Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Open oproep tot samenwerking

Volgens DorpsVISIE is er niet veel meer nodig om gezamenlijk op te trekken in het Kerkplein dossier.
Bijna alle informatie is bekend en kan dienen om een goed besluit te nemen.

Zo weten we dat:
• de kerk te koop is;
• voor welk bedrag;
• wat de mogelijkheden zijn op de verschillende locaties;
• wat de kosten hiervan zijn.

Nu is het zaak om op objectieve wijze met deze informatie een besluit te nemen. Dit zal van diverse partijen vragen om water bij de wijn te doen. Ook van ons, DorpsVISIE.
Maar het kan voorkomen dat de Kerkplein ontwikkeling weer strand voor de Raad van State vanwege bezwaren.
Het streven van DorpsVISIE is nog steeds om eerst alle bestaande mogelijkheden te onderzoeken voordat we besluiten tot nieuwbouw.
Waarom iets nieuws bouwen als je een historisch gebouw kunt herbestemmen? We bouwen toch ook geen nieuw gemeentehuis!

Een Mfa (multi functionele accommodatie) maken van het Vestzaktheater had onze voorkeur, maar met het oog op de huidige potentiële huurders zal dat niet gaan.
Het Vestzaktheater is daar te klein voor.
Nu er twee mogelijke scenario's liggen heeft DorpsVISIE de voorkeur om het kerkgebouw te herontwikkelen. Dat lijkt ons de beste optie.
Het kan duurzaam, het past en is financieel het goedkoopste.

Dat de huidige coalitiepartijen VVD, Pvda/Groen Links en Dorpsbelang het huidig kerkgebouw liever slopen en een nieuw gebouw willen neerzetten is een andere keuze.
Voor beide keuzes is iets te zeggen.
Echter, wat DorpsVISIE het allerbelangrijkste vindt is de inhoud.
Voor wie doen we dit alles, en wat maakt dat de gebruikers en inwoners deze keuze kunnen ondersteunen.
Die informatie is nog niet helemaal transparant door de wethouder op tafel gelegd.
Wat wordt de huurprijs en kunnen en willen partijen dat wel betalen?
Wat zijn de risico's als een huurder stopt?
Hoeveel extra subsidie gaat de gemeente betalen om dit allemaal mogelijk te maken? Wat is de maatschappelijke meerwaarde om alle partijen in één gebouw onder te brengen?
Op deze vragen hebben wij nog steeds geen eenduidig en doorzichtig antwoord.
Mag je als raad dan wel een definitief besluit nemen?

Dat is de vraag van DorpsVISIE.
De gemeentewet is hier heel duidelijk over.
Neen, maar zolang de wethouder zijn eigen koers vaart en blijft komen met geen transparante en eenduidige informatie, blijven er vragen komen zeker bij onduidelijke of onvolledige antwoorden.
Dit biedt geen basis voor vertrouwen en dus geen basis waarop een raadslid een goed besluit kan of mag nemen.
Het helpt ook niet dat de wethouder verenigingen wil verplichten om ruimte het Mfa te huren. Dat is geen basis voor een goede samenwerking.

Wat maakt nu dat er snel een gedragen besluit komt dat ook na de verkiezingen stand houdt?

Een neutrale en objectieve persoon met verstand van zaken kan wat DorpsVISIE betreft voor een gedragen oplossing zorgen.
Dit lijkt ons in het belang van de inwoners van Son en Breugel; voor u dus, daarvoor immers zitten wij in de gemeenteraad.
Daarom nemen wij graag het initiatief en hopen dat andere partijen aanschuiven / aansluiten.
Met het resultaat kan wethouder Visser vervolgens tot uitvoering overgaan.
Een resultaat dat ieder raadslid aan u, als inwoner, kan uitleggen op basis van onderbouwde argumenten en niet uit principe.
Het gaat hier immers om vele miljoenen uit uw portemonnee.

