Arjan Swinkels (r) in gesprek met Johan van den Hout (l)
Arjan Swinkels (r) in gesprek met Johan van den Hout (l) Foto:

Groenprijs voor Stoerderij

Bij het oversteken van de Dommel zag ik ze al in de verte. Arjan Swinkels van de Stoerderij pacht sinds enige tijd een stuk grond langs de Dommel, bij de Planetenlaan. Daar grazen de jonge waterbuffelstieren, als ze niet met z'n allen in de waterpoel liggen. Tja, daar ben je waterbuffel voor! Het was een Breug(h)eliaans tafereel.

Door: Luc van As

De Stoerderij is in mei door de provincie uitgeroepen tot 'groen bedrijf van de maand' en voor die gelegenheid kwam de gedeputeerde van natuur en milieu, Johan van den Hout, langs om de bijbehorende oorkonde uit te reiken. De provincie wil mensen of bedrijven stimuleren die oog hebben voor hun omgeving en/of het milieu. Vaak is het zo dat mensen die iets voor het milieu doen niets verdienen, en mensen die veel verdienen hebben vaak een slecht effect op het milieu, aldus Johan van den Hout. Daarom heeft de provincie een prijs in het leven geroepen voor mensen of bedrijven die zorg voor de omgeving combineren met geld verdienen.

Duurzaamheid is kenmerkend voor de bedrijfsvoering van de Stoerderij. Dit blijkt uit het feit dat de waterbuffels het hele jaar door in de wei staan. Ook is het zo dat families niet gescheiden worden, de kalveren blijven bij de buffelkoe. De dieren worden zoveel mogelijk met gras gevoerd, kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden geheel vermeden, het gebruik van antibiotica zoveel mogelijk.

Deze prijs komt hem echt toe
Arjan Swinkels was enigszins verrast dat hij deze groenprijs kreeg, hij heeft er naar eigen zeggen niets speciaals voor hoeven doen. Hij had zelfs nog nooit van de prijs gehoord! Volgens Arjan zijn er geen harde criteria voor, het is wel leuk dat de gedeputeerde er speciaal voor naar Breugel komt! Als je ziet hoe Arjan te werk gaat, hoe hij hart heeft voor zijn bedrijf en zijn buffels, begrijp je het wel. Alle waterbuffels hebben een naam en een persoonlijkheid. Arjan kent ze allemaal. Deze prijs komt hem echt toe!

Het is niet makkelijk geweest, vertelt Arjan, langzaam maar zeker is zijn bedrijf aan het groeien. Hij heeft nu 56 waterbuffels, hij wil nog verder groeien en kijkt naar mogelijkheden om in de buurt van Breugel land te pachten. Hij doet ook veel om het publiek bij zijn activiteiten te betrekken, elk jaar organiseert Arjan een 'MudRace' (zondag 9 juli is het zover!). In de maanden juni, juli en augustus organiseert hij excursies 'StierenSpotten', waar geïnteresseerden zich van tevoren voor aan moeten melden. Via crowdfunding financiert hij de uitbreiding van zijn bedrijf.

Adopteren of 'vriend' worden
De melk van de waterbuffels wordt verwerkt tot verschillende 'Stoer' producten zoals yoghurt, ijs, 'paneer' (een soort kaas die lijkt op tofu maar dan lekkerder, volgens Arjan), boter, melk en karnemelk. Vlees is ook verkrijgbaar.
Ook kun je voor een bescheiden bedrag een waterbuffel adopteren of 'vriend' worden van een stoere waterbuffel.

Dan is het zover: Johan van den Hout overhandigt de prijs aan Arjan Swinkels. Het is een oorkonde die eerst door beide mannen ondertekend wordt. Arjan neemt de prijs dankbaar in ontvangst. 'Nu nog een mooi plekje aan de muur vinden', zegt Johan.

Na afloop lopen we nog even naar de waterbuffels, die even verderop in de wei staan. Alle dieren liggen heerlijk in de poel, die op natuurlijke wijze is ontstaan op de plaats waar vroeger een sloot liep. Het zijn echte waterdieren, die het bij Arjan prima naar de zin hebben!


Paulineke Damesmode opent haar deuren

In het pand waar voorheen bakker Schellens gevestigd was aan de Heistraat 3, opende dinsdag 30 mei een nieuwe winkel "Paulineke" haar deuren.

Deze gezellige en knusse snuffelwinkel is gespecialiseerd in Dameskleding, Lifestyle accessoires, Vintage en Brocante. Eigenaresse Ineke Peperkamp uit Geldrop: " Ik ben jaren met mijn spullen naar braderieën gegaan wat opzich hartstikke leuk was om te doen. Maar een eigen winkel is toch het mooiste." Ze geeft aan dat ze al eerder soortgelijke winkels heeft gehad in Heeze en Valkenswaard. Door omstandigheden moest ze daar vertrekken en was ze op zoek naar een geschikt pand. Gelet op het karakter van haar winkel zocht ze een locatie in het centrum van een gezellig dorp.

"Het is eigenlijk een damesmodezaak met een glimlach naar landelijke en brocante woonaccessoires. De damesmode zal iedere veertien dagen worden aangevuld en bestaat daardoor uit de nieuwste artikelen voor de modebewuste vrouw. We beschikken over de maten 36 tot en met 52. We hebben veel mode van natuurproducten, katoen, zijde en viscose.''
Daarnaast verhuurt ze kasten waar anderen hun producten kunnen aanbieden en de opbrengst zelf mogen behouden. "Uiteraard moeten deze passen bij de sfeer van de winkel." zegt ze.
De naam Paulineke is makkelijk te verklaren. ''Pauline heet mijn zus en Ineke heet ik zelf. Vroeger hebben we samen veel gedaan en vandaar de naam Paulineke, een vrolijke naam voor mijn gezellige winkeltje.''
Paulineke's Damesmode is geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 09.30 uur tot en met 17.00 uur. Loop gerust eens binnen in haar bijzonder smaakvol winkeltje aan de Heistraat en laat u verrassen.


Afbeelding