Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Waterbuffels aan de Dommel

Sinds afgelopen donderdag 5 april zijn er waterbuffels aan het grazen in het weiland aan de Planetenlaan in Son en Breugel ter hoogte van de Dommel. De waterbuffels zijn van waterbuffelboerderij De Stoerderij uit Son en Breugel.

Foto's: Wil Feijen

Vóór de ijstijd leefden waterbuffels in Europa. Later doken zij weer op in Azië waar ze worden gebruikt als trekdier in de rijstvelden. Van daaruit keerde zij weer terug naar Europa, vooral in Italië zijn ze zeer gewaardeerd, dit omdat zij de melk leveren voor de wereld beroemde mozzarella. Het gematigde Nederlandse klimaat is erg geschikt voor het houden van waterbuffels. Van nature gaan ze graag in het water liggen om af te koelen. Vandaar de naam waterbuffel.

Op een van de mooiste plekken van Son en Breugel grazen dus vanaf nu hele stoere waterbuffels, zou zomaar een toeristische attractie kunnen worden. De waterbuffels zijn zichtbaar in hun element met veel ruimte en een waterplas. De moeite van bekijken zeker waard, maar blijf daarbij achter de omheining en betreed niet het weiland waarin de buffels staan. Waterbuffels zijn namelijk sterk en redelijk lomp. Er hangen ook diverse waarschuwingsborden om het weiland niet te betreden. Het is dus verboden om het weiland te betreden. Doe dit dus vooral niet, en geniet op gepaste afstand van dit mooie en unieke tafereel.


Leer- en gedragsproblemen
een aanpak met behulp van reflexintegratie

Ieder kind wordt geboren met reflexen. Baby's reageren al met reflexen op prikkels van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan de zuigreflex. Het is hun overlevingsstrategie in de eerste weken na de geboorte.

Deze primaire reflexen vormen de basis voor onze motorische en mentale ontwikkeling. Een kind leert zo om bewust controle te krijgen over lichaam en lichaamsbewegingen. Als de primaire reflexen niet meer nodig zijn, verdwijnen ze vanzelf. Maar wanneer dit proces niet (volledig) gebeurt, kan de aanwezigheid van primaire reflexen de ontwikkeling van latere vaardigheden in de weg staan. Vaak ligt de oorzaak van leer- en gedragsproblemen dan ook bij primaire reflexen. Je kind wil bijvoorbeeld wel stilzitten, maar kan het nog niet omdat die primaire reflex nog werkt, als een onzichtbare stoorzender. Die reflex kan ook in de weg zitten bij het goed kunnen richten van de ogen, bij de oog-hand coördinatie en bij het evenwicht. Terwijl de thuis- en schoolomgeving er vanuit gaan dat je kind die dingen gewoon kan.

Gelukkig is er door middel van reflexintegratie iets aan te doen! Gabriëlle Verouden komt erover vertellen, in de Bibliotheek in Son en Breugel op donderdagavond 20 april. Van 20.00-22.00u. Een interactieve avond, die interessant is voor professionals en ouders die meer willen weten over kinderen met leer-, gedrag- of ontwikkelingsproblemen.

Gabriëlle Verouden
Gabrielle Verouden heeft in Nuenen een praktijk in onderwijsondersteuning en reflexintegratie, met de naam IK KAN HET OOK. Daar helpt zij kinderen bij wie de schoolprestaties beïnvloed worden door de reflexen die nog in de weg zitten. Ze kunnen last hebben van klachten, of combinaties van klachten, als dyslexie, dyscalculie, krampachtige pengreep, slecht handschrift, concentratieproblemen, etc.
Kaartjes voor deze avond zijn te bestellen via Bibliotheekdommeldal.nl, klik op Agenda & Kaartjes. Ze kosten €5,00 en Bibliotheekleden krijgen € 2,00 korting.


Feestmiddag "Goud voor Oud" in Berkenstaete te beluisteren bij Radio S&B

Woensdag 29 maart was het feest in "Berkenstaete"…. De officiële start van de Stichting "Goud voor oud" werd gevierd met talrijke artiesten die de bewoners en gasten van het verzorgingstehuis een onvergetelijke middag voorschotelden.
Reden genoeg voor uw lokale radio –Radio S&B- om ook aanwezig te zijn en opnames te maken.

Vanaf 16.00 uur was het een komen en gaan van artiesten die een programma boden dat bol stond van Nederlands-, Frans- en Engelstalige liedjes die weer een volle glimlach toverden op de gezichten van alle aanwezigen. Als sluitstuk kwam Wim Daniels vertellen over paardenbloemen en Onjeklonje. Radio S&B maakte van dit feestelijk gebeuren een uitgebreide reportage waarin veel hoogtepunten de revue passeren, interviews met diverse artiesten en natuurlijk de officiële start door burgemeester Hans Gaillard en initiatiefneemster Nancy van Heeswijk.

De volledige reportage is te beluisteren via de Homepage van Radio S&B (www.radiosenb.nl).

Radio S&B…. DE lokale omroep van en voor Son en Breugel !


Afbeelding