Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Dankzij De Koning is het centrum weer iets veiliger

Welgeteld dertien zebrapaden telt de Nieuwstraat in Son en Breugel. Een zebrapad heeft een functie, want een oversteek via een zebrapad is de meest veilige manier om de overkant van een straat te bereiken. Er zijn zelfs wettelijke regels voor opgesteld.

Door: Adrie Neervoort

Nu moet je natuurlijk als voetganger ook zelf goed uitkijken als je oversteekt, ook al maak je gebruik van een zebrapad. Maar ondanks dat voetgangers die gebruik maken van het zebrapad om de Nieuwstraat over te steken, goed uitkijken, is het in de Nieuwstraat al een aantal keren mis of bijna mis gegaan. Sommige voetgangers wisten door een bijna atletische beweging een naderend voertuig net op het laatste moment te ontwijken. Anderen konden dit net niet en werden pijnlijk geraakt of kwamen ten val.

Het lijkt wel of automobilisten de eerste of tweede zebra wel waarnemen maar de andere schijnbaar niet. Nu zijn het ook wel uitzonderlijk veel zebrapaden op een relatief korte afstand bij elkaar.
Frans de Koning zag ook een aantal keren hoe gevaarlijk het oversteken op de zebrapaden wel niet was. Hij kon het dan ook niet langer aanzien en bedacht een simpele maar doeltreffende oplossing.
Met dit idee ging hij naar het gemeentehuis alwaar een ambtenaar zijn idee overnam met de belofte de haalbaarheid hiervan te onderzoeken. Op 5 april 2016 kreeg de heer De Koning een keurige brief van de gemeente met de toezegging dat zijn idee werd overgenomen, en dat de borden aan twee kanten van de Nieuwstraat zouden worden geplaatst. Het zouden retroreflecterende borden worden die de automobilisten en andere weggebruikers zouden waarschuwen voor de dertien zebrapaden op de Nieuwstraat.

Na de zomer zag De Koning nog niet de beloofde borden,en ongeduldig als hij is, dacht hij na over zijn volgende stap. Nu weet hij dat goed werk tijd nodig heeft, en Keulen en Aken ook niet op één dag zijn gebouwd. Maar dit duurde toch wel erg lang. Nu kun je van alles vinden van ons gemeentelijke bestuur maar niet dat zij onbereikbaar zijn. De burgemeester heeft zelfs een spreekuur. Dus De Koning ging in november 2016 naar het spreekuur van onze burgemeester om te vragen of de goede man wist waarom de uitvoering zo lang duurde. De burgemeester hoorde hem aan en begreep even ook niet waarom het zo lang duurde, reden voor hem om dit eens na te vragen. Deze belofte deed hij dan ook aan De Koning. Op vrijdag 20 januari kwam De Koning terug van een dagje weg en zag bij terugkomst in Son en Breugel het waarschuwingsbord waar hij om gevraagd had. Aan beiden kanten van de Nieuwstraat, vanuit Eindhoven en vanuit St. Oedenrode stonden nu retroreflecterende borden die de weggebruikers waarschuwden voor dertien zebrapaden in de Nieuwstraat.

Frans de Koning is erg blij met de borden, maar maakt zich daarbij nog steeds zorgen om de oversteek ter hoogte van de Sonse Stoom-erette. Het is daar, door een aanwezige bocht erg onoverzichtelijk. Waarschijnlijk zal dit zebrapad nog meer gebruikt gaan worden als behalve Kado en Zo ook de stichting Meedoen Werkt het oude pand van Style@Home gaan betrekken.
Soms heb je een De Koning nodig om een kleine verbetering in gang te zetten, laten we hopen dat de borden het weer een stuk veiliger maken.