Afbeelding
Foto:

Glasblazer Mart Martorell op bezoek bij de KVB

Glasblazer Mart Martorell had zijn spullen ingepakt en kwam helemaal uit Laren om de leden van de Katholieke Vrouwen Beweging Son en Breugel mee te nemen in de fascinerende wereld van het glasblazen.

Hij vertelde met veel humor over zijn beginjaren bij Philips waar hij het ambacht van glasblazer had geleerd. Vele jaren, cursussen en stages in binnen- en buitenland verder heeft hij nu zijn eigen atelier en glasblazerij in Laren en noemt hij zichzelf kunst- en sierglasblazer.

De leden van de vereniging konden zich bij binnenkomst al meteen vergapen aan de mooiste glazen producten die Mart had uitgestald op een lange tafel. De brander stond klaar en nadat de koffie was ingeschonken begon Mart met zijn demonstratie. Hij liet eerst even zien hoe het niet moest door een te lang opgeblazen bol in zijn handen te verpulveren. Daarna liet hij zien hoe het wel moest en werd een mooie kerstbal gemaakt, gevolgd door een prachtig zwaantje.Ondertussen wist hij de lachers op zijn hand te krijgen met zijn humoristische verhalen. Tussendoor vertelde hij over de verschillende soorten glas en de instrumenten waarmee hij werkte.

Na de pauze werd een varkentje gemaakt en verklapte hij het geheim hoe het varkentje een klein biggetje in de buik kreeg. Uiteindelijk mocht één van de leden een kleine workshop volgen en zelf proberen een vaasje te maken. Gerda Swinkels werd de uitverkorene en mocht als eerste proberen een klein bolletje te blazen. Toen ze de techniek onder de knie had maakte ze met behulp van Mart een klein vaasje die ze ook mee naar huis mocht nemen. Op het einde van de avond konden de vrouwen desgewenst nog een mooie glazen creatie kopen. Het gemaakte varkentje werd door Mart aan de KVB geschonken zodat die mee kon worden genomen in de loterij. Het was een mooie en interessante avond. Wil je meer weten over de KVB dan kun je bellen naar voorzitter Carin Hulsen Tel: 0499-472054


Schrijver gezocht

De redactie is op zoek naar mensen die graag artikelen, berichten of interviews schrijven.

Mocht u te weinig tijd hebben om u elke week in te zetten voor DeMooiSonenBreugelKrant dan is dat geen enkel probleem. Wij zijn ook op zoek naar gastcorrespondenten die af en toe een bijdrage willen leveren. Mocht u zin hebben om zich wekelijks voor deze uitgaves in te zetten, dan is dat mogelijk. Graag zelfs! Voor aanmelden of meer informatie mailt u naar redactie@demooisonenbreugelkrant.nl. Alvast bedankt en denk eraan: zonder u geen MooiSonenBreugelKrant!


Afbeelding