Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Verbeterplan zwembad Thermae gereed

Het verbeterplan van Thermae Son, als onderbouwing van hun subsidieverzoek voor behoud van het zwembad, is deze week aangeboden aan wethouder Kees Vortman. Op de inhoud wil Thermae nog niet ingaan. "Ik ga niet met de gemeente communiceren via de media" aldus eigenaar van het feelgood-complex Wim van Santvoort.

Wél wil hij vast kwijt dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de gemeente het plan serieus neemt. Hij weet zich ook gesteund door de positieve reacties uit de bevolking van Son en Breugel, op de poll of de gemeente subsidie zou moeten geven om het zwembad rendabel te houden. Maar liefst zo'n 2000 van hen stemden vóór, het aantal tegenstemmers was op de vingers van één hand te tellen.

De cijfers
In de tussentijd heeft Van Santvoort niet stil gezeten. Op zijn bureau liggen dikke rapporten over de landelijke ontwikkelingen op het gebied van zwembaden. Officiële cijfers, plus populaire samenvattingen en conclusies in de media waaruit blijkt dat de situatie in Son niet uniek is. Met uitzondering dan van één essentieel punt: alle openbare zwembaden, gemeentelijk of particulier, krijgen structureel subsidie van de gemeente. Overal, behalve in Son en Breugel.
Zo kopte RTL nieuws onlangs "Wat kost een zwemkaartje eigenlijk écht?" boven een artikel met interessante onderzoeksresultaten. Zo staat daar: "Een kaartje kost gemiddeld drie tot acht euro, maar veel mensen vinden dat best duur. Men realiseert zich echter niet dat een kaartje eigenlijk spotgoedkoop is. De kostprijs is 60 tot 70% hoger" gevolgd door een uitleg van die cijfers. Om het financiële gat te dichten, betalen de gemeentes in Nederland jaarlijks zo'n 270 miljoen euro aan openbare zwembaden, zowel gemeentelijke als particuliere. Voor volledig gemeentelijke zwembaden (dat zijn veruit de meeste) ligt die subsidie jaarlijks tussen de half en anderhalf miljoen, voor zwembaden waarvan de gemeente eigenaar is en exploitatie en onderhoud particulier zijn uitbesteed tussen de een en vijf ton. Daarnaast zijn er ook mengvormen. Over de democratische legitimering daarvan zal geen discussie zijn: 93% van de Nederlanders vindt een zwembad een basisvoorziening.

Onderhoud en veiligheid
"Overal zie je gemeentelijke zwembaden verkommeren. Kijk maar eens rond in de buurgemeentes. Er gelden strenge regels voor onderhoud en veiligheid en er wordt periodiek onderhoud gepleegd, maar niet altijd voldoende. Zo kon ook dat verschrikkelijke ongeluk gebeuren waarbij een baby werd gedood door een vallende geluidsbox. De rechtbank heeft de gemeente Tilburg daar inmiddels voor verantwoordelijk gesteld. Van alle sporten ter wereld heeft zwemmen overigens het laagste percentage blessures: nog geen half procent. Bij fitness is dat al 1,4%, maar bij sommige sporten nog veel hoger, tot boven de 5%" aldus Van Santvoort.

Aanpassingen en toekomstperspectief
"Los van de problematiek met de subsidie, hebben we dit jaar nog wel wat aanpassingen gedaan in ons programma" herneemt hij. Een prijsverhoging dus? "Dat hangt af van de categorie. Bij de ene is het inderdaad wat verhoogd, maar bij andere weer verlaagd". Hij geeft toe dat een zwemkaartje bij Thermae iets duurder is dan bij een gemeentelijk zwembad als bijvoorbeeld De Neul in Sint-Oedenrode. "Maar je moet ook kijken wat je daarvoor krijgt" relativeert hij, terwijl hij veelbetekenend om zich heen kijkt. Elke richting is raak: de ruime en makkelijk bereikbare parkeerplaats, het zwembad met bronwater en nagenoeg zonder chloorlucht, de weldadig aandoende voorzieningen, de gezellige brasserie. Raar woord eigenlijk, 'verbeterplan'. "Ja, dat heb ik ook niet bedacht" grinnikt Van Santvoort. "Maar natuurlijk blijft er altijd wel iets te verbeteren. Om tegemoet te komen aan de wens van onze bezoekers, hebben we onze folders herschreven in Jip-en Janneke-taal. De onderdelen waar we al voorliggen op de regio hebben we zo gelaten. De openingstijden voor vrij zwemmen zijn 48 uur. Vergelijk dat eens met 16 uur in Sint-Oedenrode of 28 uur in Nuenen. In de vakantieperiode is Thermae Son twee weken gesloten, Sint-Oedenrode vijf weken, Nuenen en Best vier weken. En zo kan ik nog wel meer voorbeelden noemen. Daarnaast is het zeer de vraag of het zwembad in Sint-Oedenrode over een paar jaar nog bestaat. Dat staat hoog op de politieke agenda want drie zwembaden voor 80.000 inwoners zoals in Meierijstad, is landelijk ook uniek."


Verenigingen ontmoeten DeMooiSonenBreugelKrant

Woensdagavond 25 januari kwamen een aantal verenigingen bijeen in Sportcafe Expreszo. DeMooiSonenBreugelKrant had een uitnodiging verstuurd naar verenigingen en sportclubs voor een kennismakingsavond.

Na een welkom door Adrie Neervoort, uitgever van DeMooiSonenBreugelKrant kregen de gasten een presentatie te zien van Jeroen van de Sande. Jeroen is de medeoprichter van DeMooiRooiKrant en directeur van de Mooikranten. In de presentatie werd ingegaan op het succes van DeMooiRooiKrant en hoe deze tot stand is gekomen.
DeMooiSonenBreugelKrant wil graag samenwerken met verenigingen en sportclubs uit ons dorp. We willen iedereen in de krant, dus zowel de plaatselijke biljartclub als grote verenigingen zoals SBC of HTC.

Het is plezierig voor onze lezers, als er veel over sport te lezen is. Het blijkt dat mensen graag een artikel lezen als ze op de bijgaande foto een bekende of familielid zien. De krant en de internetsite van MooiSonenBreugel wil graag een verbindende factor zijn, om zo het dorpsgevoel sterker te maken.
Als verenigingen bijvoorbeeld een jubilaris in het zonnetje willen zetten, laat het dan weten aan de redactie. Zit je verlegen om nieuwe vrijwilligers of nieuwe leden, wij kunnen hierin meedenken. Het blijkt dat er in het verleden, door een artikel te plaatsen nieuwe vrijwilligers zich hebben aangemeld. Zo kunnen wij elkaar versterken.

Ouders maar ook opa's, oma's en andere familieleden vinden het prachtig als zij hun kind, kleinkind neef of nichtje herkennen op de bijgeplaatste foto's. Natuurlijk willen wij onze lezers laten weten welke teams er kampioen zijn geworden, dus wedstrijdverslagen zijn altijd welkom.
Op het eind van de avond kregen de aanwezigen nog tips voor het schrijven van hun verhaal. Deze tips werden gegeven door Jan Egmond, een ervaren redacteur en regelmatig steun en toeverlaat bij DeMooiSonenBreugelkrant.

Kortom DeMooiSonenBreugelKrant wil graag samenwerken met alle verenigingen en of sportclubs uit ons dorp. Mocht het zo zijn dat u na deze avond nog vragen heeft, of dat u die avond was verhinderd, neem dan contact op met Adrie Neervoort. Hij kan samen met u bekijken wat de mogelijkheden zijn.


Afbeelding