Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Wie durft de bevrijding aan?
Rotondes Son en Breugel zoeken kunstzinnige blikvanger

Sinds tientallen jaren wordt de rotonde op grote schaal in het verkeersbeeld toegepast, zo ook in onze gemeente. Van een drukke doorgaande route, midden door Son, vindt het verkeer op voorheen gevaarlijke kruispunten met stoplichten nu vloeiend zijn weg over deze cirkelvormige verkeerspleinen. Op vier rotondes, bij de belangrijkste invalswegen, staan sinds kort stellages, met een banner: 'Uw kunstwerk hier? Dat kan!'

Door: Arjen Strik

Beeldbepalende blikvangers
Imke Segers en Brigit Hulsman, beiden bestuurslid van het Stakenburgfonds, geven een toelichting op het project 'Kunst op de rotondes'. "Het Stakenburgfonds bestaat dit jaar 25 jaar. Het fonds stimuleert 'kunst en cultuur' in het dorp en draagt zo bij aan een aantrekkelijk Son en Breugel. Om ons jubileum op de kaart te zetten, willen we aan vier prominente rotondes een nieuwe invulling geven. Met beeldbepalende, duurzame en vooral kunstzinnige blikvangers, heten we straks passanten, bezoekers én onze eigen inwoners, van harte welkom in ons dorp."

Rotondekunst moet opvallen en impact hebben
"Het idee bestond al langer, maar in 2015 werd het serieus en hebben we het uitgewerkt in een plan van aanpak, een begroting en plan voor fondswerving. Rotondekunst moet opvallen en impact hebben. Het thema voor de inrichting van de rotondes is: 'Bevrijding - in het verleden, het heden en de toekomst'. In de Tweede Wereldoorlog speelde Son en Breugel een cruciale rol rondom de bevrijding in operatie 'Market Garden'. Maar ook anno 2017 zet ons dorp zich in voor vrijheid, veiligheid en saamhorigheid. En dat zullen we in de toekomst blijven doen. Het thema is dus volledig vrij te interpreteren. We hebben al ca. twintig inzendingen, van hoogstaande kwaliteit, ontvangen." Imke zegt lachend: "De jury gaat het nog moeilijk krijgen". Maar er kunnen nog steeds ideeën ingeleverd worden. Heeft u een idee? Stuur het in. Teken, fotografeer of omschrijf het.

Inmiddels is er een deskundige jury benoemd bestaande uit: Bert Staal (architect); Bert Huls (landschapsarchitect);
Reina Bos (stedenbouwkundige); Guus Koenraads (kunstenaar) en Imke Segers (Stakenburgfonds).

Om welke rotondes gaat het?
De dames vervolgen: "De realisatie van het project is opgedeeld in fases. De productie, realisatie en installatie kost tijd en aandacht. Het plan is om als eerste de rotonde aan de Kometenlaan te Breugel te verfraaien. In september aanstaande wordt daar het 1e kunstwerk onthuld. De volgende rotonde die voorzien wordt van een mooi object wordt de rotonde aan de Boslaan bij afslag 't Zand. In 2018 staat een noordelijke rotonde in de planning. Als laatste rotonde volgt een feestelijk opening van de rotonde aan de Kanaalstraat in September 2019. Hieraan willen we bijzondere aandacht besteden omdat dit samenvalt met het jubileum van 75 jaar bevrijding. Dit mooie bevrijdingsjaar krijgt ook vanuit het Ministerie van Defensie, de provincie en diverse militaire divisies extra aandacht vanwege de bijzondere historische waarde.


Kan je nog meedoen?
"Jaaa", roepen ze in koor. "Het project loopt nog bijna 3 jaar. We roepen alle geïnteresseerden op om mee te doen met dit project." Dat kan door: een idee of ontwerp voor de inrichting van een rotonde; een idee voor sponsoring of het leveren van een financiële bijdrage."
Heb je een idee of wil je op een andere manier meewerken? Bekijk onze website. Voor meer informatie of vragen kun je bellen met Imke Segers (06 51 36 84 65) of Brigit Hulsman (06 53 69 29 67). Laat je creativiteit stromen!

http://www.stakenburgfonds.nl


Samen Verder collecteert voor KINDIA

Stichting Kindia is in 2005 opgericht door de uit Son afkomstige Annemiek van den Broek. Doel is om daadwerkelijk steun te geven aan gehandicapte en/of verlaten kinderen in Zuid-India.

Het grootste project waar Kindia contact mee heeft is JET (Jesus Education Trust) in Nainar Palayam. JET werd in 1997 opgericht door John Pannaiah die toen begon om verstoten gehandicapte kinderen op te vangen in zijn gezin. De familie was financieel niet in staat om de plannen voor een tehuis en een school voor hulpbehoevende kinderen professioneel aan te pakken.
Sinds 2006 is Stichting Kindia met acties gestart om hen te helpen.

In 2007/2008 werd land aangekocht, een school met losse toiletgebouwen gezet, een wasplaats gemaakt, een computerlokaal (gefinancierd door SAMEN VERDER) en een fysiotherapieruimte ingericht. Om zelfvoorzienend te kunnen zijn, werd JET geholpen met de aanschaf van koeien en kleinvee en met de aanleg van groenten- en fruittuin.
In 2014 kon in bijzijn van pastor Piet Bakermans een tehuis geopend worden. De kinderen hoefden niet meer te leven en te slapen in de leslokalen.
In 2015/2016 werd binnen een jaar een tweede tehuis gefinancierd (twee slaapkamers met hulp van SAMEN VERDER). Dit huis moest er komen omdat jongens en meisjes door een overheidsmaatregel niet meer in één tehuis mogen verblijven.

Momenteel wordt door de overheid in India sterk gestimuleerd dat gehandicapte kinderen en valide kinderen samen naar school gaan. Op JET wonen gehandicapte kinderen al samen met valide kinderen en ze krijgen ook samen les. Om meer kansarme kinderen les te kunnen geven moet de school uitgebreid worden. Op dit moment zijn er vier klaslokalen. Doelstelling is om in 2017 drie klaslokalen bij te bouwen en in 2018 nog eens drie.

Wilde Ganzen heeft inmiddels het nieuwe project groen licht gegeven. Dat wil zeggen dat zij 50% toevoegen aan de actie opbrengsten. Eén klaslokaal kost ca. € 10.000. Hoe mooi zou het zijn als SAMEN VERDER met zijn 50ste campagne voor een lokaal kan zorgen.

Er wordt huis aan huis collecteert door vele vrijwilligers. Indien u de collectant heeft gemist is het mogelijk om uw collectezakjes in te leveren bij de Sint Petrusbanden Kerk en de Protestantse kerk te Son en de Sint Genovakerk te Breugel.

Voor de wijk de Gentiaan staat een collectebus bij Plus Marcel en Jeannette Verhoeven.
Alvast heel veel dank voor uw bijdrage!


Rotonde aan de Kometenlaan
Rotonde aan de Boslaan
rotonde aan de Kanaalstraat
Afbeelding
Afbeelding