Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

De vrouwen rukken op.

Het beeld van oude grijze mannen als hoofdgebruikers van de gemiddelde Nederlandse golfbaan kan de prullenbak in. Tijdens de starterswedstrijden van Golfclub Son blijkt dat steeds meer dames de golfclubs ter hand te nemen en zich nadrukkelijke te willen meten met de concurrentie. Niks oubolligheid, frisse sportievelingen zijn het. Een van de deelnemers ( op 4 maart) is Karin, zij komt met haar twee (stief)dochters de neus aan het venster duwen. "Ik wil iets buiten doen en een sport die je samen kunt spelen, of alleen als dat zo uitkomt." Medespeelster Yvonne is een 'herintreedster,' ze golfde eerder liet het versloffen en pakt deze zaterdag de draad weer op. Toegegeven, een van de begeleiders is Rob, een zilvergrijze en ervaren, mannelijke golfer. Hij geeft de dames de juiste tips, vertelt over het belang van veiligheid in de golfbaan. En belangrijk: Hij neemt de ergste wedstrijdspanning weg. Maar die nervositeit is niet geslacht-gerelateerd. Voor velen is het spelen van de I&O (beginners) wedstrijden de eerste keer om competitief te golfen. Logisch dat er wat kriebelt in je buik. Tijdens de lessen is er geen druk, nu wel.
Bij het aanmelden in het clubhuis staan de koppies strak. Waar vind ik de scorekaart, welke hole, met wie speel ik, oh al die regels hoe zat dat ook alweer? Die spanning is te merken bij de eerste afslag(en). Ineens staan er mensen te kijken. Bij hole vier gaat het steeds relaxter en aan de laatste –negende hole- klinkt het: "Eigenlijk moeten we nog een rondje spelen. We zitten er nu lekker in.'' Al het getrubbel vooraf heeft plaats gemaakt voor ontspanning achteraf. "Het was keileuk, leerzaam, moeilijk maar een hoop van opgestoken, volgende keer beter,'' zijn zomaar wat kreten welke voorbij komen. Het clubhuis biedt een versnapering en de ruimte om de wedstrijd nog eens in gedachten na te lopen. En uiteraard zijn er prijzen. Iedereen kan winnen: Monique Klooster heeft nog geen handicapregistratie en baanpermissie, zij zit nog midden in haar opleiding tot golfspeelster . Toch klopt zij vandaag iedereen!
Meespelen? Golflessen? Informatie? Met het naderende voorjaar en de aanstaande zomer is het nu de meest geschikte tijd om te starten met golf. Kun je nog voor de herfst met je golfdiploma op alle banen van de wereld spelen. Voorwaar een uitdaging.
www.golfson.nl