Frans Meulenbroeks,
fractievoorzitter DorpsVISIE


Maarten Bekkers uit Son en Breugel
neemt deel aan Europacup tijdens Swiss Moto beurs

Voor het eerst doet Nederland mee met de Europese wedstrijd voor beste (motor)fietsmonteur van Europa. Vier studenten tweewielertechniek van het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch strijden van 16 t/m 18 februari op de Swiss Moto beurs in Zürich tegen vijf andere Europese landen.

De wedstrijd voor beste (motor)fietsmonteur van Europa wordt al een aantal jaar georganiseerd tijdens de Swiss Moto beurs. De voorgaande jaren deden Duitsland, Zwitserland, Tsjechië en Oostenrijk er al aan mee, nu gaan Polen en Nederland ook deelnemen. Een achterliggende gedachte van deze Europese wedstrijd is om op Europees niveau de 'kwalificaties' op een gelijk niveau te krijgen. Fabrikanten willen dit al jaren; dat een gediplomeerde monteur uit Oostenrijk op het zelfde niveau functioneert als zijn collega uit Nederland of Tsjechië.

Deelnemers
De zes landen sturen ieder twee deelnemers voor fietstechniek en twee voor motorfietstechniek. Vanuit het Koning Willem I College zijn dat voor de categorie motorfietstechniek Max Groeneveld uit Bladel en Dirk Harpe uit Gapinge. Voor de categorie fietstechniek zijn dat Glenn Zuidgeest uit Baarlo en Maarten Bekkers uit Son en Breugel. Zij wisten zich te kwalificeren tijdens voorrondes op school.
De winnaar mag zich oprecht beste (motor)fiets monteur van Europa noemen. Zaterdag 18 februari om 18 uur wordt de winnaar bekend gemaakt.

De Swiss Moto beurs in Zürich vindt plaats van 16 t/m 19 februari. Het is een internationale motorbeurs met meer dan 100.000 bezoekers. Op www.swiss-moto.ch vind je meer informatie.


Informatiebijeenkomsten Hersenz voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel

SWZ en Archipel organiseren ook in 2017 informatiebijeenkomsten over Hersenz, het behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in de chronische fase.
Zaterdag 4 februari van 10 tot 12 uur.
Locatie: Gagelbosch, Gagelboschplein 200 in Eindhoven.
Aanmelden voor een van deze bijeenkomsten kan via http://www.archipelzorggroep.nl/hersenz .
Programma
Tijdens de informatiebijeenkomst gaat een van onze behandelaren in op (niet-aangeboren)
hersenletsel en Hersenz en deelt Jeannette Heijting, oud-deelnemer aan Hersenz, haar eigen ervaringen. Aansluitend is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen en een een-op-een gesprek met de aanwezige behandelaren, waardoor er meer op de persoonlijk situatie kan worden ingegaan.
Ook professionals, die meer willen weten over dit behandelprogramma, zijn van harte welkom.
Achtergrondinformatie Hersenletsel
Jaarlijks lopen ca. 130.000 mensen hersenletsel op. Het letsel kan ontstaan door bijvoorbeeld een verkeersongeval, een hartstilstand, een ziekte, een hersenbloeding of hersentumor. Niet-aangeboren
hersenletsel heeft enorme gevolgen. Niet alleen voor de getroffen persoon zelf, maar ook voor zijn omgeving. Wat voorheen vanzelfsprekend leek, kan nu heel anders zijn.
Hersenz
Hersenz is een multidisciplinaire behandeling gericht op de specifieke gebieden waarop mensen met hersenletsel vaak problemen hebben, zoals fysieke vaardigheden, weinig energie, geheugenproblemen, karakterveranderingen en overgevoeligheid voor prikkels. De behandeling is specifiek voor mensen met hersenletsel in de chronische fase die niet (meer) in aanmerking komen voor revalidatie. Hersenz kan tegelijkertijd, of in samenwerking met een eerstelijns behandeling plaatsvinden. Hersenz is er ook voor de partner, kinderen of andere naasten. Met ruim twee jaar ervaring, is duidelijk dat mensen met de behandeling van Hersenz écht verder komen.
In de regio Eindhoven bieden SWZ en Archipel samen de behandeling van Hersenz aan.
Aanmelden is gewenst. Aanmelden kan via www.archipelzorggroep.nl/hersenz

Afbeelding