Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Gratis plantje met "Tegel eruit, plant erin"

Op 22 april start de actie 'tegel eruit, plant erin' in Son en Breugel. De actie heeft de afgelopen jaren al in meerdere dorpen en steden plaatsgevonden. Tuinplanten kwekerij van den Oever uit Son en Breugel heeft de aanzet gegeven en hoveniers en tuinontwerpers Swinkels en Gruithuijzen heeft zich daarbij aangesloten. Behalve dat zij hopen dat veel hoveniers en kwekers zich zullen aansluiten bij deze actie hebben zij inmiddels ook al de ondersteuning en medewerking van de gemeente Son en Breugel gekregen.

Door: Adrie Neervoort

Om wat meer te weten te komen over de actie sprak DeMooiSonenBreugelKrant met Bart Swinkels één van de eigenaren van Swinkels en Gruithuijzen Hoveniers en daarnaast samen met tuinplanten kwekerij Van den Oever één van de drijvende krachten achter de actie.
Bart Swinkels is een praktische hovenier tijdens zijn werk stelt hij zich vaak de vraag waarom doen we dit op deze manier en is er een alternatief. Natuurlijk zegt hij, heeft onderzoek en techniek ons in de tuinwereld heel veel opgeleverd maar soms zijn we daarin doorgeschoten. De natuur kan heel veel zelf regelen, maar doordat wij ingegrepen hebben in veel processen is de natuur soms een beetje ontregeld.
Wij kijken te vaak naar praktische mogelijkheden op korte termijn die op langere termijn weer nadelig zijn. Bijvoorbeeld, u heeft een kleine tuin achter of voor het huis. Vaak is de eerst optie bestraten en werken met hier en daar een plantenbak. Zo is er snel een bruikbare tuin of voortuin en lijkt het onderhoud minimaal. In de praktijk echter blijkt het onkruid nogal vaak en massaal tussen de stenen omhoog te komen en hebben de bloembakken veel aandacht en onderhoud nodig.

Bart vertelt dat het gebruik van groen ook in een kleine voor- of achtertuin alleen maar voordelen heeft. In een tuin die geheel bestraat is kan het wel 7 tot 10 graden warmer worden dan in een tuin met veel groen. Een boom in de tuin zorgt voor verkoeling, het kan zelfs onder een boom tot meer dan 10 graden koeler zijn dan in de zon door de schaduw en de verdamping van water via de bladeren.
Een mooi bijkomend effect van al dit groen in de tuin is, dat veel groen er voor zorgt dat dat het hemelwater in de bodem opgenomen wordt. In een betegelde tuin spoelt meer dan 80% van het water direct het riool in. Zoals tegenwoordig steeds vaker blijkt is de huidige riolering daar niet op berekend. De overheid en gemeenten doen er natuurlijk alles aan om de riolering waar nodig aan te passen. Dit kost de maatschappij miljoenen, de schade van overstromingen nog niet meegerekend

Dus de actie ' tegel eruit en plantje erin' is in veel opzichten een mooie actie waar het bedrijf van Bart zich graag bij aansluit. Bart hoopt dat veel inwoners van Son en Breugel gebruik gaan maken van de actie, maar waar hij vooral op hoopt is dat mensen wat anders naar hun tuin gaan kijken. Een groene omgeving is aangenamer om te zien, biedt vogels, vlinders, bijen en andere dieren voedsel en beschutting en neemt overtollig water op.
Meer informatie over de actie 'tegel eruit en plantje erin' op 22 april staat volgende week in onze uitgave van 19 april


Afbeelding