Frits Helders (links) en Jasper van Zuuren Foto: Wil Feijen
Frits Helders (links) en Jasper van Zuuren Foto: Wil Feijen Foto: Adrie Neervoort

Voorzitter Oranjecomité draagt scepter over

Na 10 jaar voorzitter te zijn geweest van het Oranjecomité Son en Breugel draagt Frits Helders de voorzittershamer over aan Jasper van Zuuren.

Door: Arjen Strik

DeMooiSonenBreugelKrant zit om tafel met beide heren en vraagt Frits over zijn ervaringen en Jasper over zijn verwachtingen. Eerst wordt er nog een beetje gedold met onze fotograaf, die graag wat oranjedecoratie op de foto wil zien.

Dit jaar bestaan we 25 jaar
Frits Helders: "Dit jaar viert de Stichting Oranjeviering Son en Breugel haar 25 jarig bestaan. We gaan dat niet groots vieren hoor, er is wel een gezellige borrel gepland met alle oud bestuursleden van de afgelopen 25 jaar. Het Oranjecomité, zoals we dat in de volksmond noemen, heeft als doelstelling het organiseren van evenementen en festiviteiten ten behoeve van de inwoners van de gemeente Son en Breugel. De festiviteiten worden gehouden rond of op nationale feestdagen welke een historische binding hebben met het Oranjehuis."

Hoe werkt het bestuur?
"Het Oranjecomité bestaat uit 7 personen. Momenteel 5 dames en 2 heren. Er is een voorzitter, secretaris, penningmeester en 4 leden. Daarnaast hebben wij actieve comite's voor Breugel en voor de Gentiaan. In oktober beginnen we met de voorbereidingen. Er is een vast draaiboek met vele standaardactiviteiten. Ook worden er nieuwe ideeën aangedragen, meestal door de bestuursleden zelf. Er wordt een thema voor de scholen vastgesteld en we coördineren de activiteiten van de vele verenigingen, horeca, middenstand en de vrijwilligers. We stellen een programma op voor Koningsdag en stemmen dat af met de gemeente. Dit jaar is het thema voor de schooljeugd:
'Wij maken een tas voor de Koningin'. Deze tassen worden gemaakt in samenwerking met Zonhove, Emiliusschool en de wijkvereniging 'Ge hurt er bij' al deze tassen worden tentoongesteld bij de middenstand van ons dorp, waarna een jury 3 prijswinnaars kiest.
De aftrap wordt gegeven met het Oranjebal op Koningsnacht op 26 april in de Sonnerie met de band 'Grand Union Hotel' met een repertoire van dansbare Blues en Rock 'n Roll 'oldies' uit de jaren sixties en seventies?.

Koningsdag het hele dorp bruist van de activiteiten
Frits vervolgt zijn verhaal: "De Koningsdag zelf start om 5 uur 's ochtends met een wandeling voor vroege vogels onder leiding van het IVN. Daarna wordt de Koningsdag officieel geopend bij de Boerderij in Breugel door de Burgemeester, ondersteunt door het Catharina Gilde. Daar vinden ook allerlei activiteiten voor de jeugd plaats. Vervolgens is er bij Braecklant in de Gentiaan een speelgoedruilbeurs. We hebben ook onze jaarlijkse viswedstrijd bij de vijver aan de Europalaan. Er zijn festiviteiten op Zonhove en een zangkoor op Berkenstaete. In de middag verplaatst de aandacht zich naar het centrum waar op een groot podium allerlei optredens plaatsvinden."

Alles staat en valt met goed weer
"Vorig jaar is de Koningsdag letterlijk in het water gevallen en hebben we veel festiviteiten door het slechte weer moeten annuleren." Met pretoogjes vertelt Frits verder: "Voorheen brachten we een traditioneel bezoek aan de Nonnen van de Clarissenorde, om aan de kloosterlingen aandacht voor een mooie dag en goed weer te vragen. Helaas zijn de zusters in het klooster letterlijk uitgestorven en hebben we dat vorig jaar niet meer kunnen doen. Met een rampzalig resultaat, vandaar dat enkele bijgelovige bestuursleden voor dit jaar op zoek zijn naar een andere kloosterorde, om de traditie weer in ere te herstellen."

De hamer overdragen
"Na 10 jaar heb ik besloten te stoppen als voorzitter. Ik vind 10 jaar een mooie periode en denk dat het goed is het stokje aan jongere mensen over te dragen. Vandaar dat ik Jasper van Zuuren heb benaderd en gepolst of hij belangstelling had. Jasper heeft zijn sporen verdient in ons dorp. Daarbij was hij 18 jaar bij zowel SBC als De Krutjesrapers actief, waarvan 12 jaar voorzitter van SBC en 8 jaar voorzitter bij De Krutjesrapers. Beide verenigingen heeft hij tot grote bloei gebracht, dus ik heb alle vertrouwen in zijn kwaliteiten en draag graag de scepter aan hem over."

