Afbeelding
Foto:

HTC Tennis gastheer voor Up with People

HTC Son 2000 heeft haar tennishal beschikbaar gesteld voor de optredens van Up with People.
De shows vinden plaats in de tennishal aan de Rooijseweg 7 op vrijdag 5 mei om 20.00 uur en zaterdag 6 mei om 14.00 uur.
Al meer dan 50 jaar een feest van verbinding Up with People brengt hun twee uur durende voorstelling aan het einde van hun verblijf in elke stad die ze bezoeken. De show werd al opgevoerd in 71 landen over de hele wereld en werd door meer dan 22 miljoen mensen gezien in de laatste 50 jaar. 'The Journey' reist door deze geschiedenis en inspireert het publiek met een combinatie van originele muziek en internationale dans. De show is uniek in zijn genre en authenticiteit en het benadrukt wat jongeren over de hele wereld verbindt. Het is een leuk, hedendaags spektakel voor de hele familie.

Kaartverkoop
Kaarten kosten € 22,50 voor volwassenen en € 19,50 voor studenten/jongeren 5 t/m 18 jaar. Kinderen t/m 4 jaar hebben gratis toegang. Bij aankoop van 4 of meer tickets (waarvan 2 voor volwassenen) € 5,- korting op de totaalprijs.
Kaarten zijn vanaf 26 maart a.s. te koop bij Cafetaria Spierings (Nieuwstraat 17), Boekhandel La Traverse (Nieuwstraat 38) en Cafetaria De Smickel (Veerstraat 24).
Op 26 maart is het organiserend comité ook aanwezig tijdens het HTC Open toernooi. Alleen op deze dag zijn kaarten verkrijgbaar voor de voorverkoopprijs van € 19,50!

Gastgezinnen gezocht
Voor de castleden zoeken we nog gastgezinnen die een of meer jongeren in hun gezin willen ontvangen in de week van 1 tot 8 mei a.s. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Els Ras via upwithpeople.sonenbreugel@gmail.com.

Vrijwilligerswerk
Als bedankje voor de gastvrijheid zullen de leden van de cast samen met de jeugdleden van HTC vrijwilligerswerk uitvoeren in en om het clubhuis van HTC.
Daarnaast zullen de Up with People jongeren samen met andere vrijwilligers uit het dorp alle inwoners van Son en Breugel bezoeken met een duurzaam cadeautje. Wat dit wordt houden we nog even geheim. Binnenkort volgt hierover meer informatie.


Bibliotheek Dommeldal organiseert Mini Congres rond laaggeletterdheid

2,5 miljoen mensen in Nederland heeft een probleem met lezen, schrijven en /of rekenen. Ook in onze regio wonen veel mensen die laaggeletterd zijn en daardoor moeite hebben met het begrijpen en toepassen van informatie.
Dat betekent niet dat zij niet kunnen lezen en schrijven, maar wel dat ze de taal niet voldoende beheersen om alledaagse zaken te regelen zoals het invullen van formulieren, het lezen van straatnaamborden, het uitzoeken van een treinreis, het voorlezen aan (klein)kinderen. Maar ook geld opnemen bij een pin automaat kan een probleem zijn, of ondertitels lezen op TV, of de bijsluiter van medicijnen.

Cijfers
De stichting Lezen en schrijven doet onderzoek naar laaggeletterdheid. Uit de cijfers komt naar voren dat: 1,3 miljoen Nederlanders die laaggeletterd zijn, tussen de 16 en 65 jaar is; dat tweederde van de Laaggeletterden van Nederlandse afkomst is en eenderde van buitenlandse afkomst; dat 57% van deze groep vrouw is en 43% man; dat ongeveer 43% van de laaggeletterden werkeloos is, of inactief op de arbeidsmarkt.
Laaggeletterdheid kost de Nederlandse samenleving ieder jaar heel veel geld. Voor een groot deel komt dit door die inactiviteit en door verminderde belastinginkomsten. Maar laaggeletterden zijn ook minder zelfredzaam en blijken vaker ziek dan geletterden.
Kortom, voor laaggeletterden is het leven moeilijker. En voor de samenleving is het juist goed als iedereen meedoet.

Van Congres naar Regionaal netwerk
De gemeentes Geldrop-Mierlo, Nuenen en Son & Breugel hebben Bibliotheek Dommeldal gevraagd om een regionaal netwerk op te zetten, rondom de aanpak van laaggeletterdheid in deze regio. Daarom start Bibliotheek Dommeldal met een Mini Congres, op 22 maart a.s, van 16.30 uur tot 21.00 uur. Met als doel om alle mensen uit de regio Geldrop, Mierlo, Nuenen en Son & Breugel die, in hun werk of zorg, te maken hebben met laaggeletterdheid, samen te brengen, kennis uit te wisselen en verder samen te werken aan de aanpak van laaggeletterdheid in deze regio.

Aanmelden
Meer informatie over het programma is te lezen op de website van Bibliotheek Dommeldal. Dat is ook de plek waar men kan aanmelden. De toegang is gratis.