Jara van Ham
Jara van Ham Foto:

Het eindexamen en dan......

Hoi! Mijn naam is Jara van den Ham. Ik ben 18 jaar oud en ik zit in het laatste jaar van de HAVO op het Eckart College in Eindhoven.
Dit jaar doe ik dus eindexamen. Ik heb het vakkenpakket C&M met de vakken: Nederlands, Engels, Duits, economie, geschiedenis, biologie en filosofie. In de meivakantie heb ik voor Engels, Duits en biologie 2/3 daags examentraining gehad bij Lyceo. Voor de andere vakken heb ik gewoon thuis geleerd. Mijn hele meivakantie bestond dus eigenlijk uit leren.. maar zodra het erop zit heb ik wel lekker 3 maanden vakantie! Ik heb tot nu toe de examens van Nederlands, geschiedenis en biologie gemaakt. Biologie vond ik wel echt het moeilijkste tot nu toe. Ik kijk ook best wel op tegen het examen van economie, ondanks dat ik hier erg veel tijd in heb gestoken. Verder heb ik nog filosofie, Duits en Engels, maar daar heb ik wel vertrouwen in. Nog 3 dagen aan de bak en dan hebben we (bijna) allemaal welverdiend vakantie! Eerst de uitslag nog even afwachten, maar daarna ga ik als het goed is beginnen aan de opleiding 'Human Resource Management' aan het Avans in Den Bosch.

Hallo, ik ben Sjoerd Siewertsen. Ik ben 17 jaar oud en ook ik zit in mijn (als het goed is) laatste jaar HAVO op het Eckart College te Eindhoven, daarom moet ik deze weken examen doen. Ik heb het vakkenpakket E&M en moet daarom de examens Nederlands, Engels, Duits, wiskunde, geschiedenis, economie en M&O maken. Voor Nederlands heb ik een examentraining gevolgd en voor de andere vakken heb ik mezelf lekker opgesloten in mijn kamer. Tot nu toe heb ik de examens van Nederlands en geschiedenis gemaakt, en op het moment van schrijven zou ik Ʃigenlijk bezig moeten zijn met de laatste onderwerpen van economie waar ik over een paar uur examen voor heb. Net als ieder ander jaar was Nederlands dit jaar voor de gemiddelde HAVO-student niet te doen. Geschiedenis was daarentegen gelukkig niet al te moeilijk. De komende week heb ik nog vier examens waar ik wel een beetje tegenop kijk, maar het zou allemaal toch wel haalbaar moeten zijn. Op 14 juni krijgen we de uitslag, tot die tijd is het nog even afwachten waar ik volgend jaar terecht kom. Of nog een jaartje in Eindhoven of Commerciƫle economie studeren aan het Avans in Den Bosch.

Hoi allemaal, mijn naam is Roos van Kasteren. Ik ben 18 jaar oud en ik zit nu in het laatste jaar van de HAVO op het Eckart College in Eindhoven. Afgelopen week zijn mijn examens begonnen. Ik heb het vakkenpakket E&M en begon vorige week met Nederlands en geschiedenis. Deze week heb ik mijn vijf andere vakken, namelijk economie, filosofie, Engels, Duits en wiskunde. Ter voorbereiding van mijn examens ben ik in de mei vakantie begonnen met leren. Alle theorie herhalen en uiteindelijk oude eindexamens maken. In de tweede week van de meivakantie heb ik ook nog twee examentrainingen gevolgd voor economie en wiskunde. De examentraining duurde per vak 2 dagen, van 09.00u tot 17.00u. In de examentraining wordt alle stof opnieuw herhaald. Op die manier lukte het ook beter om een goede start te maken, omdat het vaak veel theorie is en je niet weet waar te beginnen. Tot nu toe zijn mijn examens goed gegaan, maar mijn moeilijkste vakken moeten nog komen. Het zal dus nog spannend worden deze week. Aankomende vrijdag is mijn laatste examen en dan is het al zomervakantie, met die gedachte in mijn achterhoofd is het wel vol te houden. Als ik dan volledig ben uitgerust ga ik beginnen aan de opleiding 'Social work' aan het Avans in Breda.
Ik wens iedereen die examens heeft nog heel veel succes! Liefs, Roos.        


Sjoerd Siewertsen
Roos van Kasteren