Afbeelding
Foto: Artist impression BurgtBouw en RAU

Ontwerp MFA van concept naar definitief met een klein risico

Tijdens de commissievergadering Grondgebiedzaken op woensdagavond 10 mei bleek weer eens dat snelheid, ofwel doorpakken geen loze woorden zijn bij het huidige college.
De leden waren nog aan het overleggen of zij het concept ontwerp van het nieuwe MFA wel of niet hun goedkeuring zouden geven, toen wethouder Visser bekend maakte dat het concept al was uitgewerkt naar een definitief ontwerp.


Door: Adrie Neervoort

Natuurlijk moet ook een definitief ontwerp nog goedgekeurd worden door de raad, maar het geeft wel het gevoel dat iemand op de zaken vooruitloopt. Een klein risico noemde de wethouder zijn besluit om het concept uit te laten werken naar een definitief ontwerp.
Maar dat het risico klein was lijkt natuurlijk logisch omdat de coalitie de wethouder steunt in zijn aanpak als het gaat om vaart te maken in de projecten die lopen, het doorpakken in de praktijk dus.
De kloof tussen Dorpvisie en coalitie lijkt op alle fronten alleen maar groter te worden. Ook het CDA frustreert zich steeds meer aan de handelswijze van wethouder Visser. Onbegrijpelijk is volgens Dorpsvisie ook het feit dat het ontwerp van de MFA een deel van de grond kerk nodig heeft, terwijl deze grond nog niet is aangekocht. "Je gaat toch geen huis ontwerpen op grond die niet je eigendom is", voegde Remco Heeren van Dorpsvisie er aan toe. "Dat is toch niet vreemd" was het commentaar van Joris van Dam, Pvda / Groenlinks. "Je mag toch best een ontwerp maken dat past op een stuk grond dat je binnenkort wilt gaan aankopen, niets mis mee", aldus Joris van Dam.

Een bewuste keuze?
Ook de sloopmelding die de parochie heeft ingediend, klopt volgens Dorpvisie niet. Het lijkt wel of er bewust is gekozen voor deze procedure omdat hier tegen geen bezwaar of beroep mogelijk is.
Deze procedure is geoorloofd omdat de vloer van de oude kerk blijft liggen, volgens Heeren "raar want de grond zou schoon worden opgeleverd dus zonder puin of beton. En dan moet de vloer eruit en heb je een sloopvergunning nodig." Een bewuste keuze? Volgens de wethouder niet, er zijn praktische redenen om de vloer te laten liggen. Zoals het tijdelijk parkeren van auto's en bouwketen tijdens de bouw van het MFA. Meer moet daar niet achter worden gezocht, zeker niet het voorkomen van bezwaren, aldus de wethouder.
Ondanks veel vragen over de gang van zaken en de rol die de commissie volgens het CDA en Dorpvisie nog spelen in het concept werd het ontwerp goedgekeurd door alle coalitie partijen in de commissie. En omdat hierdoor ook het definitieve ontwerp gerechtvaardigd is kan deze gepresenteerd worden op de volgende raadsvergadering voor een definitief besluit.

Weg vrij
Hiermee lijkt de weg vrij voor het bouwen van de nieuwe MFA in de vorm die eerder al gepresenteerd is aan de inwoners van Son en Breugel. Als de raad ook instemt met het definitieve ontwerp dan is de bouw van de nieuwe MFA in het hart van ons dorp in zeer korte termijn besloten.
De plannen voor een MFA in Son en Breugel begonnen ooit in 2007 en zijn altijd onderwerp geweest van felle discussies tussen de politiek, parochie, verenigingen en inwoners van Son en Breugel. Nu lijken de huidige plannen uitgevoerd te gaan worden. Of hiermee de discussie stopt : de tijd zal het ons leren.


Gemeente koopt ondergrondse parkeerplaatsen in het centrum

Tijdens de commissie vergadering grondzaken afgelopen woensdagavond 10 mei, kwam wethouder Visser met een verrassing, de tweede van die avond. Hij bleek een principe akkoord tot koop te hebben over 33 parkeerplaatsen in de ondergrondse parkeerkelders van de appartementen complexen aan de Heistraat en het 17 septemberplein. 13 plaatsen onder het gebouw aan het 17 Septemberplein en 20 plaatsen onder het gebouw aan de Heistraat.

Deze parkeerplaatsen werden ook al eerder genoemd door de ondernemers van het centrum van Son als mogelijke oplossing van het parkeerprobleem. En net als in de gedachten van de ondernemers wil de wethouder ze gebruiken voor het parkeren van de auto's van ambtenaren die werkzaam zijn bij de gemeente Son en Breugel.

Hierdoor zou het huidige parkeeraanbod meer ruimte bieden voor de bezoekers van het centrum. Ook komt er een onderzoek naar het aanlegen van een parkeerdek op het parkeerterrein achter Heistraat. Daardoor zou het huidige parkeerterrein wat verdiept komen te liggen met daar bovenop nog een parkeerlaag.
Deze maatregelen hebben direct al gevolgen voor de eerder genoemde oplossingen van de gemeente. Want het voorstel om het parkeerterrein bij de Rietlaan uit te breiden en bereikbaar te maken via de Schietbaan gaat definitief niet door.


Veel lege plekken in de parkeerkelder aan onder de Heistraat