Afbeelding
Foto:

Orthoptist Ingrid; 'ik maak er altijd een feestje van…'

Ingrid van Rijssel-Schoonen is als orthoptist werkzaam bij Buisman Brillen aan het Wijngaardplein 1. Orthoptisten richten zich op een bepaald deel van de oogheelkunde; namelijk de ogen en de oogstand. Zij behandelen onder meer: scheelzien, brilafwijkingen, oogbewegingsstoornissen, een lui oog, dubbelzien en hoofdpijn / leesklachten.

Orthoptie in een optiekwinkel is best bijzonder. Daarmee onderscheid Ingrid zich van de rest. "Veel van mijn cliënten zijn kinderen. Zij komen via het consultatiebureau of GGD bij mij terecht. Daarnaast zijn er ook steeds vaker leraren die aan de bel trekken met de mededeling dat leerlingen moeite hebben met bijvoorbeeld 'kijken op het bord'", vertelt Ingrid. "De meeste klachten bij kinderen zijn verminderd zien en/of scheelzien. Een bril lost misschien niet alle leesproblemen op, maar kan er wel toe bijdrage dat ze minder moeite hebben met bijvoorbeeld lezen. Bij kinderen is vooral een goede samenwerking tussen beide ogen erg belangrijk. Met een bril, of het afplakken van het goede oog, wordt de visuele ontwikkeling bij kinderen verbeterd en kan een 'lui oog' worden behandeld. Als kinderen minder zicht hebben, doe ik verschillende onderzoeken om zo te achterhalen wat de oorzaak van het probleem is. Ik kan dan meteen de sterkte van een eventueel benodigde bril bepalen"

Ingrid is op dinsdag en woensdag bij Buisman Brillen in de winkel te vinden ."Ik doe dit werk nu alweer twee jaar", gaat ze verder. "Het is een heel leuke combinatie om zowel in de winkel te staan als mijn werk als orthoptist uit te oefenen. De drempel om hier binnen te stappen, is laag. Of dat nu om het maken van afspraak gaat of het uitzoeken van een bril. Bij heel het proces ben ik aanwezig. Ik neem alle tijd voor mijn cliënten. Kinderen vinden vaak het 'druppelen' van de ogen vervelend. Dit omdat het een beetje prikt. Meestal valt het achteraf mee. Ik maak er altijd een feestje van zodat ze met een blij gevoel naar buiten stappen. Let op de leuke. In april zijn er namelijk bij Buisman Brillende de kinderbrillenweken (zie advertentie). Behalve kinderen werk ik ook met volwassenen. Zij hebben vaak last van scheelzien en/of dubbelzien Samen bekijken we wat we kunnen doen en hoe we de situatie van iemand kunnen verbeteren door bijvoorbeeld een bril aan te schaffen al dan niet met prismaglazen." Mensen met vragen kunnen altijd binnenlopen of een kijkje nemen op de website: www.buismanbrillen.nl.


Mag je met een wave- of hoverboard op de weg?

Veilig Verkeer Nederland (VVN)wil graag dat ouders hun kinderen meegeven hoe ze veilig om kunnen gaan met speelgoed als hoverboards en spacescooters.
Uit onderzoek van VVN blijkt dat de regels in de meeste gevallen niet bekend zijn. Aanleiding voor dit onderzoek is het VVN Verkeersexamen dat donderdag 6 april weer wordt afgenomen onder 200.000 kinderen. Kinderen worden dan getoetst op hun verkeerskennis, -inzicht en -gedrag. In de verkeersopvoeding , en dus ook hoe je met dit soort speelgoed omgaat, spelen ouders een belangrijke rol.

Onderzoek
We vroegen ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud wat ze weten over deze en andere bijzondere "voertuigen"*. Met waveboards, skateboards, skates, space scooters en heelys ben je voor de wet een voetganger. Je mag er dus ook mee op het fietspad, als een voetpad ontbreekt. De meeste ouders weten dit niet*. We legden ze de stelling "Met een waveboard mag je op het fietspad" voor. 56% antwoordde "niet waar". Met een hoverboard mag je voor de wet niet op de stoep. Ze zijn (nog) niet goedgekeurd voor de weg. 54% van de ouders dacht dat dit wel mocht. Ouders met een hoverboard in de schuur hebben het zelfs iets vaker bij het verkeerde eind.
Hoverboards zijn nog niet zo ingeburgerd. 18% van de ouders zegt dat hun kinderen een hoverboard hebben. Skates zijn nog steeds heel populair, 64% heeft ze in huis. In 44% van de gezinnen hebben ze een space scooter.

Advies
Met al deze "vervoersmiddelen" wordt vooral gespeeld op de stoep en in en om het huis (bv. in de tuin). Daarnaast worden ze veel op het schoolplein gebruikt, gevolgd door de speeltuin en het fietspad. Er zijn ook verschillen. Hoverboards worden wat vaker alleen in en rond het eigen huis (en minder op de stoep) gebruikt dan de andere "vehikels". Met heelys wordt juist relatief veel op de stoep en op het schoolplein gereden. Skates en spacescooters worden vaker op het fietspad gebruikt dan het andere rollende speelgoed.

Veilig Verkeer Nederland vraagt ouders hun kinderen te vertellen hoe ze deze vervoersmiddelen veilig gebruiken voor zichzelf en anderen. Daarnaast komen in de lespakketten van VVN komen deze regels regelmatig naar voren zodat kinderen ook op die manier kunnen weten wat wel en niet mag.

Vandaag donderdag 6 april om 10.30 uur vindt de landelijke aftrap van het VVN Verkeersexamen plaats op de Montessorischool Arcade in Utrecht. Hier zal ook een demonstratie met een skateboard en bmx-fiets te zien zijn waarna de kids tips krijgen hoe ze in het verkeer met dit speelgoed moeten omgaan. Wilt u hierbij aanwezig zijn dan kunt u contact opnemen met José de Jong, 06 2503 1715, pers@vvn.nl.

*Aan de VVN Kids on Wheels Poll deden 420 ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar mee. Deze steekproef is representatief voor deze groep ouders in Nederland.


Garagesale Breeakker

Afgelopen zondag, 9 april was er van van 11.00 tot 16.00 uur, alweer de 5e Garagesale in Son en Breugel!.

Het weer was prachtig en er waren een leuk aantal deelnemers verdeeld over een aantal straten in de wijk Breeakker. Alhoewel de opzet is om natuurlijk gebruikte spullen te verkopen was is één opzet weer zeker geslaagd. De garagesale versterkt het contact tussen de verschillende bewoners van de wijk.
De organisatie laat ook al weten dat de 6de edite van volgend jaar waarschijnlijk een wat andere opzet zal krijgen, waarbij de deelnemers wat meer centraal bij elkaar zullen gaan staan.
Maar dat is voor later nu nog even nagenieten van het weer en de geslaagde garagesale van dit jaar.