Foto: Pixabay
Foto: Pixabay Foto:

Weet waar uw hond los mag lopen

De gemeente Son en Breugel is in oktober 2015 een netwerk gestart voor toezicht in het buitengebied van Nuenen en Son en Breugel.
In dit netwerk zitten vertegenwoordigers van de politie, de gemeenten Nuenen en Son en Breugel, provinciaal project Samen Sterk in Brabant, de dassenwerkgroep en de wildbeheerseenheid Nuenen. De werkgroep wordt geleid vanuit de gemeente Son en Breugel.

Doel van het netwerk is het beschermen van de flora en de fauna door het optimaliseren van toezicht en handhaving in het buitengebied van de gemeente Son en Breugel, door met partners in het buitengebied samen te werken.
Eén Boa van de gemeente Nuenen en één van Son en Breugel vertegenwoordigen de gemeenten.
Ze werken samen en vervangen elkaar. De Boa's houden gezamenlijk toezicht in het buitengebied.
Om dit gezamenlijk toezicht te structureren zijn uniforme beleidsregels van belang.

In Nuenen zijn al goede ervaringen opgedaan met het kaderen van gebieden waar honden los mogen lopen. Son en Breugel wil haar beleid daar op afstemmen.
Samen met de wildbeheerseenheid is onderzocht op welke wegen en gebieden voornamelijk in het buitengebied loslopende honden (nagenoeg) geen schade kunnen aanrichten aan flora en fauna.
Staatsbosbeheer - voor zover zij eigenaar is van de grond - gaat akkoord met de nieuw voorgestelde wegen en gebieden.

Oude situatie:
In 2007 heeft het college 3 gebieden aangewezen waar honden los mogen lopen:
• Het bosgebied tussen de Bestseweg en de Gentiaanlaan ( o.a. Geuzenberg)
• Het buitengebied van Son ( o.a. Sonniuswijk)
• Het buitengebied van Breugel ( o.a. Olen).

Nieuwe situatie:
• Bijenlaan vanaf de hoek Eiffellaan richting viaduct A50 voor 400 m
• Kanaaldijk Noord na zijweg Houtens tot Kanaaldijk Noord 18
• Kanaaldijk Noord na zijweg de Molenstraat tot Brug Hooijdonk
• Kanaaldijk Noord na Stakenburgstraat 21 tot Kwadestraat
• Gebied de Sonse Bergen tussen Planetenlaan, H. Veenemanstraat, Hoefbladlaan en water de Dode Arm van de Dommel
• Bosgebied tussen Gentiaanlaan, Bestseweg en bewoning Muzenberg, Fonteinberg, Geuzenberg, Hoogenberg en Potjesberg

De jeugdgemeenteraad werkt een voorstel uit om een hondenuitlaatveldje aan te leggen in
de wijk Gentiaan. Het veldje wordt omhekt en er komen enkele voorzieningen in voor honden.


Feestverlichting in het centrum Son en Breugel mogelijk aangepast

In 2007 na de realisatie van het nieuwe centrum nam het college het voornemen om het vestigings- en verblijfklimaat voor de winkeliers en de gebruikers van het centrum te verbeteren.

Door: Adrie Neervoort

In het overleg hierover met de ondernemersvereniging (OVSB) is toen de Stichting PRET (Promotie, Recreatie En Toerisme) opgericht.
Eén van de acties uit het jaarprogramma van PRET was het aanbrengen van sfeer/feestverlichting in het centrum.
Het betrof een project van PRET op basis van cofinanciering tussen de ondernemingsvereniging OVSB (aanschaf en daarmee eigenaar van de verlichting) en de gemeente (bijdrage aansluitkosten).
Na de 2e reconstructie van het centrum heeft de gemeente een aantal aansluitingen gemaakt in de middenberm van de Nieuwstraat waardoor de verlichting eenvoudiger en veiliger kan worden aangesloten. Tevens is toen een extra aantal bomen van sfeerverlichting voorzien. Ook deze verlichting is eigendom van stichting PRET/OVSB. De gefaseerde aanschaf is dan ook de reden van kleurverschil van de verlichting.

Met de stichting PRET was afgesproken dat zij onder andere een centrumverlichtingsplan zouden opstellen en deze zou voorleggen aan de gemeente voor een eventuele cofinanciering. Na 3 jaar is de Stichting PRET echter opgeheven door gebrek aan draagvlak voor haar activiteiten en betrokkenheid van de centrumondernemers.
Vervolgens is in samenwerking met de OVSB de ambitie ontstaan om voor het centrum van Son centrummanagement te organiseren. Dit kost de nodige moeite maar inmiddels is er wel een samenwerking ontstaan tussen een aantal centrumondernemers, de gemeente en anderen zoals de LionsClub Son en Breugel over onder andere de kerst/wensboomactie.
Dit centrumteam werkt momenteel onder andere aan een muziek- en verlichtingsplan. De gemeente is dan ook in overleg met hen over een structurele financiële en organisatorische inbedding van deze activiteiten en het aantrekkelijker maken van het centrumgebied van Son en Breugel
Recent is duidelijk geworden dat de huidige boomverlichting dit jaar of uiterlijk in 2018 dient te worden verwijderd i.v.m. boomonderhoud. Dit zou dan aanleiding kunnen zijn om alles anders te gaan aankleden.