Blaoskaken heten Up With People welkom
Blaoskaken heten Up With People welkom Foto: Adrie Neervoort

Een (muzikaal) welkom
voor Up With People

Het was erg gezellig, gistermiddag in het Vestzaktheater! De deelnemers van Up With People hadden zich verzameld in de grote zaal en werden allereerst welkom geheten door wethouder Tom van den Nieuwenhuizen.

Er is zes maanden toegewerkt naar de komst van Up With People, verteld de wethouder. Duurzaamheid is de verbindende factor en staat ook bij de gemeente Son en Breugel hoog in het vaandel. In 2020 wil de gemeente dat de gemeentelijke organisatie klimaatneutraal is, en in 2030 is het streven dat de gehele gemeente klimaatneutraal is. Het is moeilijk om de mensen hierin mee te krijgen, geeft de wethouder aan. Er zijn een aantal projecten opgestart in dit kader, onder andere 'tegel er uit, plant er in'. Tegen eind 2017 moet alle straatverlichting uit LED lampen bestaan, en er komen steeds meer oplaadpunten voor elektrische auto's. Daarom is de gemeente erg blij dat Up With People in Son en Breugel is, omdat beiden streven naar duurzaamheid en elkaar daarbij kunnen ondersteunen. De gemeente heeft veel publiciteit gegeven aan de komst van Up With People, ook om aan te kondigen dat de LED lampen uitgedeeld gaan worden. Dit is één van de vrijwilligersactiviteiten die Up With People zal verrichten tijdens het verblijf in Son en Breugel.

Vervolgens was het woord aan Caro van Ikea, een van de sponsoren van de komst van Up With People. Caro werkt al 14 jaar bij Ikea en was zich er niet van bewust hoezeer Ikea met duurzaamheid bezig is. Nu is ze de 'ambassadeur' van duurzaamheid bij Ikea geworden!
Ikea is ook bezig om de wereld beter te maken, verteld Caro. Enerzijds wordt gekeken hoe de werkomstandigheden verbeterd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld in China waar men erg moest wennen om af te stappen van de 80-urige werkweek die daar gewoon is. Anderzijds wordt ook streng gekeken naar de herkomst van grondstoffen, of deze wel duurzaam zijn. Ikea streeft er eveneens naar klimaatneutraal te zijn, en ondersteunt daarom van harte de komst van Up With People!

Na een korte pauze is het zover, de Bloaskaken komen de zaal in! Ze worden warm verwelkomd door de Up With People deelnemers, die goede muziek kunnen waarderen. De Bloaskaken spelen goed, de sfeer zit er al gauw in. Iedereen in de zaal doet mee, niemand kan stil blijven staan of zitten. Ook de toegestroomde gastgezinnen doen mee! 'Zo kom je wel in de carnavalsstemming!' zegt een van de gastouders. Tja, hou dat maar eens tegen!
Als de Bloaskaken het lied 'Brabant' van Guus Meeuwis inzetten is er helemaal geen houden meer aan, iedereen deint mee en de gastouders galmen mee. 'Dan denk ik aan Brabant', klinkt het uit vele kelen, 'want daar brandt nog licht'. En zo is het!
Er heerst een geweldige sfeer, vol positieve energie. Op de klanken van 'Brasil' vormt zich spontaan een congalijn, al hossend gaat het de zaal rond.

De Up With People deelnemers heten hun gastgezinnen enthousiast welkom. De Bloaskaken worden hartelijk bedankt en zijn van harte welkom om de show komend weekend te bezoeken!

Na de muzikale serenade van de Bloaskaken begeven de gastgezinnen zich naar de ruimte naast de grote zaal, waar ze hun gasten voor de komende week zullen ontmoeten. Ieder gastgezin heeft een herkenningsteken dat ze hoog in de lucht houden, om zichtbaar te kunnen zijn in de drukte. De een heeft Sinterklaas, de ander koning Willem-Alexander en koningin Máxima, en nog veel meer. Zo leren de jongelui meteen wat van de Nederlandse cultuur!
Het is een georganiseerde chaos, het kost moeite om elkaar te vinden in de drukte. Een van de gastouders had een stapeltje nep geld in de hand, niemand had belangstelling! Na enig wachten vond de man toch zijn gasten.

Al snel nam de drukte af, waardoor de resterende gasten en gastgezinnen elkaar steeds makkelijker konden vinden. Als uiteindelijk de laatsten elkaar gevonden hebben, gaat iedereen blij naar hun (tijdelijke) huis.

Een mooi slot van een mooie middag, op luisterrijke wijze muzikaal omlijst door de Bloaskaken. We kijken met zijn allen uit naar komend weekend!