Lezerspodium

Fusie ?!

Fusie en met wie ? of juist geen fusie en zelfstandig blijven?dat is de vraag. Omstandigheden in de gemeente Nuenen hebben wel wat reuring teweeg gebracht en wij als gemeente Son en Breugel moeten ook na gaan denken over onze toekomst. Dit lijkt een actueel agenda punt op de gemeentelijke agenda, terwijl het toch altijd de vraag moet zijn of we doen wat goed is voor Son en Breugel en haar inwoners.

Door omstandigheden is er jaren geleden een onderzoek gedaan bij de gemeente Nuenen om te kijken wat er (bestuurlijk) niet goed is gegaan en hoe de toekomst van dit mooie dorp Nuenen er uit kan zien. Uit het advies blijkt dat de gemeente Nuenen op zoek moet naar een fusie gemeente en haar zelfstandigheid moet opgeven. Voor Son en Breugel heeft dit ook invloed omdat we bestuurlijk samenwerken in Dommelvallei. Wat betekent het als Nuenen zich onttrekt aan de samenwerking die zij heeft met Geldrop en Son en Breugel? Dit is zo maar een van de vragen die gesteld moeten worden als we met elkaar besluiten dat er zaken anders moeten.
In onze gemeente is men ook al na aan het denken over onze toekomst en natuurlijk niet voor het eerst. Een aantal jaren geleden is er een plan gemaakt met een visie over onze bestuurlijke toekomst. Deze visie komt niet zo maar uit de lucht vallen, nee er is grondig over nagedacht en er zijn indertijd ook bijeenkomsten geweest waar wij als inwoners mee mochten denken en praten. De visie was zeker niet slecht maar lijkt ingehaald te worden door de nieuwe situatie die nu ontstaan is. We worden door de omstandigheden gedwongen om opnieuw na te denken over onze visie met betrekking tot onze toekomst.

De vraag die er ligt is kunnen we zelfstandig blijven? Is het verstandig de fusie aan te gaan met Nuenen of willen we op gaan in Eindhoven? Waarachtig geen eenvoudige vragen en zeker niet als je onder tijdsdruk hier een antwoord op moet geven. Het college College van Son en Breugel heeft de taak om zorgvuldig uitvoering te geven aan het proces wat vooraf gaat aan het besluit over onze toekomst.
Verantwoordelijk voor het proces?!wat betekent dat dan? Het college heeft hierover nagedacht en het vervolgens met de raad besproken. Daar is uiteindelijk geld ter beschikking gesteld om twee belangrijke zaken te kunnen uitvoeren, nl. 1. Het mogelijk maken door een externe partij in te huren die voor en tegens op een rij gaat zetten. 2. Het mogelijk maken om in gesprek te gaan met inwoners. Tot nu toe lijkt dat geen slechte intentie maar toch wringt er wat!! De inwoners mogen mee praten en worden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij speciaal belegde bijeenkomsten.
Mee praten! hoe democratisch kan het zijn? Natuurlijk hebben de inwoners van Son en Breugel een mening en natuurlijk vinden ze wat over wel of niet een fusie.

De inbreng van de inwoners doet er in grote mate toe! maar dit is ook een gemiste kans ! Hoezo een gemiste kans? De gemeente heeft zelf nog niet eens een totaal overzicht van de voor en tegens, ze heeft geen totaal beeld van de financiƫle gevolgen, ze heeft geen beeld wat het precies betekent voor de samenwerking in Dommelvallei, ze heeft geen beeld van wat het betekent voor onze rol in een groot aantal regionale samenwerkingsverbanden, etc. kortom vragen te over!! Als het de gemeente ontbreekt aan een groot aantal antwoorden om uiteindelijk het gesprek aan te gaan en te komen tot zorgvuldige besluitvorming hoe moeten de inwoners dan wat zinnigs vinden?

D66 Son en Breugel is groot pleitbezorger voor inspraak en participatie van inwoners en zeker bij een onderwerp wat nu speelt. Maar we zijn ook voor het serieus nemen van haar inwoners. Zorg nu als gemeente eerst voor een gedegen voorbereiding van het inspraak proces met haar inwoners en zorg dat ook de inwoners beschikken over zo veel mogelijk informatie zodat ook zij tot een constructieve inbreng kunnen geven in het besluitvormingsproces. Dan pas krijgt inwoners participatie een serieuze kans en heeft het echt zin.
D66 Son en Breugel is misschien kritisch maar probeert wel opbouwend te zijn. Het is niet allemaal slecht en ja in dit geval kan en moet het beter. Laten we dit gezamenlijk oppakken en gaan voor een gedegen inspraak van de inwoners en laten we gezamenlijk alles doen om tot een gedegen goed gedragen besluit te komen. We kunnen niet elke dag meedenken en -praten over onze toekomst. Moeten we nu wel of niet een fusie aangaan? hoe ziet onze toekomst er uit? D66 denkt graag met u mee!!