Ontwaken
Ontwaken Foto:

"Verboden Vruchten"

Proeven van verleidelijke ''Verboden Vruchten'' in alle kleuren , vormen en smaken op zondag 2 april. Poëtische proeverij van 14 .00 tot 17.00 in de Boerderij in Breugel. De "Fruitschaal met Verboden Vruchten'' is georganiseerd door dichtersgroep DichtBij.
        
DichtBij bestaat uit Catherine Witvliet, Theo Smit , Willemien van Lith, Stan Mooij en Willem Berkers.
De jonge zangeres Naomi Meijer zal u deze middag uit haar brede repertoire aangenaam verrassen met een aantal songs uit musicals.
Om 14.00 start Stan Mooij waarbij de dichters worden voorgesteld die vervolgens hun ''Verboden Vruchten'' zullen voordragen.
De Sonse schrijfster Sylvia Pagels wordt geinterviewd door Stan Mooij over haar eerste boek "Sporen in de Sneeuw". Anne Janssen en Janneke Peeters zullen uit Sylvia's boek een stukje voorlezen. Janneke en Anne zijn winnaressen van de Voorleeswedstrijden 2017 en 2016. Beiden van Basisschool De Ruimte.
Omdat we nieuwsgierig zijn waarom schrijvers eigenlijk schrijven of dichten zijn er enkele interviews:
Hella Hertogs (interview door Catherine Witvliet) en Marjolein Blommestijn (door Willem Berkers) Verder is er Proza en Poëzie zoals een kort verhaal van Annemieke Soethout ( 2e prijs winnares wedstrijd Raadselige Roos).
Dichters: Marjolein Blommestijn, Hella Hertogs, Catherine Witvliet, Willem Berkers, Stan Mooij Helma Michielsen. Naomi sluit af met Lennard Cohen.

Deelnemers:

- Hella Hertogs (Geldrop);
Kunstenares, docent en organisator in verschillende kunstdisciplines, zoals muziek, adem en klank, poëzie en schilderkunst.
Ze onderzoekt middels al deze vormen wat leven is, en dat maakt, in al haar ontdekkingen, het mysterie en de verwondering daarover alleen maar groter.
Ze is directeur van stichting Two Tone, (projectontwikkeling op het gebied van kunst en cultuur).
Bijzonder en indrukwekkend zijn de projecten rondom verlies. Kinderen en jongeren schrijven gedichten en schilderen vanuit hun ervaringen.

- Annemieke Soethout en Helma Michielsen (Nuenen) beiden dichters/schrijvers

- Naomi Meijer (Nijmegen):
Naomi Meijer is muziektherapeute. Naomi komt uit Nuenen en woont nu in Nijmegen waar zij haar studie spoedig hoopt af te ronden. Zij zingt vanaf haar kinderjaren en neemt al geruime tijd intensieve zanglessen, daarnaast probeert zij ook tijd voor haar viool vrij te maken. Bij een aantal nummers begeleidt zij zichzelf op de piano. Naomi heeft een groot stembereik en een mooie voordracht in alles wat zij zingt. Voor deze middag, waar het geschreven woord een grote rol speelt, zal zij uit haar brede repertoire een aantal songs uit de klassieke musical in het Nederlands zingen.

-Marjolein Blommestijn (Eindhoven) Zij volgde VWO volwassen educatie tekenen/kunstgeschiedenis aan de Academie voor Schone kunsten te Arendonk. Sinds 2004 werk zij in haar atelier aan de Vresselseweg 44 in Sint Oedenrode. Haar zoektochten in olieverf, oostindische inkt en met het digitale potlood, zijn naast projecten met dans- en kinderboeken schrijven, activiteiten waarmee ze dagelijks bezig is. Bij haar projecten heeft ze mogen samenwerken met choreografen, dansers, violiste en voor mijn kinderboek met een illustratrice . Het is zeer verrijkend om ideeën met anderen uit te werken. Spelen met fotografie en gedichten, samen zoeken naar geschikte vormgeving.

