Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Ongeloof over oplossingen parkeerprobleem centrum Son en Breugel

Op dinsdag 14 februari j.l. was er, een ietwat tumultueuze, informatiebijeenkomst georganiseerd door de gemeente over het 'parkeren in het centrum van Son en Breugel'.

Door: Adrie Neervoort

Een goed gevulde zaal in het gemeentehuis met veel ondernemers, bewoners van het centrum en andere belangstellenden waren zeer geïnteresseerd om de uitkomsten van het parkeeronderzoek in het centrum te vernemen en bijgepraat te worden over de toekomst en visie op het parkeren in onze gemeente.
Het eerste tumult ontstond doordat aangekaart werd uit het publiek, dat veel uitnodigingen voor de avond pas de dag voor de bijeenkomst bezorgd werden en dat ca.30 ondernemers vergeten zouden zijn bij het versturen van een uitnodiging.

De presentatie werd verzorgd door Bureau Spark, een gespecialiseerd landelijk bureau op het gebied van parkeren. Dit bureau was door de gemeente ingehuurd en gaf een presentatie over cijfers en feiten met betrekking tot een onderzoek dat ze in 2016 hebben gedaan in het centrum wat betreft de vraag en aanbod van het parkeren.
Middels hun onderzoek en de resultaten van hun meting afgezet tegen hun landelijke database, kwam het bureau tot de conclusie er niet direct een parkeerprobleem zou zijn in het centrum. (Zie de presentatie op onze facebookpagina).
Na tellingen in het centrum en berekeningen kwam Spark tot de conclusie dat er straks 8 parkeerplaatsen meer nodig waren dan er nu zijn. De verbazing hierover was groot bij het aanwezige publiek. Ook stelde het bureau door onderzoek vast dat het probleem op donderdag het grootst was maar dat het piek moment van dit probleem maar twee uurtjes duurde. Wederom ongeloof bij het aanwezige publiek, zij ervaren dit namelijk in de praktijk totaal anders.

Veel aanwezigen noemden voorbeelden vanuit de praktijk die het probleem toch duidelijk in beeld brachten maar niet overeen kwamen met de cijfers uit het onderzoek.
Zij die dachten dat de avond bedoeld was om over het probleem te praten en van gedachten te wisselen waren teleurgesteld en kregen het gevoel dat alles al was geregeld. Op verschillende vragen kwam dan ook geen concreet antwoord en ook de zorgen die er waren over al de nieuwbouw en het gevolg hiervan op de parkeerproblematiek werden niet gedeeld door de gemeente. Volgens wethouder Visser zouden de bewoners van deze nieuwe locaties op eigen terrein kunnen parkeren.
Ondanks dat de gemeente door middel van een extern onderzoek en vermeende onderbouwde cijfers , het parkeerprobleem in beeld wilde brengen is het beeld bij velen die in het centrum wonen en werken totaal anders. De parkeerplaatsen die verdwijnen en de nieuwe parkeerbehoefte door de nieuwbouw van het MFA en de nieuwe kerk lijken dan ook niet meegenomen in het onderzoek

De voorgestelde oplossingen van de gemeente voldoen in de ogen van het aanwezige publiek niet, zo bleek deze avond, waaronder ook een vertegenwoordiging van de ondernemersvereniging OVSB. Zij stelden gefrustreerd na afloop dat ook aangedragen voorstellen van o.a. de ondernemers uit het centrum geen gehoor vinden bij de gemeente.
Duidelijk is dat de avond, bedoeld om draagvlak te vinden voor de oplossing van het mogelijke parkeerprobleem, niet geslaagd is. Het probleem is niet op te lossen met 8 parkeerplaatsen extra, er zijn zeker gelet op de toekomst, ingrijpende maatregelen nodig, aldus een ondernemer uit het centrum. De gemeente lijkt met deze aanpak een doodlopende straat te zijn ingeslagen.