Afbeelding
Foto: Wil Feijen

Zichtlocatie geeft Kanjers Kansen op Participatie

Heeft u ooit gehoord van de participatiewet? Kent u stichting 'MeeDoen Werkt' en 'Carroussel, (l)erend werken'? Na de opening van hun pand aan de Nieuwstraat, kunt u daar niet meer omheen. We lichten alvast het een en ander toe.

Door: Arjen Strik

Carrousel, een samenwerkingsverband tussen SWZ-Zonhove en de stichting MeeDoen Werkt' om mensen met een beperking nieuwe kansen te geven in de samenleving, wordt nu zelf zichtbaar door hun gloednieuwe kantoor naast Kado&Zo aan de Nieuwstraat 50/52.

Duidelijk trots zitten Maaike van Kempen en Diana van der Looij*, oprichters van Stichting 'MeeDoen Werkt' in hun zonovergoten kantoor midden in het centrum. Nog even onwennig oefenen de dames met de afstandsbediening van de airco, het groene knopje was de boosdoener. "Tot voorheen werkten we vanuit huis. We hebben nu het gevoel, met ons nieuwe pand midden in de gemeenschap te staan.", vertelt Maaike.

Stichting MeeDoen
Inmiddels zijn Wendy Boogers (coƶrdinator Carrousel) en Cor van der Graaf (begeleider Carrousel) van SWZ ook aangeschoven.
Maaike en Diana en Angelique zijn de 'founding mothers' van Stichting MeeDoen. Maaike vertelt: "Als ouder van een kind met een beperking ervaar je dat Son en Breugel een heel actief dorp is met vele activiteiten voor haar inwoners, maar loop je er tegenaan dat er niks specifieks was voor onze kinderen. Vandaar dat we zelf de handen uit de mouwen gestoken hebben en gestart zijn met een initiatief voor activiteiten en sporten voor jongeren die niet makkelijk aansluiten en/of beperkingen hebben. Diana vult haar aan: "Zo hebben we bijvoorbeeld met v.v. SBC een voetbalteam opgestart voor onze doelgroep, het fameuze 'G-team', dat het zelfvertrouwen van de inmiddels 35 spelers, door de omgang met gelijkgestemden, een enorme 'boost' heeft gegeven."

Werkervaringsplaatsen
Maar kinderen worden ouder en ook werken door jongeren met een beperking, is een thema. We hebben daarom een samenwerking met SWZ Zonhove gezocht, omdat zij professionals zijn op het gebied van begeleiden en trainen van (jonge) mensen op dit vlak. In 2016 hebben we een intentieverklaring getekend. Wendy Boogers vult aan: "Dat is 'Carrousel, leren(d) werken' geworden. Carrousel biedt jongeren met een beperking ondersteuning en training om een passende werkplek of daginvulling te vinden en te participeren midden in de samenleving van ons dorp. Samen met stichting MeeDoen Werkt streven we naar een gemeenschappelijke aanpak om jong volwassenen met een beperking te leren werken en prominent in beeld te brengen bij werkgevers als waardevolle arbeidskrachten." Cor vult haar aan: " Op Zonhove hebben we zelf ook veel werkervaringsplaatsen, zoals in onze lunchroom de Komeet, binnen de facilitaire dienst en in onze winkel Kado&Zo. We hebben veel expertise in het begeleiden van onze kanjers in nieuwe werksituaties en zijn altijd op zoek naar een perfecte 'match". Maaike geeft nog een aanvulling: "De Participatiewet is er voor bedoeld dat jongeren met een beperking mee kunnen doen in de maatschappij. Werkgevers krijgen een aantrekkelijke korting op de loonkosten en wij zorgen voor een goede begeleiding.

Ontmoetingstafel
Voor alle partijen moet het voordeel bieden en passend zijn. Wij gaan ons er voor inzetten dat net als onze locatie de jonge mensen met een beperking midden in onze samenleving komen te staan. In ons nieuwe pand hebben we een ontmoetingstafel waar onze jongeren kunnen bijpraten en ervaringen kunnen uitwisselen. Maar ook werkgevers zijn welkom om met ons de mogelijkheden te bespreken: Naast arbeid in loondienst (met loonkostensubsidie), zijn ook stages, werkervaringscontracten, of het uitbesteden van werk mogelijk."
In een volgende editie besteden we meer aandacht aan de overige activiteiten in het nieuwe pand.

Info bij
Maaike van Kempen, maaike@carrouselwerkt.nl of 088 799 8112 of
Wendy Boogers, wendy@carrouselwerkt.nl of 088 799 8037

*Medeoprichter Angelique Hubers was niet aanwezig bij het interview.

Officiƫle opening Nieuwstraat 50/52 vindt plaats op 23 juni.
Op zaterdag 24 juni is een feestelijke open dag voor iedereen die een kijkje wil komen nemen.


Afbeelding