Afbeelding
Foto:

Gemeenten zuidoost-brabant monitoren energiegebruik

Gemeenten gaan gezamenlijk hun energiegebruik monitoren. Dit is een vervolg op het sluiten van een overeenkomst met Greenchoice voor de inkoop van groene stroom en bosgecompenseerd gas.

Door de monitoring, met behulp van het Energiemanagementsysteem van SunSolutions, besparen gemeenten energie en geld. Dit is in het belang van het Klimaatakkoord. Dinsdagmiddag 9 mei ondertekenden leverancier SunSolutions en de ODZOB namens de gemeenten daarvoor een contract.

Groen én goedkoop
De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB) heeft de aanbesteding voor het Energiemanagementsysteem in samenwerking met Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant (Bizob) gedaan. Samen verzorgen ze het contractmanagement waarbij ingezet wordt op een efficiënt administratief proces- en energiemanagement om zo besparing te realiseren in het kader van het Energieakkoord.

Overeenkomst duurzame elektriciteit en bosgecompenseerd gas voor 20 gemeenten
De gemeenten Asten, Bergeijk, Best, Bladel, Boxtel, Cranendonck, Deurne, Eersel, Geldrop-Mierlo, Gemert-Bakel, Heeze-Leende, Laarbeek, Nuenen c.a., Oirschot, Reusel-De Mierden, Sint-Michielsgestel, Someren, Son en Breugel, Veldhoven, Waalre én de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost sloten vorig jaar gezamenlijk een overeenkomst voor de inkoop en levering van elektriciteit en bosgecompenseerd gas, vanaf 1 januari 2017, met duurzame energieleverancier Greenchoice. Deze elektriciteit bestaat uit 100% duurzame, in de provincie Noord-Brabant, geproduceerde stroom. In de overeenkomst is ook opgenomen dat de gemeenten die zelf duurzame elektriciteit opwekken dit deels terug kunnen leveren aan het openbare elektriciteitsnetwerk. Achttien van deze 20 gemeenten doen nu ook mee aan de energiemonitoring. De gemeenten Cranendonck en Eersel en de Veiligheidsregio doen dit niet.

Beter inzicht en besparing
Wethouder Miranda Verdouw van de gemeente Geldrop-Mierlo: "de kostenbesparing die we hiermee halen is natuurlijk mooi, maar ons gaat het vooral om de energiebesparing, aangezien we als Geldrop-Mierlo in 2040 energieneutraal willen zijn'. Wethouder Leon van de Moosdijk van de gemeente Someren voegt daaraan toe: "Je wilt laten zien wat je doet aan je burgers en dat kan dus met dit systeem. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we als gemeenten van elkaar kunnen leren; door te kijken hoe anderen het doen en ervaringen met elkaar te vergelijken. We hebben nu één platform om dit uit te wisselen'.


Maatregelen nodig bij groei Eindhoven Airport

Eindhoven Airport kan niet blijven groeien zonder dat er serieuze maatregelen worden genomen om overlast en uitstoot te beperken. Dat is de boodschap van een motie die PvdA/GroenLinks donderdag 18 mei tijdens de raadsvergadering van de gemeenteraad van Son en Breugel zal inbrengen.

PvdA/GroenLinks komen met de motie naar aanleiding van een passage in de Nationale Actieagenda Brainport die namens onze regio in Den Haag werd aangeboden op 5 april.

Het gaat om de volgende passage:
"Daarnaast moeten de geluidsruimte én bereikbaarheid van Eindhoven Airport meegroeien met de sterk toenemende vraag naar vliegverkeer."

Wat het PvdA/GroenLinks betreft is deze uitspraak echter totaal niet op zijn plaats. Want zo zegt de partij "Tussen 2010 en 2020 groeit Eindhoven Airport al van ca. 18.000 naar ca. 43.000 vluchten per jaar! Als gevolg van gewijzigd baangebruik stijgen sinds 2016 bovendien steeds meer vliegtuigen op in de richting van Son en Breugel, wat eveneens zorgt voor extra overlast. Het toenemende aantal vluchten leidt tot een significante toename van uitstoot van onder meer CO2 en (ultra)fijnstof en leidt daarnaast tot een sterke toename van geluidsoverlast in Son en Breugel. We willen niet zwijgend toekijken hoe Eindhoven Airport ongebreideld blijft groeien!".

PvdA/GroenLinks hoopt dan ook dat de gemeenteraad van Son en Breugel donderdag een duidelijk signaal afgeeft dat Son en Breugel zich niet committeert aan de uitspraken over groei en oprekken van geluidsruimte van Eindhoven Airport. Er zal volgens PvdA/GroenLinks een gedegen proces moeten plaatsvinden om te bepalen hoe de ontwikkeling van Eindhoven Airport er vanaf 2020 uit moet zien. Wat PvdA/GroenLinks betreft moet de nadruk daarbij liggen op het terugdringen van uitstoot en geluidsoverlast bij de bron!