Afbeelding
Foto:

Aquarel van de tuin in het
'pastorieboek'

Na de vondst van het Nuenense 'kerkje van Van Gogh' bij de maffia in Napels is Brabant verblijd met de terugkomst van nog een belangrijk Nuenens werk van Vincent.

Het Noord-Brabants Museum in Den Bosch mag zich na betaling van een miljoen euro aan de particuliere bezitter de eigenaar noemen van 'De pastorietuin met figuren'. Het is de laatste aquarel die Vincent in Nuenen maakte in het najaar van 1885, net voordat hij Brabant – na een zeer productieve periode van twee jaar - voorgoed zou verlaten.
In de onlangs verschenen tweede herziene druk van het boek "Van Domineeshuis tot Van Goghhuis' staat – naast het kerkje – ook deze aquarel kleurrijk afgebeeld en besproken in het hoofdstuk over de pastorietuin. In en rondom deze prachtige tuin heeft Vincent zo'n 23 schilderijen en tekeningen gemaakt, waarvan er 13 in het pastorieboek zijn afgebeeld. De natuurgetrouwe aquarel (met nog de oude kerktoren op de achtergrond!) laat een duidelijke verandering zien in het kleurgebruik door Vincent. Het was een voorstudie voor een schilderij, dat in 1944 verloren is gegaan en waarvan slechts vage zwart-wit-reproducties bekend waren. Vincent beschreef de aquarel in een brief aan zijn broer Theo op 4 november 1885. We lezen o.a.: 'Er zit bepaald een schilderij in die plek'. En juist die plek kunnen we in Nuenen nog dagelijks aanschouwen….

Het boek over het monumentale Van Goghhuis in Nuenen bevat een rijke geschiedenis in woord en beeld van deze beroemde woning. Niet alleen bekende bewoners als Vincent van Gogh, maar ook diens navolgers worden kleurrijk besproken.

Van Domineeshuis tot Van Goghhuis. 250 jaar pastorie Nuenen en haar bewoners.
Peter van Overbruggen & Jos Thielemans. 2e druk 2016. Verkrijgbaar bij boekhandel Traverse in Son.
www.pastorieboek.nl


Speelcadeau, speelgoedbank in Eindhoven, opent de deuren

In januari is Speelgoedbank Eindhoven van start gegaan. Speelcadeau is een speelgoedbank voor Eindhoven en de regio: er wordt gratis speelgoed verstrekt aan mensen met weinig geld. Dit kunnen mensen zijn die een uitkering hebben, maar ook mensen die om een andere reden weinig te besteden hebben.
Speelcadeau werkt met een eenvoudig systeem: op de website www.speelcadeau.nl is een verwijsbrief te vinden. Iedere maatschappelijk hulpverlener mag voor een gezin een verwijsbrief invullen, wij vertrouwen op zijn of haar deskundigheid. We denken daarbij aan artsen, schuldhulpverleners, leerkrachten, gemeenten, voedselbanken, etc. De klant neemt telefonisch contact op voor een afspraak en is dan van harte welkom in de winkel van Speelcadeau. Klanten mogen twee keer per jaar komen, steeds met een verwijsbrief en op afspraak.