Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Lente in de bol!

Het weer was er niet naar, het was bewolkt en winderig. Op de binnenplaats naast de stal waar de kalveren staan stond een boom prachtig vol bloesem, een teken dat de lente wel degelijk aanwezig is!

Foto's: Wil Feijen

Zoals elk jaar mochten de koeien op boerderij De Hofstad weer naar buiten, op woensdag 12 april was het zover! Een verwachtingsvolle menigte had zich verzameld, voornamelijk moeders (en vaders) met jonge kinderen. Menig kind had zijn hand of mouw al onder laten slobberen door de kalveren, die in de stal aan de andere kant van de boerderij staan. Dat hoort er bij!
Dan vraagt Paul Schots, de voormalig economisch psycholoog die boer is geworden, iedereen om naar de andere kant van het terrein te gaan, waar de koeien op stal staan die in de wei gelaten zullen worden. Huppelend gaan de vele kinderen naar de andere kant, vol enthousiasme.

Het pad van de stal naar de wei is afgezet met lint en prikkeldraad. Iedereen neemt plaats langs de afzetting, vol verwachting van het komende spektakel. Paul Schots heet iedereen welkom, en merkt op dat er ieder jaar meer mensen komen. De kalveren staan al buiten, dit is een verplichting om biologisch genoemd te mogen worden. De koeien volgen nu. Paul vraagt iedereen rustig te blijven als de koeien naar buiten komen, om te voorkomen dat deze schrikken.

Dan is het grote moment aangebroken. Fototoestellen en mobieltjes worden gretig in stelling gebracht. De koeien loeien vol verwachting, dan gaan de staldeuren open. De eerste koeien rennen naar buiten, verdringen elkaar in hun gretigheid om bij de wei te komen. Huppelend en springend wringen de koeien zich langs elkaar heen, tot de vaarzen (koeien die net hun eerste kalf gekregen hebben) als laatste naar buiten komen, ietwat onwennig. Voor hen is het de eerste keer dat ze in deze stal staan en langs deze kant naar buiten gaan.
Binnen de kortste keren staan alle koeien in de wei, en als ze enigszins tot bedaren zijn gekomen beginnen ze te grazen.

Terwijl de kinderen zich vermaken in het speeltuintje, of weer gaan kijken in de kalverenstal, praten de volwassenen nog even na, onder het genot van koffie of thee.

Paul en zijn vrouw Lia zijn nu zo'n twee jaar bezig, ze willen een echt biologische boerderij. Daarom staan de koeien overdag buiten, 's avonds worden ze naar binnen gehaald voor het melken en 's ochtends gaan ze na het melken weer naar buiten. Om het predicaat 'biologisch' te mogen voeren moeten de koeien minstens een half jaar overdag buiten zijn. Dan ben je er nog niet, als biologisch veehouder! Er mogen geen bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, ook geen kunstmest en er mag niet teveel (gewone) mest uitgereden worden. Antibiotica worden alleen gebruikt als het echt nodig is, ook is er veel aandacht voor de natuur. Op de boerderij is ook een kikkerpoel aangelegd, en langs de randen van de weilanden e.d. krijgen wilde bloemen en andere bedreigde flora en fauna de ruimte!

Voordat Paul Schots met de boerderij begon was hij tien jaar werkzaam bij Philips, hij was betrokken bij de wereldwijde verkoopstrategie van röntgenapparatuur. Uit idealisme is hij samen met zijn vrouw toegetreden tot de maatschap van de oom van Lia, Albert Vink. Paul vindt het fijn om fysiek bezig te zijn, en het werken met koeien is leuk! De familie van Lia Schots-Uijterlinde heeft een agrarische achtergrond, Paul's familie niet. Op zijn 25e verjaardag kreeg Paul van zijn schoonouders een kalfje, dat ze Paulientje noemden. Zo is het begonnen!

Er komt veel bij kijken om biologisch en verantwoord landbouw te bedrijven, daar komen ook de nodige kosten bij. Mensen willen graag biologische producten, maar hebben niet altijd weet wat er voor nodig is om die te produceren. Paul en Lia doen het uit pure liefhebberij, het is lastig om ervan te kunnen leven. Lia is dierenarts, die ook in de regio werkzaam is. Dat helpt!

Op boerderij De Hofstad zijn momenteel 70 koeien, dat is eigenlijk niet genoeg om van rond te kunnen komen. Toch zijn er geen plannen voor een grotere veestapel, die ruimte is er niet. Paul vind het sowieso kwalijk dat door de toenemende prijsdruk boeren gedwongen worden om nog meer koeien te houden om toch nog een inkomen uit het bedrijf te kunnen verdienen.
Op de boerderij is verse weidemelk verkrijgbaar, vanaf oktober mag deze dus biologisch heten! Er zijn geen plannen om ook andere biologische producten aan te bieden zoals boter, daarvoor zijn extra investeringen nodig. Dat is nu nog niet aan de orde.

Boerderij De Hofstad bied ook mogelijkheden voor vergaderingen en praktijkonderwijs en excursies. Voor meer informatie, of voor het filmpje van de koeien die dansend naar buiten rennen, kunt u kijken op www.dehofstad.com


Afbeelding