(vlnr) Carissa Davis, Yumeka Hara, Jake Meyers en Anne-Marie Brandstötter
(vlnr) Carissa Davis, Yumeka Hara, Jake Meyers en Anne-Marie Brandstötter Foto: Adrie Neervoort

Up With People is in town!

Het zal u wellicht opgevallen zijn: Up With People is gearriveerd in Son en Breugel! Maandag 1 mei zijn de 100 deelnemers aangekomen in ons dorp, waar in het Vestzaktheater de tijd genomen werd om in groepjes ervaringen uit te wisselen en informatie te krijgen. Een drietal deelnemers nam even de tijd voor een interview met de MooiSonenBreugelkrant. Jake Meyers (VS), Yumeka Hara (Japan) en Anne-Marie Brandstötter (België) stonden de
MooiSonenBreugelKrant te woord, onder begeleiding van Carissa Davis (VS).

Vrijwilligerswerk
De groep is maandag 24 april aangekomen in Nederland en verbleef vorige week in Leiden. Anne-Marie is bezig aan haar tweede semester, voor de andere twee is het hun eerste. Elk jaar start in januari en juli een semester, waarbij een groep jongeren van over de hele wereld zich verzameld in Denver in de VS en vervolgens een halfjaar lang diverse delen van de wereld bezoekt. De week is meestal hetzelfde opgebouwd, 's maandags komen ze aan bij de nieuwe locatie. Van dinsdag tot en met donderdag zijn de jongeren actief bezig met allerlei vrijwilligerswerk om de lokale gemeenschap te steunen en op vrijdag en zaterdag staat er een show op het programma. De week wordt afgesloten met een gastgezinnendag op zondag, waarbij de jongeren samen met hun gastgezinnen iets leuks gaan ondernemen. De indeling van de week kan variëren en hangt af van de behoefte van de lokale gemeenschap.

Wat was de motivatie van Jake, Yumeka en Anne-Marie om zich bij Up With People aan te sluiten? Voor Jake waren het verschillende redenen. Het optreden zelf is voor hem belangrijk, hij studeert vocal performance en business, al is die laatste studierichting vooral om zijn ouders een plezier te doen. Zijn hart ligt bij het optreden, ook het reizen is voor hem een plus. Jake komt uit een kleine gemeenschap in Ohio en krijgt op deze manier de gelegenheid iets van de wereld te zien. Ook is het 'Study Abroad' programma belangrijk, anders had Jake geen toestemming gekregen! 'Study Abroad' biedt begeleiding terwijl de studenten met Up With People rondreizen, er kunnen zelfs studiepunten verdiend worden. Het is op alle studierichtingen van toepassing.

Yumeka studeert international relations, en is geïnteresseerd in vrijwilligerswerk. Ze wil graag mensen helpen, en wil graag weten wat de culturele verschillen zijn in de diverse delen van de wereld. Het feit dat op alle locaties vrijwilligerswerk verricht wordt is voor haar van groot belang.

Muziek is een internationale taal
Voor Anne-Marie ligt de situatie anders. Zij is net van de middelbare school en wist nog niet wat ze wilde gaan studeren. Na het zien van een optreden van Up With People werd haar enthousiasme gewekt, vooral toen ze zag hoe 100 mensen uit allerlei verschillende landen samen reizen en met elkaar optrokken. 'Verbinden met andere mensen is erg belangrijk' zegt Anne-Marie. De combinatie van optreden, vrijwilligerswerk en het contact met de gastgezinnen is gevarieerd. Je leert de cultuur op een heel andere manier kennen. Communicatie binnen de gemêleerde groep is nooit een probleem, aldus Anne-Marie, want muziek is een internationale taal!

