Plan van aanpak integratie van nieuwkomers:
"De kracht van het samen doen"

Nieuwe aanpak voor statushouders moet integratie bevorderen. Verschillende partijen gaan vanaf nu nog meer en gestructureerder samenwerken om de integratie van nieuwkomers uit niet-westerse landen soepeler maar ook sneller te laten verlopen.

Dit was de boodschap die verschillende partijen waaronder de gemeente Son en Breugel, WSD en vluchtelingenwerk Son en Breugel kenbaar maakte tijdens een ontmoeting met de lokale pers.
De basis voor de integratie vormt een zogenaamde POP (een persoonlijk ontwikkelplan) voor de nieuwkomer. Dit plan kent een basis uitvoering maar zal worden aangevuld met de kwaliteiten en mogelijkheden van de nieuwkomer.

Middels een aan te stellen coördinator zal deze POP de basis vormen voor het integratie traject. Hierdoor kunnen redelijk snel de juiste partijen benaderd en bij elkaar gebracht worden. Zodat de nieuwkomer snel een eigen plek binnen onze gemeenschap kan krijgen.
De verwachting is dan ook dat de nieuwkomer zijn persoonlijke ontwikkelplan snel oppakt en op basis van reële verwachtingen en mogelijkheden aan de slag gaat. Mede door gecoördineerd hulp op maat te bieden en als gemeenschap het "meedoen" beter mogelijk te maken.
De nieuwe aanpak beoogt inspirerend en motiverend te zijn voor de circa 100 statushouders in ons dorp en voor hun omgeving.

Behalve dat, de verschillende partijen zoals eerder genoemd maar ook bijvoorbeeld wooncorporaties als 'Thuis en Woonbedrijf gaan samenwerken, ligt er natuurlijk ook een taak bij de inwoners van ons dorp.
Ondersteuning vanuit de gemeenschap is natuurlijk een zeer belangrijke schakel binnen de integratie van nieuwkomers in ons dorp.
De sleutel is contact, want onbekend maakt onbemind en de deuren gaan niet vanzelf open.
Bij nieuwkomers gaat het om: een doel hebben, zich zinvol voelen, voortgang boeken op de weg naar onafhankelijkheid, stappen zetten met taal, werk en opleiding, doen waar je goed in bent, je kwaliteiten benutten en je open stellen voor nieuwe dingen en cultuur.

Vijf doelen
Binnen het plan zijn samenhangende doelen, de aanpak en de uitvoering benoemd. Waar nodig bieden de eerder genoemde partijen passende ondersteuning, zoals dat voor al onze inwoners geldt. Denk bijvoorbeeld aan: huisvesting, maatschappelijke begeleiding, taal, meedoen en werk.

Huisvesting
Alle partijen willen samen met wooncorporaties 'Thuis en Woonbedrijf de huisvestingstaakstelling realiseren en verdringing op de sociale huurmarkt zoveel mogelijk voorkomen. Het streven is dat alle statushouders (ook eenpersoonshuishoudens) na het krijgen van de status binnen 3 maanden de sleutel krijgen. De taakstelling voor het eerste half jaar in 2017 is 13 personen.

Maatschappelijk begeleiding
Bij integratie staat de eigen verantwoordelijkheid voorop. De focus ligt dus op het zelf stappen zetten in zelfredzaamheid, werk, taal en met meedoen. Denk aan kennismaken met de omgeving, zelfstandig reizen, beroep doen op instanties, aanvragen kinderbijslag, budgetteren. Hulp daarbij is maatwerk. Dat geldt ook voor redzaamheid bij het zoeken naar werk, voortgang in taal, contacten met school etc. Binnen een maand na huisvesting stelt de nieuwkomer met hulp van de gezinscoach een persoonlijk ontwikkelplan (POP) op waarvan de tussenresultaten op individuele basis worden gevolgd en bijgesteld.

Taal en inburgering
Belangrijk bij integratie is Taal. Het doel is 90% van de nieuwkomers binnen 3 jaar op niveau A2 te krijgen. Dat is het niveau wat nodig is om in te kunnen stromen naar een beroepsopleiding. Indien nodig zal er kinderopvang geregeld worden om belemmeringen bij de inzet op taal, inburgering en werk weg te nemen.

Meedoen
Het beeld bestaat dat de deelname van (ouders van de kinderen van) nieuwkomers bij school- en buurtactiviteiten nog beperkt is door schroom, taalissues en onbekendheid. De gemeente gaat samen met de gemeenschap (scholen, verenigingen, buurten, instellingen) actief zoeken naar nieuwe mogelijkheden voor meedoen en het wegnemen van belemmeringen.

Werk
Werk is belangrijk voor integratie. Het is voor veel statushouders lastig om werk te vinden.
Het streven is om de uitkeringsafhankelijkheid te verminderen door zelf jaarlijks minimaal 4 statushouders(gezinnen) aan het werk te helpen en daarnaast twee statushouders een stageplaats in het groenbeheer aan te bieden.

Wethouder Vortman: "Ons plan brengt informatie bij elkaar op één coördinatiepunt zodat we weten hoe het écht gaat met de nieuwkomer. Er is op dit moment niet genoeg zicht op het resultaat van onze interventies. We gaan beter sturen op kwaliteit en resultaatverbetering.
Het is duidelijk dat daarvoor goede coördinatie, delen van informatie en maatwerk nodig is. Daarom gaan we samen werken aan de persoonlijke ontwikkelplannen van iedere nieuwkomer, die qua richting en tempo best wat van elkaar mogen afwijken."

Verenigingen sleutel voor 'meedoen'
De gemeente verwacht veel van het onderdeel 'meedoen' in het plan. Het creëren van een sociaal klimaat, waarin meedoen –ook door nieuwkomers- vanzelfsprekend is.

Wat is er nodig?
Vanaf mei gaat de gemeente Son en Breugel bijeenkomsten organiseren verenigingen en maatschappelijke organisaties. In de afgelopen twee a drie jaren zijn er in ons dorp meer dan honderd nieuwkomers met een niet westerse achtergrond komen wonen. Zij proberen met hun verblijfsstatus in een voor hen nieuwe wereld een bestaan op te bouwen. Voor zichzelf en voor de kinderen.
Over hun ervaringen en vragen gaat de gemeente Son en Breugel in gesprek met de verenigingen in het dorp om ervaringen te delen. Dat is alvast een eerste concrete stap.