(vlnr) Diaken Wilchard Cooijmans, wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen en  prins Carnaval 2017 Ronald Brekelmans. (foto: Wil Feijen)
(vlnr) Diaken Wilchard Cooijmans, wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen en prins Carnaval 2017 Ronald Brekelmans. (foto: Wil Feijen) Foto: wil feijen

Actie ik Pas! 40 dagen zonder alcohol drie opmerkelijke personen doen mee

Met de actie '40 dagen zonder alcohol' kunt u ervaren wat alcohol voor u betekent en wat u ervan merkt als u veertig dagen geen druppel alcohol drinkt. De actie start de woensdag na de carnaval, dezelfde dag waarop de vastenperiode begint: van oorsprong een tijd van bezinning en beproeving. Een uitgelezen periode om eens te ervaren wat het is om veertig dagen zonder alcohol te leven.

Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen van gemeente Son en Breugel, diaken Wilchard Cooijmans van de Heilige Odaparochie én prins Carnaval 2017 (Ronald Brekelmans) doen mee met de landelijke campagne IkPas! en drinken 40 dagen geen alcohol.

Het is oke op nee te zeggen
Wethouder van den Nieuwenhuijzen sluit zich heel graag aan bij de actie, zeker vanuit het oogpunt van gezondheid, je lichaam kan zich in 40 dagen ontgiften (detoxen). Uit onderzoek blijkt ook dat personen die langere tijd geen alcohol drinken na de periode minder alcohol drinken.
De wethouder ziet de actie ook breder als alleen drank het gaat wat hem betreft ook over nee tegen drugs en ander zaken. Durf gewoon eens nee te zeggen in een groep tegen dat jointje of dat drankje.
Van 40 dagen geen alcohol is het zeker niet de bedoeling om in die periode thuis te blijven zitten maar juist om uit te blijven gaan maar dan nee tegen alcohol te kunnen en durven zeggen.

Diaken Wilchard Cooijmans neemt ook graag deel aan de actie, zeker omdat het hier om de vaste periode gaat die vanuit het geloof al bekent is maar zeker ook omdat hier een passend invulling aan wordt gegeven.
Hij vindt het dan ook goed initiatief naar de jeugd en ouders toe, om eens na te denken over het alcohol gebruik. Een mooie nieuwe invulling aan de vaste tijd. Volgens diaken Wilchard Cooijmans, moet je vaste in een nieuw perspectief zien, de vaste periode is een tijd van ontzegging, in dit geval de alcohol maar het kan ook zo zijn dat je afspreekt om 40 dagen geen mobieltje te gebruiken of niet actief te zijn op sociale media.

Prins Ronald (Brekelmans) wordt als Prins natuurlijk gekoppeld aan carnaval waar alcohol een grote rol speelt. Daarom sluit hij zich als Prins en symbool van dit mooie feest graag aan bij de actie. Zelf heeft hij sinds twee jaar een gewoonte om na carnaval een periode geen alcohol te drinken dit omdat het met carnaval wat meer is dan gemiddeld is. Zo kan het lijf even herstellen en zichzelf detoxen.
De drie heren dagen dan ook vol overtuiging iedereen in de gemeente uit om zich ook aan te melden voor IkPas! GGD Brabant-Zuidoost ondersteunt deze actie en maakt het mogelijk dat men zich kan aanmelden in deze regio!

Waarom deze actie?
30 of 40 dagen geen alcohol drinken, fris de lente in, een maandje detoxen (ontgiften). IkPas is een uitdaging voor jezelf, om te kijken wat een maand zonder alcohol met je doet. Veel deelnemers van de eerste twee edities gaven aan onbewust een gewoonte aangenomen te hebben waarbij het vanzelfsprekend was dat ze vrijwel dagelijks meerdere glazen alcohol dronken. Door leerervaringen op te doen in de alcoholvrije IkPas-periode werden ze bewuster in het maken van een keuze om wel of niet te drinken. Zo doorbraken ze vastgeroeste patronen, was alcohol drinken niet meer vanzelfsprekend en voelden zich daar goed bij. Ook heeft een groot deel van de deelnemers positieve lichamelijke veranderingen ervaren tijdens IkPas: ze voelden zich fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid.

Wanneer vindt deze actie in Son en Breugel plaats?
De 40 dagenactie loopt tussen carnaval en Pasen tijdens de traditionele vastenperiode, van 1 maart tot 9 april. De 30 dagenactie begint op 10 maart, waardoor de laatste actiedag gelijk loopt met de 40 dagenactie: zondag 9 april 2017. Met deze opzet hebben de deelnemers aan de 40 dagenactie tien dagen extra de tijd om 'maatjes' te vinden om de challenge ook aan te gaan.
Hoe meedoen aan Ik Pas?
U kunt zich aanmelden voor IkPas op de website www.ikpas.nl, u vult de gevraagde gegevens in en verzend deze. U krijgt hiervan een bevestiging via email en hierna wordt u op de hoogte gehouden van ondersteunende info door het IkPas team!

Om aan de omgeving te laten zien dat u deelneemt aan Ik Pas!, kan er een speciaal voor deze actie gemaakt blauw bandje gedragen worden. U kunt dit bandje aanvragen via de website van IkPas!
U kunt dit bandje ook afhalen -in ieder geval- op het gemeentehuis van de Son en Breugel (zolang de voorraad strekt). er volgen nog meer locaties in Son en Breugel