Het maken van verbindingen is ook een belangrijk aspect. Het maakt de wereld kleiner, doordat je locale cultuur leert kennen en de cultuur van andere deelnemers van Up With People. Waar je je in eerste instantie geen voorstelling van kunt maken krijgt dan een gezicht, letterlijk en figuurlijk. Zo was Japan voor Jake een vreemd concept, totdat hij Yumeka leerde kennen. Ook ontstaan er vriendschappen voor het leven. Niet alleen tussen de deelnemers onderling, maar ook tussen deelnemers en gastgezinnen. Op reünies zie je mensen die in de jaren '80 of '90 deelnamen aan Up With People en nog steeds bevriend zijn. Ook zijn deze 'alumni' vaak nog steeds verbonden aan Up With People, bij elke locatie zijn er alumni zoals Roger Holmes die helpen op allerlei manieren.

Wat Jake, Yumeka en Anne-Marie opvalt aan Nederland is de verdraagzaamheid en vrijheid. Zaken die in andere landen minder gewoon zijn, zoals huwelijken tussen homoseksuelen, zijn hier (meer) geaccepteerd. Jake valt op dat er zoveel fietsen zijn, en dat mensen groenten verbouwen in hun eigen tuin. Ook zijn er veel elektrische auto's. 'De mensen hier zijn zo lang!' roepen Jake en Yumeka bijna in koor.

Een overweldigende ervaring
'Hoe kan Up With People helpen bij hun toekomstplannen?' vraag ik de drie jongelui tegenover mij. Voor Anne-Marie is het een overweldigende ervaring. Ze was in eerste instantie geslotener, de ervaring heeft haar opener gemaakt. Belangrijk is dat je verschil kunt maken voor de mensen die je ontmoet en zo de wereld een beetje beter maken. Up With People is een betere leerschool dan welke universiteit of opleiding dan ook!
Je leert op een andere manier tegen zaken aan te kijken, geeft Yumeka aan. Je kunt geen onderwerp verzinnen of er is wel iemand die er een passie voor heeft in een groep met 100 mensen, zegt Jake.

Er staat deze week een druk programma te wachten, in totaal wordt er voor 1.000 uur aan vrijwilligerswerk gedaan per semester. Dat komt neer op zo'n 2-300 uur per persoon. Het vrijwilligerswerk wat gedaan wordt hangt dus af van de behoefte van de locale gemeenschap. Het beschikbare werk wordt verdeeld onder de deelnemers, er wordt gezorgd voor de nodige afwisseling. Als iemand eerder al iets vergelijkbaars gedaan heeft, krijgt een ander de gelegenheid. Uitzondering zijn dingen waar specifieke kennis en ervaring voor vereist is.

Het is altijd spannend als een show begint, vertellen de drie. Er is veel verschil hoe mensen uit verschillende culturen reageren op de show, en ze weten pas als ze op de bühne staan of de zaal vol is of niet. Er zijn deelnemers die optreden, maar ook allerlei ondersteunde activiteiten. Het is wel mogelijk om aan te geven als je iets anders wil gaan doen, dat moet wel van de deelnemer zelf uitgaan. Als deelnemers op zouden willen treden bijvoorbeeld, kunne ze bij repetities laten zien wat ze kunnen en als ze goed genoeg zijn, mogen ze optreden. Bij elke show is er wel een debutant!

Absoluut de moeite waard
Het huidige semester loopt nog tot 13 juni, na Son en Breugel volgen nog optredens in België, Zwitserland alvorens afgesloten wordt in Duitsland. Na afloop van het semester is iedereen vrij, deelnemers van buiten Europa krijgen al wel een ticket voor de terugreis maar kunnen er voor kiezen nog even te blijven. Zowel Jake, Yumeka als Anne-Marie hebben plannen om na het semester een (korte) vakantie te houden om Europa te bekijken. Het is best vermoeiend, zeggen de drie, maar absoluut de moeite waard!

Het is mooi om te zien hoe deze drie Up With People deelnemers vol passie over hun beleving en ervaring praten. Iedereen die bij Up With People betrokken is toont grote inzet en betrokkenheid. Het optreden van a.s. vrijdag en zaterdag is dan ook een aanrader, de MooiSonenBreugel krant is er sowieso bij!