het oude pand toen De Laat er nog een garagebedrijf en benzine pomp had (met dank aan Jan van den Hurk)
het oude pand toen De Laat er nog een garagebedrijf en benzine pomp had (met dank aan Jan van den Hurk) Foto: Jan van den Hurk

Iets wat lelijk is weer oogverblindend maken
Herinneringen aan Nieuwstraat nr. 3

Jan van Boxtel startte in 1983 een autoschadebedrijf in het centrum van Son. De familie betrok het woonhuis op de Nieuwstraat nr. 3 en in de belendende garage werd het schadeherstelbedrijf gehuisvest.

Door: Arjen Strik

In deze behuizing en aanperkende panden zit nu de Kringloopwinkel Son. In een van onze vorige uitgaven van de MooiSonenBreugelKrant gaven we aan dat deze markante hoek in het centrum van Son gesloopt gaat worden. Vandaar onze nieuwsgierigheid naar de historie van deze plek. We halen herinneringen op met zijn zoon Rob.

Auto's opknappen en weer als nieuw maken
"Mijn vader Jan was werkzaam in de bouw. Hij werkte als bouwvakker bij Relou het huidige Huybregts Relou aan de Kanaaldijk Zuid. Hij had één grote hobby. Auto's opknappen en weer als nieuw maken. Een eigen autoschadebedrijf starten was een grote droom van hem. Toen het garagebedrijf van Ton de Wit aan de Nieuwstraat te koop kwam heeft hij niet lang geaarzeld en zijn slag geslagen." Het was 1983 en het gezin van Boxtel verhuisde van de Wilhelminalaan naar de Nieuwstraat. Destijds een zeer drukke doorgaande route dwars door het dorp. "Het was voor ons wennen om daar te wonen met al dat lawaaierige verkeer. Uiteraard moest er eerst een klantenkring opgebouwd worden en opdrachten binnen gehaald worden om een bestaan uit het bedrijf te kunnen halen. Mijn vader is de eerste jaren gewoon blijven werken bij Relou. Mijn moeder Tonnie zette overdag de auto's spuitklaar en plakte ze af, zodat mijn vader ze s'avonds na zijn werkdag kon gaan spuiten. Zijn eerste klant was Ad van de Wetering van Werotax, inmiddels uitgegroeid tot een grote taxi onderneming met een breed scale aan diensten en nog steeds een goede klant van ons."

Een sociale werkplaats midden in het dorp
"In de loop der jaren kregen we dagelijks veel aanloop. Het leek wel op een sociale werkplaats midden in het dorp. De garage had geen kantine en het bezoek verzamelde zich in de keuken van het woonhuis. Mijn moeder Tonnie stond daar regelmatig eieren te bakken voor de bezoekers. Spuiterij van Boxtel werd een begrip in het dorp. De leuze van destijds 'Ons vakmanschap is uw garantie', hanteren we nog steeds. Ik ben groot geworden in het bedrijf en begon zelf in mijn puberteit met het opknappen van bromfietsen. Op mijn dertiende spoot ik mijn eerste VW-kever. Ik kreeg dezelfde passie als mijn vader; iets wat niet mooi is weer oogverblindend maken. In 1992 kwam ik in dienst bij mijn vader na het behalen van de opleiding 1e schadehersteller en nog andere benodigde papieren. We hebben jarenlang samen het schadeherstelbedrijf gerund."

Een schadeherstelbedrijf van vader op zoon
"Sinds 2005 is mijn vader met pensioen en nam ik de zaak over.
Uiteraard is een autospuiterij in het centrum van een dorp geen handige locatie en mede vanwege de groei is het bedrijf op eind augustus 2007 verhuisd naar een nieuwe grotere locatie op Ekkersrijt 1119. Daar hebben we een compleet nieuw schadebedrijf ingericht met een nieuwe spuitcabine en alle voorzieningen om schade's te herstellen.
Momenteel werken we met twee personen op de werkvloer, een plaatwerker en ikzelf als spuiter. Mijn vrouw Peggy doet de boekhouding en adminisratie. Wij zijn een Focwa gecertificeerd bedrijf en zorgen voor vervangend vervoer en korting op het eigen risico."

Ons vakmanschap is uw garantie
"Het voordeel van een klein schadebedrijf zijn korte lijnen, betrokkenheid en persoonlijke service. Ik adviseer om een autoverzekering met vrije polis te nemen. Anders heb je geen keuze waar je auto met schade hersteld wordt. We spuiten zowel personen- als bedrijfswagens en ook motoren en industrie. Maar ook voor ander spuitwerk, zoals keukens of radiatoren, kan men bij ons terecht. Het oude motto: 'Ons vakmanschap is uw garantie' gaat dan ook ten volle op voor onze service. Die wordt door ons nog met hoofdletters geschreven. Reden waarom ik buiten de normale werktijden ook dinsdag- en donderdagavond en ook op zaterdagmorgen hier beschikbaar ben. Mijn hobby is het restaureren van Oldtimers, ook die maak ik weer oogverblindend."


Het pand zoals het nu is en straks zal worden afgebroken . ( foto: Wil Feijen)
Rob van Boxtel (Foto: Wil Feijen)