Verzorgingspost
Verzorgingspost Foto:

OLAT wandeltocht op zondag 19 maart
vanuit Riethoven

Op zondag 19 maart is de start van de laatste wandeltocht van dit 50e winterseizoen en wel vanuit Riethoven. Na de vele buien van de laatste weken hopen we de eerste zonnestralen van het naderende voorjaar te voelen.

Riethoven ligt in de kern van De Kempen. Onze routebouwers kennen de schoonheid van deze streek met zijn heide, bossen, dennen, veengebieden, riviertjes en watermolens. We wandelaars lopen door het natuurgebiedje Heiereind en komen uit bij de Keersop. De 10 km wandelaars volgende dit riviertje een tijdje. Voor de anderen gaat het richting Dommel en passeren de Dommelse Watermolen, een dubbele onderslagmolen: korenmolen én oliemolen. Daarna via een oud landgoed richting de Venbergse Watermolen. Via omgeving Eurocircuit gaan de wat langere afstanden naar de Malpie, een uitgestrekt heidegebied met vele grote en kleine vennen. Verderop via knuppelpaadjes richting Borkel. De langste afstand gaat door natuurgebied De Plateaux-Hageven. We vervolgen richting Kempervennen en komen aan bij een rustpost bij de Sint-Valentinuskapel. Via een paar boerenlandpaden opnieuw langs de Dommel naar Westerhoven en via een oud kerkenpad naar een mooi bosgebied voor de laatste kilometers naar de finish. Voor de echte lange afstand wandelaars kent de route nog een extra lus richting Broekhoven en Steensel via het riviertje de Run, natuurpad De Sprankel, natuurgebied Het Goor, visvijvers, Vlasroot en Keersop.

Startlocatie is Struisvogelboerderij Heierhof, Heiereind 11, 5561 BD Riethoven. Parkeren kan op het terrein van Heierhof. De 50 en 60 km wandelaars starten tussen 07.00 en 07.30 uur. Alle andere afstanden mogen starten vanaf 08.00 uur. De ervaren wandelaars kunnen wandelen op de 40, 30 of 20 km. Voor degenen die minder willen wandelen en voor families met kinderen kan men tot uiterlijk 12.30 uur ook starten op de 15 of 10 km. Men moet om 19.00 uur weer terug zijn op de startlocatie. Onderweg heeft OLAT enkele wagen- en caférustposten ingericht. Er hangen pijlen en men krijgt een routebeschrijving mee, waardoor de routes eenvoudig zijn te wandelen. Kinderen t/m 12 jaar onder begeleiding genieten 50% korting op het inschrijfgeld. Uitgebreide informatie vindt u op www.olat.nl/winterserie waar vooraf ook de route middels GPS tracks zijn te verkrijgen. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen via e-mail: dagtochten@olat.nl.


Met ZijActiefNijnsel naar de Hoorinfotheek

Donderdagmiddag hebben we om 14.00 uur een afspraak met Jacqueline Lavrijssen in Eindhoven. Zij is medewerkster van de Libra Audiologie Hoorinfotheek en zal ons rondleiden.

Door: Willemien

Terwijl we naar de eerste verdieping gaan vraagt ze ons zachtjes of niet te praten. Dat zou storend kunnen zijn voor de hooronderzoeken die in de verschillende ruimtes plaats vinden.
Als we binnenkomen in de ruimte van de infotheek lijkt het alsof we in een telefoonwinkel zijn.
Jacqueline verzekert ons dat er niets gekocht kan worden. De Hoorinfotheek geeft onafhankelijk hulpmiddelen advies aan doven en slechthorenden.
Als er vragen komen vanuit de groep vraagt mevrouw Lavrijssen om niet door elkaar te praten. Dat kan zij niet volgen. Dan verteld ze dat ze zelf vanaf haar geboorte zeer slechthorend is en met behulp van liplezen en twee hoortoestellen door het leven gaat. De aangewezen persoon om ons over de vele hulpmiddelen te vertellen die slechthorenden het leven kunnen veraangenamen.
Schokkend was het te horen dat er steeds meer jonge kinderen hoorproblemen hebben. De bekende oortjes om muziek te luisteren worden vaak veel te lang ingehouden. Na een uur de oortjes in gehad te hebben is het noodzakelijk om de oren drie dagen rust te gunnen om beschadiging te voorkomen.
Een avond te dicht bij geluidsboxen staan kan onomkeerbare schade, zelfs doofheid geven.

Vele hulpmiddelen worden uitgelegd en kunnen we uitproberen. Een kinbeugelhoofdtelefoon kan helpen om beter de tv te kunnen volgen. Een opus-soundbar die aangesloten kan worden op de tv en volledig is ontworpen voor maximale spraakverstaanbaarheid.
Er is ook een flink aanbod van wek- en waarschuwingssystemen. Bijvoorbeeld een versterkte deur- en telefoonbel. Rookmelder en wekker kunnen aangesloten worden op een trilapparaatje.

Het was een interessante middag met veel informatie waar we iets mee kunnen als we zelf zover zijn dat we een hoortoestel nodig hebben.


Een keukenoorlog in Theater De Blauwe Kei

Op zaterdag 18 maart komt Unieke Zaken met de voorstelling Odysseus naar Theater De Blauwe Kei. Odysseus is een combinatie van spel, poppen en objecten, overgegoten met een humoristische en muzikale saus. De voorstelling begint om 14.30 uur in de Kleine Zaal. Odysseus is voor kinderen vanaf 5 jaar.

Het verhaal speelt zich af in de keuken van het echtpaar Boltakis en hun drie kinderen. Het publiek is te gast, maar omdat er iets mis is gegaan met de reservering is het eten nog lang niet gaar. Om de tijd te doden trakteren Petros en Maria Boltakis het publiek op een heerlijke amuse: het eeuwenoude Griekse verhaal over de zwerftocht van de Griekse oerheld Odysseus na afloop van de Trojaanse Oorlog. Met alles wat er in de keuken voorhanden is brengen Petros en Maria dit verhaal op energieke wijze tot leven. Deegrollers worden zwaarden, het vergiet wordt een held, de frituurpan een boot en ovenwanten zijn opeens zeemonsters.

Kaarten voor Odysseus kosten € 10,- (inclusief drankje) en zijn te reserveren via www.blauwekei.nl, telefonisch via (0413) 34 25 55 of aan de theaterkassa op werkdagen tussen 13.00 en 17.00 uur.