Afbeelding
Foto:

Rolstoelpad Bosgebied-West officieel geopend!

Om twee uur 's middags op donderdag 18 mei was de officiële opening van het rolstoelpad bij de Houtense Brug. Omdat wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen verwachtte dat er bij de opening weinig gelegenheid zou zijn om bij te praten was er voor de opening een speciale fietstocht voor de pers. Gezamenlijk werd het Dutmellapad gevolgd, vanaf de plek waar na de zomer het nieuwe scoutinggebouw moet gaan verrijzen tot aan het pad naar Sonniuswijk.

Het hele pad is opnieuw geasfalteerd en is een van in totaal 11 projecten die de gemeente in het Bosgebied-West heeft gerealiseerd of wil realiseren. Alleen de veilige oversteek over de Bestseweg laat nog even op zich wachten, de gemeente is volop aan het lobbyen bij de provincie om dit project zo snel mogelijk af te wikkelen. De verwachting is dat dit in 2018 zal gebeuren. 'Het is de vervolgmaking van de veilige fietsroute van zuid naar noord door het bosgebied aan deze kant van de snelweg', geeft de wethouder aan. Ook de fietsroute van de Bestseweg naar de Houtense Brug en het fietspad van Sonniuswijk naar het Dutmellapad maken onderdeel uit van dit plan. Daarnaast wil de gemeente het bosgebied toegankelijk maken voor allerlei verschillende doelgroepen. Zo is er een kabouterpad met een permanente speurtocht aangelegd in het stuk achter de Bevrijdende Vleugels, het rolstoelpad is een ander voorbeeld.

Bij de Houtense Brug had zich een groepje belangstellenden gemeld voor de opening. Bij de burg is aan de overkant van het kanaal een parkeerplaats aangelegd die alleen bereikbaar is via Ekkersrijt. Er tegenover, aan de 'Sonse' kant is een speeltuin aangelegd. Volgens wethouder Van Nieuwenhuijzen was dit de ideale plek voor een speeltuin. De speeltuin ligt enigszins verscholen achter het groen en lijkt er een beetje verloren bij te liggen.

'De parkeerplaats zorgt voor een goede bereikbaarheid van het rolstoelpad', aldus de wethouder. Er is lange tijd over gepraat over wat er met het bosgebied moest gebeuren, het is fijn om te constateren dat er nu iets moois van is gemaakt, vind de wethouder. Alleen de oversteek over de Bestseweg en een afsluitboom bij de parkeerplaats die is aangelegd bij scouting Dutmella moeten nog worden uitgevoerd, dan is het helemaal klaar.

Jan de Lange, voorzitter van Wandelen op Wielen, verteld dat dit het tweede rolstoelpad is, na het pad in het bosgebied bij Zonhove. Dit pad is een groot succes, daar is Wandelen op Wielen erg blij mee! Het pad in het natuurcompensatie gebied bij de Houtense Brug is ook al enige weken toegankelijk en is in die periode door menigeen al ontdekt. Helaas ook door vandalen, door ruiters en crossmotoren is het pad al beschadigd. 'Waarschijnlijk waren het vrije ruiters', verteld Jan de Lange. Alle maneges in de omgeving zijn al gewaarschuwd voor de kwetsbaarheid van het pad.

Voor de ingang van het pad is een boog van ballonen opgericht, ook de schaar waarmee Ton van Nieuwenhuijzen en Jan de Lange het lint doorknippen is fraai versierd. Dan betreden de aanwezigen voor het eerst officieel het rolstoelpad.

Het pad is tot stand gekomen in samenwerking met het IVN, Staatsbosbeheer, Zonhove en de Stichting Chronisch zieken en Gehandicapten Platform Son en Breugel. Het is een mooi natuurgebied, voorzien van mooi geïllustreerde informatieborden (de tekst is verzorgd door Kuculema, de illustraties zijn van Maarten van den Beemt). De tekst op de borden is in rijmvorm, zo kom de tekst echt tot leven. Al helpen de fraaie illustraties zeker ook!
Het pad voert (mede) langs enkele oude eiken, op een punt gaat het pad netjes in een boog om een oude boom heen. Dat maakt het pad eigenlijk nóg mooier!

Na een korte wandeling onder een feestelijk zonnetje wordt de opening afgesloten met een hapje en een drankje in een speciaal opgezette partytent vlakbij de Houtense Brug.

Wandelen op Wielen wil nog een 'palenpad' aanleggen dat om het Oud Meer heen loopt, met een uitzichtplaats. Het is een mooi vooruitzicht, hopelijk wordt het Bosgebied-West daardoor nog fraaier!


Afbeelding
Afbeelding