Afbeelding
Foto: Annemieke van Tinteren

Ben ik uit het juiste hout gesneden?
Workshop voor de werving van vrijwilligers brandweer

Past de Brandweer bij mij? Deze vraag stond centraal in de Workshop die Brandweerpost Son en Breugel organiseerde op 18 mei jl. De bedoeling van deze avond was mogelijk toekomstige vrijwilligers te laten proeven en snuffelen aan het vak van de brandweer. De brandweer heeft nieuwe vrijwilligers nodig, Zo'n 7 belangstellenden, waaronder 2 vrouwen kwamen donderdagavond een avond proefdraaien als brandweerman/vrouw in een stoer afwisselend, educatief, participatief en praktijkgericht programma.

Door: Arjen Strik
Foto: Annemieke van Tinteren

Vroeger was het synoniem voor Brandweerman 'Spuitgast'. Maar de vertoonde instructiefilm, "Voor jouw veiligheid is de brandweer onmisbaar", leerde ons dat de `brandweer' tegenwoordig een veel bredere maatschappelijke functie heeft, dan alleen maar het blussen van brandjes. Deze film met Martijn Krabbé in een hoofdrol als toekomstig vrijwilliger maakte ons dat duidelijk. Harry van Uden, Operationeel Manager post Son en Breugel legt uit dat de veiligheidsketen in de praktijk veel meer is dan alleen een fikkie bestrijden. "We houden ons bezig met voorlichting en advies over brandveiligheid, rampenbestrijding, het redden van mensen en dieren, hulpverlening bij ongevallen met gevaarlijke stoffen, crisis- en risicobeheersing om zo bij te dragen aan een veilige samenleving."

Een workshop bij de Brandweer betekent uiteraard ook handelen in de praktijk. Na de film werd de groep in actie gezet. In de kazerne werden de deelnemers in 'uitruktenue' gehesen en kregen een helm op het hoofd geplaatst. Buiten stond een brandweerwagen klaar en konden zij aan den lijve ervaren hoe het voelt om te spuiten met 40 bar waterdruk. Berry Vercoelen, specialist Trainen en Oefenen, veiligheidsregio Brabant Zuidoost, licht het programma toe. "We willen de kandidaten zelf laten voelen wat de Brandweer is, het is best fysiek- en teamwerk en als persoon moet je stevig in je schoenen staan.

Vroeger hielden we eerst alleen een sollicitatiegesprek maar tegenwoordig laten we de potentieel belangstellenden eerst wat van de praktijk proeven. Ze kunnen dan een beter oordeel vormen en wij kijken ook naar de interactie tussen de deelnemers tijdens de avond. Als ze na de workshop nog positief zijn volgt de sollicitatieprocedure en bij aanstelling nog een opleiding van 1,5 jaar. Het programma van de workshop bestaat onder andere uit: slachtofferhulp, instructie kleine blusmiddelen, gebruik van ademlucht, omgaan met hydraulisch redgereedchap, bestrijden van een vloeistofbrand en een uitleg van het brandweervoertuig.

Als apotheose van deze avond volgde nog een spectaculaire 'fake'-melding waarbij deelnemers als uitrukploeg de wagens bemensen om bij een fictief ongeval te assisteren. Aan de reacties en serieuze koppies van de deelnemers te zien was dit een zeer geslaagde avond, die de deelnemers zeker tot introspectie brengt: "Ben ik uit het juiste hout gesneden, als vrijwilliger bij de Brandweer?"
"Op donderdag 1 juni volgt de tweede workshop," vertelt Berry Vercoelen. "We kunnen echter nog meer aanmeldingen gebruiken voor dit mooie vak."

Wil je meer weten over het werk van de vrijwillige brandweer? Neem gerust een kijkje op de onderstaande websites van de brandweer of neem contact op met Operationeel Manager, Harry van Uden op telefoonnummer 06-51224555 of e-mailadres brandweersonenbreugel@vrbzo.nl?Hij kan alles vertellen over het werk bij de brandweer, de arbeidsvoorwaarden en hoe je de opleiding kunt combineren met je dagelijks werk.
Lijkt de brandweer jou wel iets, of denk je er serieus over om ook brandweervrijwilliger te worden, meld je dan aan voor de workshop op brandweersonenbreugel@vrbzo.nl
https://www.brandweer.nl/brabant-zuidoost?http://www.brandweersonenbreugel.nl


Afbeelding
Afbeelding