Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Als je geen pech hebt in je leven, heb je al geluk genoeg!

Chris Spooren, Politicus en 50PLUS'er vanaf het begin
Het zal u niet ontgaan zijn, op 15 maart wordt er een nieuwe Tweede Kamer gekozen. Dit jaar doen er maar liefst een record aantal van 28 partijen mee aan de verkiezingen. Uit ons dorp hebben we een eigen kandidaat die op uw stembiljet staat: Chris Spooren. Hij staat 30e op lijst 11 van 50PLUS, is geboren op 26-07-1958, getrouwd met Gerrion en al jaren woonachtig in Breugel aan de rand van de mooie Dommelvallei.


Door Arjen Strik

Zijn huis valt niet te missen met een grote poster van 50PLUS op het voorraam. "Jouw naam komt me zo bekend voor", zegt Chris als we aan de koffie zitten . "Hebben we wellicht op dezelfde lagere school gezeten?" We scannen onze jeugd, zijn generatiegenoten, beiden opgegroeid in de Breeakker en komen uiteindelijk tot de conclusie dat we elkaar moeten kennen van het voetbal destijds bij de 'pupillen' van SBC.

Je bent nu meer actief bij de 'senioren'?
"Sinds 2002 ben ik politiek actief. Mijn opleidingen en studies liggen op het vlak van bedrijfskunde, telecommunicatie en (programma)management. Politiek heeft altijd mijn interesse gehad. Ik heb van 2002 tot en met 2009 als raadslid in de gemeenteraad van Son en Breugel gezeten namens de CDA-fractie. Daarnaast ben ik ik alweer twee jaar algemeen bestuurslid van 'Waterschap De Dommel."

Vanwaar de politiek?
"Ik ben de politiek ingegaan omdat je zo iets kan betekenen voor de samenleving, daadwerkelijk iets doen in plaats van mopperen of kritiek spuiten. Ik ben begonnen bij het CDA. Maar ik voelde me in de loop der jaren steeds minder thuis bij deze partij. Het sociale karakter gebaseerd op liefdadigheid, barmhartigheid en saamhorigheid werden steeds meer ondergesneeuwd door een koers naar rechts. Met name de uitingen van toenmalige 'kroonprins' Eelco Brinkman over de AOW, gaven mij de doorslag. Door te gaan marchanderen met de AOW, verloor ik mijn vertrouwen. Voor mij zijn onze pensioenen en de AOW de kroonjuwelen van onze sociaal-democratie, daar moet je van afblijven en niet verkwanselen.
Op dat moment was Jan Nagel met enkele andere mensen doende een nieuwe partij op te richten. De uitgangspunten en de doelgroep van deze nieuwe partij spraken mij heel erg aan. Ik ben dan ook als één van de eerste lid geworden en samen hebben we in de afgelopen jaren 50PLUS opgebouwd. We merken dat we onze achterban raken met onze aanpak en zeer betekenisvol voor hen kunnen zijn."

50PLUS lijkt op een 'one-issue' partij: ouderen, AOW en pensioen?
"Van een 'one issuepartij' is bij ons geen sprake. Wij zijn een normale, brede politieke beweging" zegt Chris gedreven. Natuurlijk ligt bij ons de focus op de ouderen, maar dat wil niet zeggen dat we daarmee geen oog hebben voor de context van de samenleving. 50PLUS heeft een totaalprogramma dat aandacht schenkt aan alle facetten van de samenleving. Kort en overzichtelijk. We hebben standpunten over Europa, integratie, werk, studiefinanciering, koopkracht, zorg, wonen, openbaar vervoer om er maar eens een paar te noemen. Zie het programma op onze site.
Maar uiteraard zijn de belangen van ouderen zoals de AOW op 65 jaar en een welvaartsvast pensioen voor ons speerpunten waarop onze partij zich richt. We moeten niet vergeten dat een kwart van de potentiële kiezers tot de oudere doelgroep behoren. De ouderen zijn de afgelopen jaren ongenadig hard gepakt door de VVD, PvdA, GroenLinks, Christen Unie en D66. Het zijn partijen die - nu de verkiezingen naderen - opeens belangstelling voor de ouderen hebben. Volstrekt ongeloofwaardig en onbetrouwbaar! We maken ons er hard voor dat de AOW leeftijd weer op 65 jaar komt en het pensioen weer waardevast en geïndexeerd wordt. Mensen die hun hele leven hard gewerkt hebben en er vanuit gingen dat hun oude dag goed geregeld is komen nu bedrogen uit. We hebben één van de beste pensioenstelsels van de wereld met uitpuilende pensioenkassen. Maar door het hanteren van een irreële rekenrente, in afwijking van de rest van Europa, lijkt het erop alsof de fondsen een te lage dekkingsgraad hebben en hun verplichtingen niet meer na kunnen komen als ze niet ingrijpen op de hoogte van de uitkering. Laat je geen rad voor ogen draaien en kom op voor je opgebouwde rechten."

Zijn er nog andere zaken die je belangrijk vindt?
Ja er is nog een item waar we ons hard voor maken. We willen weer naar herkenbare dorpen, wijken, kleine kernen en leefgemeenschappen. De sociale en maatschappelijke banden versterken. Terug naar een herkenbare maat en samenhang. We zijn voor meer politiebureaus en wijkagenten, maar ook moeten we weer oog krijgen voor elkaar, weg uit de anonimiteit. Als voorbeeld noem ik altijd dat in een bekende leefomgeving nooit iemand jarenlang dood in zijn woonkamer ligt.

Mijn persoonlijk motto is: Als je geen pech hebt in je leven, heb je al geluk genoeg! Dat slaat op alle aspecten van het leven zoals gezondheid, het behoud van je baan en andere zekerheden."
Voelt u zich aangesproken door dit verhaal? Stem op 15 maart 50PLUS, lijst 11, plaats 30, Chris Spooren!"


Afbeelding