Afbeelding
Foto:

Vrouwenvoetbal ook bij SBC belangrijk

Vrouwenvoetbal, het is er altijd al geweest. In 2007 werd er zelfs begonnen met de Eredivisie voor Vrouwen. De laatste jaren vragen veel sporters en bekende Nederlanders aandacht voor het vrouwenvoetbal. En dit jaar staat het EK vrouwen in Nederland gepland van 16 juli t.m. 6 augustus.

Door: Adrie Neervoort

Dus vrouwenvoetbal staat volop in de belangstelling, maar is die belangstelling er ook bij onze eigen voetbalvereniging SBC in Son en Breugel?
"Wij voelen ons gewaardeerd en een volwaardig onderdeel van de voetbalclub SBC" begint Aukje van Weert, begeleidster en speelster van de senioren vrouwen. Op mijn vraag of SBC het vrouwenvoetbal wel serieus neemt. Momenteel zijn er ruim 80 meisjes en vrouwen actief in het jeugd-, senioren- en G-voetbal.

Ik praat met Aukje in de kantine van SBC, samen met Stefan Verschuyten, de nieuwe trainer van VR1. Het vrouwenvoetbal bij SBC bestaat volgend seizoen uit een MO-13, MO-15 en 2 senioren vrouwenteams.
Bij SBC doen de meiden het steeds beter. Zo staat de MO-13 in de halve finale voor de beker en werden zij dit seizoen winterkampioen. Maar ook de meiden van de huidige MA1 doen het goed, vorig jaar promoveerden zij en haalde de beker naar SBC.

Steeds meer aandacht
Wat betreft de prestaties van de vrouwen senioren krijg ik als reactie "De beste prestatie van de senioren vrouwen is om niet als laatste te eindigen" zegt Aukje met een brede glimlach. Meteen is duidelijk dat sfeer, vriendschap en een mooie wedstrijd kunnen spelen belangrijker is dan winnen.
Vergeet niet dat veel meiden bij een team komen voor de sfeer, misschien nog wel meer dan voor de sportieve prestatie, zegt Aukje uit ervaring.

Maar ook het beste resultaat halen speelt, zeker bij het nieuwe VR1 team, een belangrijke rol. Wij zien de aflopen jaren dan ook als een periode van groei. Zeker als het om het spel en de kwaliteit ervan gaat, en dat willen graag in de toekomst omzetten in resultaten. Maar ook voor de minder prestatiegerichte voetballende vrouw is er een plek binnen de vereniging, zij kan zich aansluiten bij het VR2 team, waar op recreatief niveau gevoetbald wordt. De leeftijden van de speelsters in het seniorenvoetbal is uiteenlopend van 16 tot 40 jaar.

Tijdens het gesprek wordt duidelijk dat ook bij SBC het vrouwenvoetbal steeds meer aandacht krijgt, dit is de laatste jaren echt merkbaar. Waar vroeger op het laatste moment nog gezocht moest worden naar een scheidsrechter voor de wedstrijd, staat deze tegenwoordig keurig ingedeeld. Zelfs in de kantine is het besef er gekomen. Als voorbeeld noemt Aukje dat er rosébier in de kantine verkrijgbaar is. Natuurlijk zijn er veel meer ontwikkelingen die duidelijk maken dat SBC vrouwenvoetbal belangrijk vindt.

Positieve geluiden
Merkbaar is dat het bestuur en de voorzitter van SBC (Willem van 't Geloof) alles in het werk stellen om SBC als voetbalclub voor iedereen toegankelijk te maken. Dat zij daarbij kijken naar de wensen van de doelgroep is lovenswaardig.
Voor het merendeel alleen maar positieve geluiden dus over SBC en het vrouwenvoetbal bij de club. Als je bedenkt, zegt Aukje, dat een paar jaar geleden SBC nog als een vrouwonvriendelijke club wat betreft vrouwenvoetbal betreft bekend stond, dat kun je wel stellen dat er de laatste tijd heel veel is veranderd. Maar het kan natuurlijk altijd beter, zegt Stefan. Daarom is er o.a. een platform in het leven geroepen, dat door het bestuur van SBC wordt ondersteund. Dit platform moet straks in het nieuwe seizoen zijn vruchten gaan afwerpen. Met name wat betreft begeleiding, werving en doorstroming van de meiden in het vrouwenvoetbal bij SBC. Dat SBC hierin ook ambitieus is blijkt wel uit de doelstelling dat het vrouwenvoetbal bij SBC in 2020 uit meer dan 200 vrouwen zal bestaan.

Bij SBC is vrouwenvoetbal een belangrijk onderdeel van de club. Geen toegevoegde, maar een vaste waarde. Lijkt het jou als meisje/vrouw ook leuk om te komen voetballen?
Stuur dan een mailtje naar info@vvsbc.nl of kom even langs op het voetbalterrein van SBC aan de Afrikalaan. Bijvoorbeeld tijdens het 6 tegen 6 toernooi zaterdag 10 juni.


Afbeelding