Afbeelding
Foto:

Net wel of net niet?
De spa moet de grond in, dat vangnet moet er komen!

Ruim een jaar nadat het ballenvangnet na het aanbieden van een notitie over de noodzakelijke vervanging van de erfafscheiding c.q. golfballenvangnet van de golfbaan op Sportpark de Gentiaan en het unanieme advies aan het college om financiën ter beschikking te stellen aan de sportstichting HTC lijkt de tijd stil te hebben gestaan.

Door: Mieke Bosman

In het afgelopen jaar is er ondanks vele gesprekken en het mede op verzoek van de wethouder van sport opvragen van offertes bij onafhankelijke, gespecialiseerde aannemers geen enkele vooruitgang bereikt. Deze situatie wordt betreurd door de 450 leden van de bloeiende golfvereniging in ons dorp. Reden voor voorzitter van Golfcub Son, Jan-Dirk van Arkel, om op dinsdagavond 7 januari opnieuw de aandacht op te eisen tijdens de vergadering van de commissie burgerzaken in de raadszaal van het gemeentehuis voor deze net-elige kwestie waarover onze redactie al eerder berichtte.
Voorafgaand aan de vergadering spraken we met voorzitter Jan-Dirk van Arkel, die als inspreker op de agenda staat, om de stemming te peilen. Het belangrijkste punt dat hij de vergadering onder de aandacht zal brengen is eventuele letselschade die het gevolg kan zijn van het huidige onveilige netwerk. Volgens de voorzitter is de aansprakelijkheid voor een dergelijke situatie zeer complex , zo is gebleken uit de casus bij de golfclub in Den Bosch, waar een golfbal de 13 jarige Bas heeft getroffen. De gemeente Son, eigenaar en ontwikkelaar van het combigebouw/brandweerkazerne grenzend aan de golfbaan, is verantwoordelijk voor het ontstaan van de huidige gevaarlijke situatie die nu al enkele jaren voortduurt!
Wat Van Arkel betreft is de maat vol nu de sportstichting HTC, aanvrager van de bouwvergunning, inmiddels kenbaar heeft gemaakt te overwegen het golfen te verbieden in verband met dreigende letselschade-claims en de verwijtbaarheid van de gemeente.
We laten het woord aan de getergde voorzitter van Golfclub Son. Uiteraard zal de redactie in de volgende uitgave verslag uitbrengen van de vergadering en de actuele stand van zaken.

Voorrang veiligheid
"Het spelplezier van ruim 450 enthousiaste golfers is kennelijk ondergeschikt aan het muzikaal entertainment waar ons dorp rijkelijk van is voorzien. Buitengewoon jammer dat de burgemeester zelf geen lid meer is van de Golfclub Son en daardoor geen gebruik maakt van onze golfbaan op sportpark de Gentiaan. Onze burgemeester is meer een muziekliefhebber. Deze voorkeur komt tot uitdrukking in de toekenning van subsidie van 25.000 euro die het Tower Festival van de ondergang moet redden.
Ik ben zelf ook een groot muziekliefhebber en gun het Tower Festival een swingende toekomst, maar deze toegift van 25.000 euro voor vrijetijd en entertainment uit de pot algemene middelen van onze gemeente – werd mede gevoed door het financieel overschot bij de bouw van het Combigebouw – en had aangewend moeten worden voor een noodzakelijke veiligheidsmaatregel op sportpark De Gentiaan. Muziek is fijn, maar veiligheid gaat vóór.

Net bepaalt toekomst
De toekomst van onze centraal gelegen golfclub waar vele sportieve senioren gebruik van maken hangt mede af van een nieuw/vervangend vangnet tussen de golfbaan en het terrein van de brandweerkazerne/Combigebouw. De kosten daarvan bedragen 54.000 euro. De gemeente heeft toegezegd daarvan 50% - dus € 27.000 - voor haar rekening te nemen. Met dit gebaar komen we geen stap verder, want het ontbreekt de sportclub aan middelen, zo'n 27.000 euro, om de andere helft te betalen. Bovendien dient de eigenaar en bouwer van het combigebouw/brandweerkazerne een kleine aanpassing van het bestemmingsplan, de bouwleges en een veilige erfafscheiding dienen financieel en procedureel op zich te nemen!
De golfclub, al bijna 30 jaar gevestigd op Sportpark de Gentiaan, kan zich een investering van 27.000 euro niet veroorloven om te herstellen wat de gemeente in 2012 onjuist heeft ingeschat. Het combigebouw is gebouwd op de rand van het terrein van de golfclub. Destijds is een vangnet (58 meter breed, 9 meter hoog) geplaatst door de gemeente. Geadviseerd werd een hoger en breder vangnet, maar de gemeente besloot op eigen houtje op deze sluitpost te bezuinigen. Een onterechte, maar ook volstrekt onnodige bezuiniging, want de goedgekeurde begroting voorzag in een veilig vangnet!
Voor de goede orde: Golfclub Son heeft in 2014 en 2015 destijds haar maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen en geïnvesteerd in aanpassing van de golfbaan om het aantal overvliegende ballen te beperken. Door deze aanpassing is de totale lengte van afgenomen, waardoor de kans bestaat dat de golfbaan haar C-status verliest. Dat is zeer onwenselijk met het oog op ledenwerving en de verdere groei en bloei van onze vereniging.

Levensgevaarlijk
In de praktijk blijkt in de afgelopen vier jaar dat het huidige vangnet niet afdoende is. Getuige de vele claims die zijn ingediend als gevolg van materiele schade aan geparkeerde auto's op het terrein van het combigebouw staat de veiligheid van bezoekers en medewerkers van nog steeds op het spel. Persoonlijke letsel schade moet hoe dan ook voorkomen worden. Een golfbal in volle vaart – tot 250 km/uur - is een levensgevaarlijk projectiel dat tot een ongeluk met dodelijke afloop kan leiden. Je moet er toch niet aan denken dat iemand fataal geraakt wordt. Dat de put pas gedempt wordt als het kalf verdronken is, omdat de gemeente haar verantwoordelijkheid niet accepteert.
Wél budget voor een jaarlijks 1-daags muziekfestival, en géén budget voor een noodzakelijke veiligheidsmaatregel. Met als resultaat een streep door de rekening van het onbezorgde spelplezier van bijna 450 leden van onze golfclub die in een grote sportieve en sociale behoefte voorziet.
Al met al voldoende reden om wederom aan te dringen op snelle besluitvorming en een concreet plan van aanpak. De spa moet de grond in, dat vangnet moet er komen."

kadertje
Jan-Dirk van Arkel, voorzitter Golfclub Son, 'Veiligheid vóór alles is het devies van de leden en sporters van Golfclub Son. Veiligheid voor golfers, hockeyers, medewerkers van gemeente, bezoekers van Combigebouw. Letselschade moet hoe-het-ook-zij worden voorkomen!


kadertje
Waar gaat het over?
Een balvanger of vangnet is een net (of netwerk) dat zodanig is gemonteerd dat het ballen tegenhoudt die de scheidslijn van de balvanger zouden passeren. De uitvoering en toepassing van de balvanger wordt bepaald door de doelstelling, gebruiksintensiteit, het risiconiveau en locatie.
In 2012 is er door de gemeente een vangnet geplaatst (58 meter breed, 9 meter hoog). Het vervangende, veilige net is 100 meter breed en 16 meter hoog, zo werd in 2012 (bij de oplevering van de brandweerkazerne) reeds geadviseerd om optimale veiligheid te garanderen.


Afbeelding