-Sylvia Pagels-Crijns (Son en Breugel); Geboren Amstenrade, Limburg, professioneel schrijfster en illustrator onder pseudoniem Sylvia P.C. Sahgard. Na de middelbare school Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht. Lerarenopleiding gevolgd in Sittard. Onderwijsakte Tekenen met als afstudeerrichting Kinderboekillustraties en handvaardigheid. Geeft privé-tekenlessen aan kinderen en volwassenen. Verzorgde ook de illustraties in haar eerste boek "Sporen in de sneeuw". Ontwierp Simplexpuzzels (Ravensburger). Betrokken bij didactische en pedagogische onderwijsbegeleiding, -training en workshops. Woont al vijfentwintig jaar in Son en Breugel.


Koormuziek van hoog niveau

Een kijkje achter de schermen bij het Kempisch Kamerkoor

Door: Arjen Strik

Dinsdagavond 14 maart j.l. vond in de Sint-Genovevakerk te Breugel een 'openbare generale repetitie' plaats van het Kempisch Kamerkoor. Onder de bevlogen leiding van Cees Wouters werden de koorwerken uit de Johannes Passion ten gehore gebracht. Een kleine 80 bezoekers genoten van de prachtige koralen en fuga's en luisterden aandachtig naar de uitleg die de dirigent gaf over de totstandkoming en achtergrond van dit werk.
De Johannes Passion van J.S. Bach is samen met zijn bekende broer de Matthäus Passion de barokmuziek bij uitstek voor de lijdenstijd. Beide werken worden voor de Pasen veel uitgevoerd.

In 2017 jubileert het Kempisch Kamerkoor met de tiende uitvoering van de Johannes Passion. Met de medewerking van Barokorkest Concerto Barocco en gerenommeerde Baroksolisten staat het concert al tien jaar garant voor een authentieke uitvoering van het hoogste niveau.
De interpretatie die Cees Wouters aan het stuk gaf was er één zonder franje, authentiek zoals hij denkt dat Bach het bedoeld heeft. Hoewel dit een koorrepetitie betrof zonder solisten en orkest, klonk het koor onder zijn strakke leiding zelfverzekerd en overtuigend. Glashelder, als één instrument en goed articulerend, openden zij de Johannes met "Herr unser Hersser". Een opening waarin al veel van de koorstemmen wordt gevraagd. Ook in de andere stukken bleek dat het koor het 'notenwerk' al ver achter zich had gelaten en veel aandacht besteed is aan techniek en afwerking. De diverse sferen en rollen werden door het koor overtuigend naar voren gebracht in een lekker strak tempi, gezongen met een grote muzikaliteit en homogene totaalklank.

Cees Wouters, een befaamd musicus, gaf tussen de koorwerken uitleg. Als een echte docent leerde hij ons dat Bach bij de compositie van dit werk het Bijbelse evangelie van Johannes als letterlijk uitgangspunt had genomen. Dat Johannes veel zakelijker was in zijn verteltrand dan Mattheus, vandaar het verschil tussen beide werken. Ook vertelde hij dat Bach een groot wiskundige was en in het stuk allerlei mathematische thema's verwerkt heeft. Destijds was de toon "A" gestemd op 415 Hrz, terwijl dat nu 440 of zelfs meer is, vandaar de authentieke instrumenten uit die tijd. Hij zou er wel een boek over kunnen schrijven.

Het publiek was na afloop laaiend enthousiast. Cees Wouters gaf aan trots te zijn om dit unieke werk ten gehore te mogen brengen en riep iedereen te komen kijken op de officiële uitvoering met orkest en solisten op Goede Vrijdag 14 april in de St. Willibrorduskerk te Eersel. Mis het niet! Kaarten verkrijgbaar via: www.kempischkamerkoor.nl