Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Scholieren Son en Breugel maken het dorp weer wat groener

Woensdag 22 maart was het boomfeestdag in Son en Breugel. Op die dag vierde Stichting Nationale Boomfeestdag haar 60-jarig jubileum. Elk jaar worden gemiddeld 200.000 bomen geplant. Dat zijn er dus heel veel in 60 jaar tijd een kleine 10 miljoen zelfs.

Boomfeestdag 2017 had dit jaar een afwijkende datum, normaal de derde woensdag in maart. Dit had te maken met de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart en de voorjaars-/ carnavalsvakantie in het weekend voor woensdag 8 maart. Het thema 'Bomen Verbinden' is gekozen vanwege het feit dat het in 2017 25 jaar geleden is dat het verdrag van Maastricht getekend is en de Europese Unie een feit werd. Daarnaast verwijst het thema naar de partnersteden waarmee vele gemeenten verbonden zijn.

In Son en Breugel deden weer veel scholen mee met de Boomfeestdag. Woensdagochtend om 11.00 uur waren 20 leerlingen van De Harlekijn en 40 leerlingen van de Stoklandschool alle uit groep 8 bezig om 5 celeiken en maar liefst 1525 beukenhaagjes te planten. Dit alles gebeurde ter hoogte van de Houtense brug bij het nieuwe parkeerterrein.
Op donderdag 23 maart werd er als er als afsluiting van de Boomfeestdag, deze duurde in Son en Breugel twee dagen een boom (Nothofagus/Schijnbeuk) geplant in de Bontstraat.
De leerlingen van de Emilliusschool deden samen met de leerlingen van de Regenboogschool hun best om de boom en daarbij nog tientallen beukenhaagjes te planten. Het was een mooie samenwerking van twee totaal verschillende scholen, die elkaar vonden in het aanpakken van het karwei. Ook wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen hielp een handje mee.
Tijdens de twee dagen waarin de boomfeestdag werd gevierd in Son en Breugel werden er op De Maaslaan, op het parkeerterrein nabij de Houtense brug, Sonniuspark en als laatste in de Bontstraat weer veel bomen en struiken geplant. Hierdoor werd ons dorp toch weer een stukje groener.

Kijk voor meer foto's op www.mooisonenbreugel.nl


Lokaal nieuws heeft de toekomst

In de landelijke pers staan de laatste tijd regelmatig artikelen over 'huis-aan-huis' bladen. Zo kopt de NRC vandaag (27-3): "Uitgevers willen geen huis-aan-huiskranten meer, lezers wel." Uit het artikel blijkt dat grote mediaconcerns als de Telegraaf Media Groep (TMG) en de Persgroep geen brood meer zien in gratis weekkranten. Kleinere uitgevers wel. En de lezers ook. We vroegen ons af waarom kleine uitgevers en lezers nog wel geïnteresseerd zijn in lokale bladen en de grote uitgevers afhaken.

Door: Arjen Strik

Lokaal nieuws sneeuwde onder in mediageweld
Op 1 mei staakt de Holland Media Combinatie van TMG de uitgave van "Almere vandaag" en stoot 50 huis-aan-huis bladen af Ook de Persgroep heeft aangekondigd 140 huis-aan-huis bladen te gaan reorganiseren. Zagen ze eerst de lokale bladen als hun grote geldverdieners. Tegenvallende advertentiekosten, afnemende belangstelling van de lezer en grote dure redacties draaiden deze bladen de nek om.

Kleine uitgevers
Gelooft dan niemand meer in huis-aan-huiskranten? Vraagt de NRC zich af. Jawel. Kleinere regionale uitgevers hebben de huis-aan-huiskranten weer levensvatbaar gemaakt door meer aandacht aan lokaal nieuws te geven, en te werken met minder (dure) vaste redacteuren en meer (goedkopere) freelance journalisten.

En de lezers?
Houden zij nog van het gratis huis-aan-huisblad dat een keer per week, vaak op woensdag, op de mat valt? Jazeker. Volgens onderzoek van bureau NOM dat in Nederland ook de oplagen en het bereik van kranten en tijdschriften telt, lazen 11,9 miljoen Nederlanders vorig jaar wel eens een huis-aan-huiskrant. Dat is 89 procent van de bevolking van dertien jaar en ouder. En 8,3 miljoen Nederlanders zouden elke week een lokaal nieuwsblad lezen.

DeMooiSonenBreugelKrant
We spreken met Adrie Neertvoort, uitgever van de DeMooiSonenBreugelKrant. "We hebben een échte focus op de lokale samenleving. Dit komt tot uiting in de inhoud en het karakter van onze aantrekkelijk huis-aan-huis krant. We onderscheiden ons van onze plaatselijke concurrenten allereerst door een échte focus op de samenleving van Son en Breugel te hebben. Dit komt tot uiting in de inhoud, vormgeving, foto's en positieve berichtgeving van ons gratis huis-aan-huis krant. Ten tweede wordt door ons het internet benut in de vorm van een digitale editie, die dagelijks actueel is. Wij kennen Son en Breugel door en door, we staan met onze benen midden in de lokale samenleving. We zijn nu twee jaar in de lucht en merken dat we zijn uitgegroeid tot een volwassen en gewaardeerd medium. De leesintensiteit is hoog en de lezer spelt de krant vanwege de boeiende plaatselijke artikelen. Daarom worden we voor adverteerders ook steeds interessanter. Met relatief lage tarieven bereiken we voor onze adverteerders met onze 'human interest, aanpak een steeds grotere doelgroep. Lokaal nieuws heeft de toekomst."


Afbeelding