Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Veteranen zijn nog steeds actief in Son en Breugel

Op 4 mei was er de Nationale Doden herdenking in Son en Breugel. Bij deze herdenking waren zoals altijd ook de veteranen uit Son en Breugel aanwezig.
Onze correspondent Hennie van Hagen wilde wat meer weten over deze veteranen en ging op bezoek bij Arie Donck.

Door: Hennie van Hagen

Hij was in april 2014 was de initiatiefnemer voor de veteranen Son en Breugel. Samen met Fred van der Meer, Leo Diesch, Cees Bakkers, Hub Rutijna en Harm Raaijman zorgt hij dat de veteranen Son en Breugel een actieve groep is.
Tijdens een speech van de Burgemeester bij de Herdenking in september 2013 worden ook veteranen die hieraan deel genomen hebben, herdacht.

Bij Arie kwam op dat moment de gedachte op om iets te doen voor de veteranen van na de tweede wereldoorlog tot heden. Militairen die in deze tijd uitgezonden zijn en nog worden.
Na een gesprek met de Burgemeester hierover , bleek bij navraag bij het Veteranen Instituut dat er 101 veteranen in Son en Breugel waren. Opmerkelijk is dat we hier ook zijn bevrijd door 101 Airborne Division . De Gemeente zorgde voor de uitnodigingen en tijdens de eerste bijeenkomst waren er 29 personen aanwezig. De oprichting van de club was een feit. Op dit moment telt de club 56 leden. Van deze 56 leden zijn er op dit moment nog diverse leden in actieve dienst. De zoon van een van hen wordt binnenkort weer uitgezonden naar Afghanistan en onlangs meldde zich een nieuw lid aan , een Nieuw Guinea veteraan op leeftijd. Het oudste lid is 93 jaar en heeft nog de aanval van de Japanners in Indonesië nog meegemaakt. Het jongste lid is 29 jaar. De leden bestaan uit militairen van de Marine , Landmacht en Luchtmacht.

Wanneer ben je veteraan ?
Officiële beschrijving hiervan is ; Veteranen zij alle ( ex ) – militairen met de Nederlandse nationaliteit die het Koninkrijk dienden in oorlogsomstandigheden. Of daarmee overeenkomende situaties , zoals vredesmissies in Internationaal verband. Denk daar bij aan de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen in voormalig Nederlands – Indië en Nieuw – Guinea . Maar ook de missies in bijvoorbeeld Cambodja , Ethiopië , Angola , Haïti en voormalig Joegoslavië . Ook personeel van het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger ( KNIL ) en het vaarplichtig koopvaardijpersoneel uit de Tweede Wereldoorlog is veteraan. Na elke actie worden de militairen ook onderscheiden.

Een keer per maand komen de leden bij elkaar en zoals ze zelf zeggen ; Als s'maandags de sirene gaat staan de veteranen van Son en Breugel 's avonds in de Bongerd paraat…. Ook worden door de leden diverse activiteiten georganiseerd , zoals De Battle Fiets Tour tocht in de eerste weekend van oktober , een tocht langs diverse historische punten waar gevechten zijn geweest gedurende de WO II , Museum bezoek , uiteraard de Doden Herdenking . het lopen van de Sunset March in Nijmegen (staat op de planning) , En uiteraard op 17 September de viering van de bevrijding in Son en Breugel.

Hierbij zijn vaak Veteranen en/of familieleden bij aanwezig . Arie Donck is ook betrokken bij het Veteraneninstituut en een mooi initiatief van dit instituut is ; De Veteraan in de Klas….waar een veteraan op uitnodiging van scholen zijn verhaal en ervaring vertelt voor een klas vol leerlingen, die een lesuur lang ademloos luisteren en waarvan een leerling onlangs opmerkte " Ik dacht dat oorlog een avontuur was , maar nu lijkt het me heel erg om mee te maken.." Als een school behoefte heeft aan meer informatie of wil ook een veteraan in de klas , kan men contact op nemen met veteraneninstituut.nl of Arie Donck bellen 0613818969. Ook op de website veteranensonenbreugel.jimdo.nl en op F-Book veteranensonenbreugel kan men nog meer informatie vinden over deze groep. Een groep van mensen die zich ingezet hebben en nog inzetten in acties in oorlogsgebieden en elkaar maandelijks ontmoeten . Elke missie is toch weer een hele ervaring en kan ook traumatische worden en dan is het goed dat men als veteraan zijn verhaal kwijt kan. Een warme groep die soms tot in de kleine uurtjes hun eigen verhaal vertellen.


Afbeelding