Ad Swinkels
Ad Swinkels Foto:

Hoe zit dat met een
golfhandicap?

Het zal op menige verjaardag er wel eens over gaan. "Hé golf jij? Nooit geweten, wat is je handicap?" Zo'n gesprek verzandt dan meestal in een moeilijke uitleg over het puntenverrekeringsstelsel in de golfsport. Ik leg het simpel uit:

Iedereen, van elk niveau in golf, kan op een faire manier de strijd aangaan met elkaar. Daar zijn hele boeken over volgeschreven, wie met golf begint leert al snel hoe het werkt. Maar er zijn ook andere handicaps in het leven van de golfbeoefenaar. Geboren Sonnenaar Ad Swinkels (74) lijdt aan de ziekte Parkinson. De aandoening belemmert Ad niet om te spelen naar zijn kunnen. "Ik heb mijn tennisracket ingeruild voor golfclubs. Ik speel in mijn eigen tempo en maak mijn eigen swing binnen mijn beperking. Golfen is een wat rustiger sport. Tenminste twee keer in de week speel ik. Bewegen is sowieso een goed medicijn: Als je iets (lees spieren) niet gebruikt wordt het slechter." Naast golf gaat Ad twee keer per week naar een dagopvang, ook daar staat er bewegingstherapie op het programma. "Zo blijf ik fit. Deze ziekte zorgt ervoor dat je over een normale beweging na moet gaan denken. Een bal op de tee leggen kost mij dubbele moeite.
Maar de golfslag/swing uitvoeren is dan weer wat eenvoudiger." Ad draagt een Duadopa medicijnpomp op zijn buik, ook dat is geen belemmering om eens flink met zijn driver uit te halen. Medespelers roemen de constantheid in zijn spel. "Hij maakt zelden fouten of slaat geen afzwaaiers." Zo wordt het wekelijkse potje met twee andere heren op leeftijd met een paar slagen verschil gewonnen. Keurig binnen zijn handicapbuffer zoals dat heet. Ad levert een scorekaart in met 42 slagen over 9 holes op de Sonse baan aan de Vlielandlaan/Rooyseweg. In het clubhuis bij de koffie worden toevallig net de nieuwe jaarpasjes uitgereikt. Op het kaartje van Ad Swinkels staat handicap 40.0. En dat andere handicap is onvermeld. Gewoon omdat het geen belemmering is om te golfen. Proberen?
Neem contact op met de golfclub Son via www.golfson.nl of loop eens binnen in het clubhuis.


Argo Zwemmen

Afgelopen zondag hebben 8 zwemmers van de Wedstrijdgroep deelgenomen aan de 4e Solo wedstrijd die gehouden werd in zwembad 'De Wiemel' in Deurne.
Er werd 3 keer een 1e plaats, 3 keer een 2e plaats en 4 keer een 3e plaats behaald. Daarnaast werden er 9 persoonlijke records gezwommen. Ook werden er twee Clubrecords gezwommen op de 400m wisselslag door Leonie Habraken in 6.26.33 en Sanne Peters in 6.20.17.

Komende zondag nemen de zwemmers van de Wedstrijdgroep in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven deel aan de 4e Competitiewedstrijd, aanvang 14.00 uur.


Argo waterpolo

Programma
Zaterdag:
SBC2000 - CM1 in De Wisselaar te Breda 14:15 uur
PSV - E1 in De Tongelreep te Eindhoven 15:00 uur
Lutra - D1 in De Wissen te Helmond 16:30 uur
Lutra - B1 in De Wissen te Helmond 17:15 uur
Lutra - Dames 1 in De Wissen te Helmond 18:00 uur
Lutra - Heren 1 in De Wissen te Helmond 19:45 uur