Jasper: daarom ben ik Koningsgezind
Wat heb je met de Oranjes vragen we aan Jasper."Ik vind het koningshuis een verbindende en stabiele factor in onze democratie en daarom ben ik koningsgezind. Koningsdag is onze nationale feestdag en in het hele land zie je een geweldige saamhorigheid. Als Oranjecomité kan je een belangrijke bijdrage leveren dat in onze gemeente deze saamhorigheid en solidariteit verder uitgebouwd wordt."
Hoe ga je dat aanpakken? "Het Oranjecomité kent een mooie traditie van goed georganiseerde aansprekende activiteiten. Wat goed is moet je behouden. Ik zal me rustig oriënteren en nieuwe ideeën in het programma invoegen. Zo heb ik begrepen dat de oudere jeugd uit Son en Breugel liever naar Eindhoven trekt om daar feest te vieren. We moeten kijken hoe we dat tij kunnen keren en dat we ze hier in onze gemeente een aansprekend programma kunnen bieden. Ik wil deze groep meer bij de organisatie betrekken. Voor deze jeugd in de leeftijd van 15 tot 18 jaar zou het mooi zijn als we dit jaar nog een activiteit van de grond kunnen krijgen, bijvoorbeeld 's avonds voor Koningsdag. Ook wordt het steeds lastiger om vrijwilligers te vinden die zich deze dag willen inzetten. Ook daar wil ik me hard voor maken om daar een oplossing voor te vinden. Bovendien zullen er binnenkort mensen vertrekken uit het Oranjecomité. Ik zal me inzetten dat het een bestuur wordt met een diverse samenstelling. Maar eerst gaan we genieten van een mooi stralend Koningsfeest op donderdag 27 april. Ik nodig iedereen uit om te komen en te genieten van deze dag en de mooie activiteiten."


Rabobank Het Groene Woud Zuid: van en vóór Son en Breugel

Op een zonnige lentedag presenteerde directievoorzitter Lilian Damen scheidend directievoorzitter (per 1 mei 2017) van de Rabobank Het Groene Woud Zuid (dat Oirschot, Best en Son en Breugel omvat) haar jaarverslag aan de media.
Lilian Damen benadrukte tijdens haar presentatie de betrokkenheid van de bank bij de lokale samenleving. De bank wil enerzijds laten zien wat er op maatschappelijk gebied is bereikt, anderzijds wil de bank haar betrokkenheid laten blijken. De bank is niet van Oirschot, Best of Son en Breugel, maar vóór Oirschot, Best en Son en Breugel. "Onze missie is om samen met de lokale gemeenschap een bijdrage te leveren aan een duurzame en betere samenleving. Natuurlijk is de Rabobank een commerciële onderneming, maar wel een bank met een hart voor de gemeenschap. Centrale thema's zijn betrokkenheid, zelfredzaamheid en wederkerigheid".

De Rabobank heeft in samenwerking met de gemeentes en ondernemersverenigingen onderzoek gedaan naar de specifieke kenmerken van onze regio.
De uitkomst is dat het verzorgingsgebied van Het Groene Woud in de top vijf staat als het gaat om de combinatie van wonen en werken. Om deze positie te handhaven zet de Groenhypotheek in, een hypotheek met rentekorting voor duurzaam gebouwde nieuwbouwwoning met een Groenverklaring.
Als concrete voorbeeld van de betrokkenheid van de bank noemde Lilian Damen de sponsorstrategie van de Rabobank.
De bank stelt niet alleen middelen ter beschikking, maar zet bijvoorbeeld ook haar netwerk in voor lokale projecten. Als voorbeeld noemde Damen "Toekomstbestendig Oirschot", een project waarin dit terug te zien is, is Toekomstbestendig Oirschot, een project gericht op de revitalisering van het centrum van Oirschot, waar Rabobank het voortouw heeft genomen om de leegloop tegen te gaan.
De sponsorstrategie van de Rabobank gaat verder dan financiële steun. Veel verenigingen en stichtingen worstelen met allerlei vragen, zowel op bestuurlijk als op financieel vlak.

Het doel is om verenigingen toekomstbestendig te maken. Rabobank faciliteert in de samenwerking met overkoepelende organisaties als het NOC/NSF de bijbehorende kosten voor haar rekening. Verenigingen die sponsoring ontvangen worden uitgenodigd iets terug te doen voor de samenleving. In 2016 sponsorde Rabobank voor een bedrag van € 45.000.
De sociale betrokkenheid van de Rabobank richt zich op twee doelgroepen in de samenleving: senioren en jongeren. Senioren worden aangemoedigd gebruik te maken van de opleiding internetbankieren. Daarnaast worden randomreaders voor slechtzienden beschikbaar gesteld die het telebankieren vergemakkelijken.
De jongerenraad wordt gefaciliteerd door vergaderruimte beschikbaar te stellen, de Human Resources afdeling helpt bij sollicitatietrainingen. De jongerenraad heeft een grote groei doorgemaakt en laat zich niet door tegenslagen ontmoedigen. De bank wil hier niet een leidende rol in spelen, de jongerenraad moet vooral een netwerk van en voor jongeren zijn.

Aan het einde van de presentatie ontvouwde Lilian Damen het plan van de bank voor het komend jaar. De intentie is om nog meer invulling te geven aan de betrokkenheid van de bank en de kernteams van medewerkers nog dichter bij de maatschappij te brengen. Het moet Rabobank Son en Breugel worden in plaats van Rabobank Groene Woud Zuid.


Lilian Damen Foto: Karin van Berkel