesloten. Teams wachten af of maken een eigen bivak. Na een paar uur komt er nieuws en is het mogelijk om te rijden door de bergen, weer een rit van ongeveer 300km. We rijden samen met een pers team maar raken elkaar kwijt door dat onze voor verlichting het begeeft. Wel hebben we nog een led verstraler en sluiten die rechtstreeks op de accu aan en kunnen we door. Om 2 uur snachts komen we aan in Salta en bezoeken een hotel waar een kennis zou overnachten. Ze zouden ons ontvangen in Salta maar zijn er niet. Zitten nog vast voor de modderstroom.
We zoeken zelf een hotel en horen dat de rally de volgende dag is stil gelegd om op het volgende bivak te hergroeperen.

11 januari. We slapen een beetje uit en gebruiken de tijd om te internetten. Dan rijden we naar het volgende bivak onderweg komen we teams tegen bij een tankstation en aan gezien de pomp niet snel is bakken we voor de verandering knakworsten voor ze. Die nacht slapen we langs de weg in de openlucht Eddy op de auto en ik op het veldbed er naast.

12 januari. We worden wakker van de motoren en volgen ze naar de start en gaan een stukje verder in een rivierbedding kijken . We rijden daarna door naar het volgende bivak en bij een tankstation treffen we Facundo onze Argentijnse vriend met zijn vrienden en besluiten al meteen door te rijden naar de volgende stage om zo een mooie plek te hebben. We maken ons eigen kleine bivak en de Argentijnen zorgen voor de bbq .

13 januari. De plek die we hebben is goed, de deelnemers komen over een zandduin en draaien voor ons langs. Als alle deelnemers voorbij zijn rijden we naar het volgende bivak. Na 200km stoppen we bij een service team , hun race truck staat met stukken in de proef en vragen of wij het onderdeel zouden willen gaan brengen, waarschijnlijk helemaal terug in de buurt waar we die dag gestaan hadden. We willen het we doen maar niet alleen aangezien ons niemand komt redden als er iets gebeurt dus gaat ook hun pers auto mee. Onderweg pikken ze nog een lokale op die een weg binnen door de duinen weet. Het wordt een mooi rit en zijn voor het donker bij de race truck . Als hij gemaakt is kunnen ook wij weer op weg. Het een weer een hele rit om in het donker weer uit de duinen te komen. Als we weer samen komen met de service truck krijgen we eerst wat te eten, dan rijden we door tot we de auto aan de kant zetten om te slapen.

14 januari De laatste dag van de rally doen ze een klein rondje en is het podium in Buenos Aires 800km verder en dit jaar wouden we daar weer eens bij zijn dus rijden we meteen door naar Buenos Aires en gaan wel eerst naar een hotel om ons eens te douchen. Eenmaal bij het podium is het een gezellige weer zien met de deelnemers en hun monteurs. Ieder jaar horen we er een beetje meer bij en worden we begroet niet alleen door de Nederlandse of Belgische teams maar ook uit andere landen die het mooi vinden wat we doen en ons volgen . Bijvoorbeeld een Boliviaanse deelnemer die herkent van facebook omdat we foto's en een video van hem hebben. En dan denkje nadat je de afgelopen 14 dagen toch lang en soms zwaar waren, het toch mooi is om zo gewaardeerd te worden.

15 januari uitslapen en eens rustig eten .

16 januari. We hebben de auto naar de haven gebracht en terwijl ik dit schrijf zitten we in het vliegtuig op weg naar huis samen met verschillende teams. Ben benieuwd hoe de aankomst is.