Afbeelding
Foto: Lisa Burm

Lisa geeft Ghanese kinderen een toekomst

In onze editie van 8 maart jongstleden berichtten we over Lisa Burm, een studente uit Breugel, die een half jaar vrijwilligerswerk ging doen in Ghana, op een lagere school in het dorp Banko. Al gauw merkte zij dat veel kinderen uit Banko niet naar school komen of niet meer naar school komen omdat hun ouders de kosten niet (meer) kunnen betalen.

Dat ging Lisa aan het hart, omdat deze kinderen zonder onderwijs kansloos zijn en zij ze graag aan een betere toekomst wilde helpen. Daarom besloot ze een sponsoractie te starten om deze kinderen aan schoolgeld, schoolboeken, materialen en het verplichte school uniform te helpen. Inmiddels is Lisa weer terug in Nederland. We vroegen haar naar wat deze actie heeft opgeleverd.

Door: Arjen Strik
Foto's: Lisa Burm

Arme kinderen weer naar school helpen
Lisa vertelt:" Toen ik pas in Ghana aankwam wilde ik de arme gezinnen in Banko gaan helpen. Ik besprak dat voornemen met Atta, een lokale vriend uit Ghana. Hij kwam met het idee om de kinderen van de arme gezinnen uit de Banko community naar school te helpen. Zo zijn we een plan uit gaan werken. Atta is de kosten voor de basisschool gaan uitzoeken en is gaan kijken welke gezinnen het armste waren. Als ik dit zou doen, zouden ze allemaal, ook de niet arme gezinnen, zeggen dat ze hulp nodig hebben, aangezien ik blank ben en ze mij daardoor als rijk zien.
Hoe heb je dat aangepakt?
Ik ben begonnen met m'n vrienden en familie te 'WhatsAppen' over wat we van plan waren en of ze ons daarbij wilden helpen. De reacties waren gelijk positief. Uiteindelijk is de actie veel groter geworden dan gedacht. Mede dankzij mijn vader die een poster ontworpen heeft, die m'n moeder op veel plaatsen heeft opgehangen. Bovendien heeft zij supermarkten, andere winkels, sportscholen, gemeente en de kranten benaderd, zoals DeMooiSon&BreugelKrant. Met dank nog voor het mooie artikel."

Wat is het resultaat tot nu toe?
Lisa vervolgt: "We hebben tot nu al meer dan €2600,- opgehaald; een ongelofelijk bedrag. We hebben besloten om hiermee 42 kinderen niet alleen naar de basisschool maar ook naar de eerste 3 jaar van de middelbare school te helpen. Daarnaast hebben we voor 43 kinderen een nieuw schooluniform laten aanmeten.
De middelbare school in Ghana is heel duur. Daarom hebben wij een spaarplan voor de ouders opgezet. Elke week moeten ze 1 cedi (ongeveer €0,20) op de voor hun geopende spaarrekening op de bank zetten. Met de bank heb ik afspraken gemaakt dat de rekening op de naam van het kind komt te staan. Als het kind klaar is met Junior high school moeten ze een certificaat laten zien en met dat bewijs, krijgen ze toegang van het tot dan gespaarde geld. Hiermee kunnen ze of naar Senior high school of een opleiding voor een beroep gaan volgen. En daardoor geven we ze een kans op een betere toekomst."

Er zit veel meer werk aan vast dan ik verwacht had
Haar verhaal is nog niet af: "De meeste mensen in Ghana zijn niet gewend om te sparen. We hebben iemand gevonden die wekelijks controleert of de ouders zich hier ook echt aan houden en dus ook sparen. Nu denk ik wel dat de ouders dit zullen doen, want ze waren er erg enthousiast over. Verder had ik niet verwacht toen we dit opzetten dat er zoveel werk aan vast zat. Zo, heb ik een heel 'Word'- document bijgehouden waarop de kosten voor ieder kind apart berekend staat. Want niet alle kinderen zitten in dezelfde klas. Iemand in de 2e klas heeft minder jaren school nog te gaan dan iemand in de 1e klas. Daarbij zijn de kosten voor de kleren voor jongens en meisjes verschillend en ook nog eens per school ongelijk. We moesten elke keer 2 uur heen en 2 uur terug reizen naar Kumasi om materialen voor de kleren te halen, vervolgens dit naar de naaister brengen en ophalen en daarna het hele dorp rond om ze huis bij huis af te leveren. Afspraken maken met de ouders en de bank, alle kosten uitzoeken bij de verschillende scholen. Daarbij houdt m'n vader een balans bij van de donaties die binnenkomen en de kosten die ik betaal van het gedoneerde geld. Maar wij doen het met liefde en plezier zeker wanneer we de blije gezichtjes van de kinderen zien."

Speelplezier en vingerverven
"Naast de acties met het donatiegeld heb ik, op de school waar ik werkzaam was, nog allerlei verbeteringen doorgevoerd. In Ghana leren de jongere kinderen niet echt sociaal met elkaar omgaan. Daarom heb ik ook nog activiteiten met de kinderen ondernomen zoals vingerverven, verfbommetjes gooien, kroontjes maken en tekenen. Ook heb ik een klaslokaal opgefleurd door dieren op de muur te schilderen. Verder heb ik de schoolborden zwart geverfd, zodat er ook daadwerkelijk wat op te lezen valt en nieuwe schoolbankjes laten maken, geschuurd en geverfd."

Stroopwafelactie
"Ik start in augustus met een opleiding in Den Bosch maar ga vanuit Nederland het project voortzetten. Ik ben van plan om via acties, bijv. een stroopwafelactie, nog meer geld in te zamelen. Via mijn contactpersoon in Ghana kan ik dan nog meer betekenen voor de Ghanese kinderen." Ze sluit af met: "Ik wil hierbij iedereen die geld gesponsord heeft danken voor hun geweldige bijdrage."
Kortom een geweldig initiatief van Lisa Burm waar wij van DeMooiSon&BreugelKrant graag verslag van doen en diep respect voor hebben.
De sponsoractie loopt nog door, ieder bedrag is welkom: NL76INGB0748417672 t.n.v. Lisa Burm. U kunt haar bereiken via lisaburm@live.nl

Voor nog meer foto's van Lisa uit Ghana kijk op www.mooisonenbreugel.nl


Afbeelding