Afbeelding
Foto:

Concert van Basilius koor in basiliek te Boxtel

Vocaal ensemble Basilius College trakteert Boxtel weer op een bijzonder fraai concert. Op vrijdag 19 mei 2017 om 20.15 uur in de Sint-Petrusbasiliek, Oude kerkstraat 20, Boxtel brengt het koor het programma Een gelooflijk duet. Via de voorverkoop (www.basiliuscollege.nl) is de toegang 13,00 euro en 6,50 tot 18 jaar. Kaarten aan de kassa kosten 15,00 euro en 7,50 tot 18 jaar. De organisatie is handen van de Boxtelse werkgroep Klassiek in de kerken.
Het Basilius College is niet onbekend in onze gemeente. Het stal vorig jaar in januari de show tijdens koorfestival Ravissant – een initiatief van Boxtelaar Peer Doevendans – in een stampvolle Sint-Petrusbasiliek. Basilius College is een uitzonderlijk Nederlands kamerkoor met beroepsmusici onder leiding van Bas Ramselaar. Zij worden dit keer vergezeld door prijswinnend organist Bert Mooiman.

Op het programma staan onder andere Omaggio a Marenzio van Hendrik Andriessen en Super Omnia van Albert de Klerk – meesterwerken die onterecht zelden worden uitgevoerd. "Deze componisten vormen een belangrijke schakel in de rijke geschiedenis van zogeheten kerkmusici. Wereldberoemde componisten als Palestrina en Bach gingen hen voor en later namen componisten als Louis Toebosch en Maurice Pirenne het stokje over", aldus Basiliuszanger Kees Doevendans, zelf kerkmusicus van de Sint-Petrusbasiliek te Boxtel.
Hun bijzonder welluidende kerkmuziek vormt de basis van het concertprogramma met de titel Een gelooflijk duet. "Hun unieke stijl is typisch Nederlands" vertelt dirigent Bas Ramselaar enthousiast. "In de Engelse kerk heerst een enorme rijke muziek­traditie, maar deze stijl kennen ze er niet. Ze smullen er van, als je deze muziek daar zingt." Beide heren vormden dé inspiratiebron voor veel latere componisten, die tot op heden de Nederlandse kerkmuziek internationaal op een ongekend hoog niveau houden. Doevendans: "De werkgroep Klassiek in de kerken beveelt dit concert dan ook van harte aan!".

Aafje Heynis als zangjuf
Hendrik Andriessen is geboren in 1892 en Albert de Klerk in 1917. Dat is dit jaar 125 en 100 jaar geleden. Het Basilius College is bepaald niet het enige koor dat aandacht besteedt aan dit duo-jubileum. Om zich te onderscheiden heeft het ensemble eerdergenoemde topstukken op het programma gezet.
Geestelijke cantata Super Omnia uit 1961 van Albert de Klerk is speciaal geschreven voor Aafje Heynis – destijds een gevierd altzangeres met een zeer warm stemgeluid. Ramselaar, zelf een beroemde zanger in Nederland: "Zij was destijds mijn favoriete zangjuf! Het is voor mij dan ook een grote eer dit stuk uit te voeren, nu met twee top-solisten uit ons eigen Basilius College. Kom luisteren en oordeel zelf." Voorafgaand aan dit stuk zal Ramselaar een korte lezing houden.

Organist Bert Mooiman
Bert Mooiman studeerde piano, orgel, kerkmuziek en muziektheorie aan het Koninklijk Conservatorium en ontving de Fock-medaille voor zijn bijzondere artistieke prestaties. Sinds 2000 is hij als docent hoofdvak muziektheorie, piano en improvisatie verbonden aan het Koninklijk Conservatorium. Hij was gastdocent improvisatie in o.m. Amsterdam, Londen, Boekarest en Montreal. Momenteel werkt hij aan een promotieonderzoek naar de rol van improvisatie in de 19e-eeuwse muziek. Mooiman is vaste organist van de Nieuwe Badkapel te Scheveningen.
Zangers met uiteenlopende achtergronden

Het Basilius College is een kamerkoor voor professionele zangers, instrumentalisten, dirigenten en muziektheoretici die de wens hebben in een kleine groep vocaal te musiceren. Basilius geeft hen de mogelijkheid op hoog niveau te zingen met aandacht voor stemgebruik en ensemblevorming. De solide doch uiteenlopende achtergronden van de zangers geven het koor een fraaie klank, vaak met een spannende twist. Het repertoire bestaat voornamelijk uit renaissance en romantiek, maar ook andere stijlen staan regelmatig op het programma. Zo is inmiddels een gevarieerd oeuvre opgebouwd.
Het programma wordt ook uitgevoerd in de Sint Bartholomaeuskerk, Kerkberg 3, Beek-Ubbergen op zondag 21 mei 2017 om 16.00 uur.
Meer info: Klassiek in de kerken,Kees Doevendans, 0411-673952, k.doevendans@telfort.nl


Franse Chansons en andere wereldse liederen

Franse Chansons en andere wereldse liederen op zondag 14 mei in de Knoptoren in Sint Oedenrode

Pure Song zal Franse chansons van Jacques Brel, Edith Piaf en Charles Dumont uitvoeren.
Ook Nederlandse liederen komen aan bod zoals "Mag ik dan bij Jou" van Claudia de Breij , Ierse liederen en Zweedse liederen. Er wordt Noorse, oorspronkelijk instrumentale, muziek van Secret Garden uitgevoerd waarop Hetty Pronk-Verweij tekst heeft geschreven.
Verder worden songs ten gehore gebracht van o.a. John Denver. Tot slot krijgt het publiek een vleugje klassiek te horen o.a. uit de opera Le Nozze Di Figaro van Mozart .
Zang: Hetty Pronk-Verweij
Piano : Hans van Tuijn
Viool : Piet Pijnacker

tijd: zondag 14 mei 2017 om 11:30
plaats: Knoptoren aan de Kerkdijk Noord 8 in Sint Oedenrode
entree: Euro 10,=


Afbeelding