(vlnr): Roger Holmes, Jeremias Winckler, Els Ras, Wilma Vogels en Sidisse Baissa. Foto: Wil Feijen
(vlnr): Roger Holmes, Jeremias Winckler, Els Ras, Wilma Vogels en Sidisse Baissa. Foto: Wil Feijen Foto: Wil Feijen

Slaapplaatsen gezocht
Up With People in Son en Breugel

Van 1 tot en met 8 mei a.s. is Up With People in Son en Breugel, met als hoogtepunt twee optredens in de tennishal van HTC Son op 5 en 6 mei. In voorbereiding hierop is het 'advance team' van Up With People al volop bezig. Het team bestaat voor een deel uit lokale mensen (Wilma Vogels, Els Ras en Roger Holmes) en uit twee vertegenwoordigers uit het buitenland (Jeremias Winckler uit Duitsland en Sidisse Baissa uit Noorwegen).

De voorbereidingen betreffen vooral het vinden van onderdak voor de cast die zal optreden. In totaal komen 100 mensen, een deel is al ergens ondergebracht. Er zijn nog 30 bedden nodig, hoewel een matras, luchtbed of bank ook voldoende is. Veel is niet vereist van de gastgezinnen, een slaapplek, ontbijt en avondeten is genoeg. Een fiets zou handig zijn, de jongeren eten wat de pot schaft en maken juist graag kennis met lokale (eet)gewoonten en gebruiken. Het is een geweldige manier en kans om kennis te maken met mensen uit andere culturen, óók voor de gastgezinnen! Wie graag als gastgezin wil fungeren, kan zich melden bij Els Ras (a.ras9@chello.nl) of Sidissa Baissa (sbaissa@upwithpeople.org).

Het optreden in Son en Breugel is min of meer toevallig tot stand gekomen via Roger Holmes, die zelf ook op reis is geweest met Up With People. Roger kreeg in september vorig jaar een mail of hij nog een lokatie wist. Normaal gesproken worden de lokaties waar Up With People, dat over de hele wereld optredens verzorgt, ruim van te voren vastgelegd, maar nu was er een locatie uitgevallen. Samen hebben Roger en Wilma het een en ander in gang gezet. Het is hard werken om alles te regelen, geeft Roger aan, maar het is een prachtige ervaring. In de tijd dat Roger met Up With People reisde was je een jaar onderweg, tegenwoordig is dat zes maanden. Toen was Roger blij als hij bij een gezin kwam met een internetmodem zodat hij zijn mail weer bij kon werken. Tegenwoordig is dat wel anders!

Een ding is echter niet veranderd, Up With People biedt de deelnemers een kans veel van de wereld te zien en echt kennis te maken met de lokale cultuur. Een belangrijk onderdeel is het vrijwilligerswerk dat door de deelnemers ter plaatse wordt gedaan. Op 2 mei a.s. gaat een gedeelte van de cast mee met de Battle Fiets Tour, met veteranen uit de Tweede Wereldoorlog. Zo leren ze niet alleen de omgeving kennen, maar ook over de geschiedenis van Son en Breugel. Een ander voorbeeld is de actie in samenwerking met de gemeente Son en Breugel en Ikea. In het kader van de doelstelling van de gemeente om duurzaamheid te vergroten en CO2 uitstoot te verminderen worden LED lampen uitgedeeld worden, waarbij jongeren van Up With People ook van deur tot deur zullen gaan, samen met lokale jongeren.

Up With People is een non-profit organisatie, die een drieledig doel heeft. Als eerste wil ze jongeren inspireren tot het maken van een verschil in de wereld. Daarnaast wil ze dat de jongeren leren van de omgeving waar ze verblijven door te logeren bij gastgezinnen en te leren van en samen te werken met mensen uit de omgeving. Niet in de laatste plaats is het verzorgen van een schitterende shows ook een doelstelling, het is echt een belevenis die je bijblijft. Up With People kan altijd sponsors gebruiken, ook in dit geval!

Er zijn verschillende pakketten beschikbaar voor eventuele sponsors, zo krijgen sponsors toegang tot de Green Room, waar de cast zich voorbereid op de show. Ook krijgen de goede zitplaatsen, kunnen ze deelnemers van de cast ontmoeten en zijn er VIP tickets. Mocht u geïnteresseerd zijn om sponsor te worden, kunt u contact opnemen met de leden van het advance team. De namen van de sponsors worden vermeld, en de beschikbare pakketten kunnen ook weggegeven worden. Bijvoorbeeld aan klanten, of mensen die wel graag zouden willen gaan maar niet kunnen.

Om in aanmerking te kunnen komen voor Up With People moet je tussen de 17 en 29 jaar oud zijn, minimaal je middelbare schooldiploma behaald hebben en een 'admission fee' betalen. Geld mag volgens Up With People overigens geen bezwaar zijn, er wordt in eerste instantie gekeken of iemand gemotiveerd is. Roger Holmes heeft keihard gewerkt om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen, iemand anders organiseerde een strandfeest en hield nog over. Up With People helpt mee, als iemand alles geprobeerd heeft maar het is niet gelukt is er eventueel een 'golden passport' beschikbaar, een korting op de admission fee. Zo kan net dat laatste zetje gegeven worden.
Gastgezinnen krijgen uiterst gemotiveerde en geïnteresseerde jongeren in huis, die ambassadeurs zijn van hun land én van Up With People! Deelnemers en gastgezinnen gaan verbindingen aan op een dieper niveau, Jeremias Winckler skypet nog regelmatig met de moeder van het gezin waar hij verbleef toen hij met Up With People in Mexico Stad was.

Kaarten voor de show zijn verkrijgbaar bij boekhandel De Traverse, Cafetaria Spierings en Cafetaria De Smickel. Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf € 15 en kunnen ook besteld worden via www.upwithpeople.org/sonenbreugel.
De show is een muzikaal spektakel, met medleys van muziek door de jaren heen, gecombineerd met traditionele muziek en dans uit alle werelddelen. Er zit een boodschap in de muziek, over hoe we de wereld kunnen veranderen, één persoon of ding tegelijk. Iedereen kan daar aan bijdragen! Gelijkheid is ook een belangrijk thema, een goed voorbeeld is 'Footsteps Of The Girl', een lied over Malala, het meisje uit Pakistan dat zich inzet voor het recht van meisjes om naar school te mogen. Een aanrader voor jong en oud!