Lezerspodium

MFA krijgt grandeur van Apple store Shanghai

In de bijlagen van het voorlopig ontwerp MFA wordt deze vergelijking gemaakt. Een zeer transparant gebouw zodat iedereen kan zien hoe druk het is. Daarmee komt ons dorpke toch maar mooi in het rijtje van San Francisco, Shanghai, Sao Paulo en Hong Kong moet de wethouder gedacht hebben. Velen in ons dorp spreken al een tijdje over de opmerkelijke manoeuvres van wethouder Visser. Wat is zijn visie? Slaapt hij wel goed? Maar nu komt het kuiken dan toch uit het ei waar hij zo lang en moeizaam op heeft zitten broeden. Het MFA krijgt de architectonische grandeur die zijn weerga niet kent. Een fantastisch en sprookjesachtig transparant gebouw waar je op futuristische wijze naar toe gezogen wordt. Zelfs de bezoekers aan het CMD krijgen een "eigen" achteringang. Hetzelfde deurtje als de bevoorrading van de kantine. Het MFA moet immers wel succes uitstralen. Een icoon waar heel Europa jaloers naar zal lonken. Wie wil er nou geen "eigen" Apple Store?
"Dit dorp, ik weet nog hoe het was, de boerenkinderen in de klas" zong Wim Sonneveld in het lied Het Dorp. "Maar blijkbaar leefden we verkeerd ons dorp wordt gemoderniseerd. Met flink veel glas dan kun je zien …enfin de rest van de tekst kent u vast wel.
Nou hoeft van ons echt niet alles bij hetzelfde te blijven, maar dit ontwerp is natuurlijk wel het bestuurlijk failliet van ons dorp. Heel Nederland zoekt de verbinding met inwoners en trekt samen op om bijvoorbeeld bestaande gebouwen te herbestemmen en zo hun ziel in culturele waarden op duurzame wijze te bewaren. Dat getuige ook meer dan 1300 handtekeningen om de kerk te transformeren in een MFA.
Maar dit college veegt liever de kaart schoon, schuift de inwoner terzijde en ontwerpt een nieuwe samenleving vanuit de gedachte "iedereen een eigen iphone"? Want dat is toch het verbindt element van de moderne samenleving?
Lieve inwoners laat uw hart spreken. Blijf uw mening geven via facebook of gewoon in de kroeg. Maar vooral in het gemeentehuis bij de wethouder en de politiek. Velen gingen u voor. Laten we samen optrekken om dit miljoenen project in normale proporties terug te buigen zodat er ook in de begroting weer ruimte komt om een "samenleving te zijn" en investeren in onze dorpse kwaliteiten.
Frans Meulenbroeks