Pieter Egmond (Foto: Wil Feijen)
Pieter Egmond (Foto: Wil Feijen) Foto: Wil Feijen

Een vur allen, allen vur een!
Een nabeshouwing met oud Prins Pieter

Vorig jaar zwaaide Prins Pieter tijdens het Carnaval de scepter over Son en Breugel. We praten met Pieter Egmond, geboren in 1988, woonachtig in Breugel en eigenaar en creatief brein van studio Egmond Design gevestigd op Ekkersrijt.

Door: Arjen Strik

Hoe was het om de baas te zijn in Krutjesgat?
Pieter begint te stralen en verteld ons. "Een geweldige, onvergetelijke ervaring, waar ik nog dagelijks van geniet." Hij vertelt verder. "In juli 2015 werd ik gelokt naar het bedrijf van Jasper van Zuuren, de toenmalig bevlogen voorzitter van de Krutjesrapers en voorzitter van v.v. SBC.
De deur ging dicht en Jasper vroeg mij of ik Prins Carnaval wilde worden dat seizoen. Ik stond met mijn oren te klapperen, dat had ik niet verwacht. Ik vond het een grote eer gevraagd te worden en hoefde niet lang na te denken. Ik had stiekem wel eens gedroomd om ooit Prins te worden, maar dacht dat ik daar nog veel te jong voor was."
Mijn toenmalige vriendin kon ik het nieuws nog halsoverkop vertellen want aansluitend ging ik dat weekend weg met vrienden. Daarna volgt de moeilijkste periode want tot de officiƫle proclamatie op 11/11 moet de naam van de nieuwe prins geheim blijven, ook al wil je dat het liefst met al je vrienden delen".

Hoe word je Prins Carnaval?
"Ik weet niet precies welke criteria men hanteert. In ieder geval moet je wonen in Son en Breugel. Ik denk dat het fijn is als je veel mensen kent en betrokken bent bij de carnaval. Ook helpt het als je in de schijnwerpers durft te staan.
Ik kende nog weinig van het programma, alles was nieuw voor mij, maar dat maakte het juist extra leuk. In de voorbereiding is het draaiboek door het bestuur minuscuul met ons doorgenomen. Wat komt daar veel bij kijken achter de schermen! Er wordt een pak en steek op maat gemaakt, de nodige portretfoto's gemaakt en moet je een motto uitkiezen."

Hoe kwam je bij het motto?
"Voor mij is de carnaval een gevoel van saamhorigheid. Dit wilde ik graag terug laten komen in mijn motto. Toen ben ik gaan zoeken naar mooie spreuken. De uitdrukking van de drie musketiers vond ik hier erg mooi bij passen 'Een vur allen, allen vur een!'. Dit paste ook nog eens erg goed in het thema van C.V. de Zwoele Ridders, waar ik van jongs af aan al carnaval mee vier".

En toen ging het los?
"Het is moeilijk een korte samenvatting te geven wat je allemaal overkomt als Prins. Er zijn zoveel grote en kleine activiteiten, dat had ik me vroeger nooit gerealiseerd. Eigenlijk alleen maar hoogtepunten. Geweldig vond ik de zittingsavonden. Toen ik daar de zaal binnenkwam en het gejuich en het daverende applaus hoorde, besefte ik pas echt dat ik de Prins was, een kippenvel moment. En dat je beste vrienden ook in het geheim een film en een Ridderachtig toneel stukje hadden voorbereid was onvergetelijk. Maar ook de bezoeken aan de scholen waren geweldig. Je bent als Prins een soort Sinterklaas voor de kinderen. Op bezoek bij de senioren van Berkenstaete en de dankbaarheid die je voelde bij de ziekenbezoeken, overweldigend. Ook de optocht was gedenkwaardig. Indrukwekkend hoe iedereen, inclusief vrienden, familie en kennissen zich hadden uitgesloofd iets moois te presenteren. Voor de sleuteloverdacht was ik best zenuwachtig, omdat ik op een kratje stond kon ik mijn tekst niet lezen en verklapte de clou al aan het begin. Memorabel ook was het bezoek aan Zonhove waar Aris Weel met de bewoners aan het zingen was.
Het Carnaval zijn lange dagen, maar ik kreeg daar zoveel energie van dat ik niet kapot te krijgen was. Wat een positiviteit. Kortom een fantastische periode."

Wat heeft het je opgeleverd?
"Je leert heel veel mensen kennen. Heb er ontzettend veel van geleerd en een onvergetelijke tijd gehad. Ook zakelijk heeft het me geen windeieren gelegd, omdat het nieuwe klanten heeft opgeleverd". Hij glundert na en sluit af. "Momenteel loop ik stage bij het bestuur van de Krutjesrapers. Ik krijg uitleg bij de organisatie van het programma. Ik blijf graag nog betrokken bij de Krutjesrapers, want ik heb mijn hart verpand aan het Carnaval".


Afbeelding