Afbeelding
Foto: Adrie Neervoort

Een nacht zonder dak

Op een prachtige zomerse avond op vrijdag 26 mei parkeerde ik mijn auto achter de Sint Genoveva kerk in Breugel. In de tuin achter de pastorie had een groep van 20 jongeren in de leeftijd tussen elf en veertien jaar een 'krottendorp' van kartonnen dozen nagebouwd. Tussen negen en tien 's avonds konden belangstellenden een kijkje nemen. Het waren voornamelijk ouders en broers of zussen van de deelnemers, ook de Mooi Son en Breugel krant nam een kijkje.

Door: Luc van As

Achter de pastorie ligt een prachtige tuin, met een ruim grasveld waar de jongeren zelf van kartonnen dozen en plakband een provisorisch onderkomen in elkaar hadden gezet. In eerste instantie liepen er alleen enkele ouders rond, de kinderen waren in geen velden of wegen te bekennen. Die waren nog in de pastorie, waar ze nog wat uitleg kregen over het project 'Nacht Zonder Dak', die georganiseerd werd door de tienergroep van de Heilige Oda-parochie. Nacht Zonder Dak is een initiatief van Tear, The Evangelical Alliance Relief.

Straatjongeren
De kinderen kregen een film over het project in Kenia te zien, om een indruk te geven wat Tear precies doet. Met de actie Nacht Zonder Dak financiert Tear projecten voor straatjongeren in Bolivia, Kenia, India en Noord-Irak. Volgens Arie van Veen van Tear is in Son en Breugel € 700,00 opgehaald. Het bedrag gaat in één pot, wat vervolgens over de vier projecten verdeeld wordt al naar gelang er geld nodig is.

Tear is betrokken bij zo'n 100 Nacht Zonder Dak-projecten per jaar, die meestal bij en in samenwerking met een kerk georganiseerd worden. Het gaat hierbij om zowel katholieke parochies als protestante gemeenten. In veel gevallen zijn parochies samengevoegd, zoals ook in het geval van de Heilige Oda-parochie die Sint-Oedenrode en Son en Breugel omvat. Nacht Zonder Dak helpt mensen uit de verschillende oude parochies te verbinden. Ook mensen van verschillende geloven en niet-gelovigen worden onder andere op deze wijze met elkaar verbonden.

Extra motivatie
Arie is student bedrijfskunde, en loopt momenteel stage bij Tear. Hij koos voor een stage bij een non-profit organisatie omdat hij graag wilde zien hoe een non-profit organisatie werkt. 'Het is ook goed om te weten dat je inspanningen voor een goed doel zijn', zegt Arie, die zelf ook gelovig is. Dat is overigens geen vereiste, er werken ook niet-gelovigen voor Tear. Voor Arie is het geloof een extra motivatie. Als je voor een goed doel werkt doe je het niet voor het geld. 'Je doet het omdat je je in wil zetten voor een betere wereld', aldus Arie. Tear staat open voor iedereen die zich in wil zetten voor een betere wereld, de organisatie kan altijd vrijwilligers gebruiken!

De jongeren die deelnemen aan deze nacht beseffen hoe goed ze het hebben in Nederland, ver weg van oorlog en armoede zoals veel kinderen in Derdewereldlanden die kennen. Die kinderen slapen elke nacht in kartonnen dozen, zonder er voor gekozen te hebben en zonder een alternatief te hebben. Ook niet als het slecht weer is.

Dit in tegenstelling tot de deelnemers van Nacht Zonder Dak, die het niet koud gehad zullen hebben in zo'n zwoele zomerse nacht. De jongeren zullen allicht niet veel geslapen hebben, voor een keer is dat niet erg. Het is een waardevolle ervaring voor ze!

Verbindend element
Het is de derde keer dat Nacht Zonder Dak in de Heilige Oda-parochie georganiseerd wordt, vertelt Manon van den Broek, een van de organisatoren van de parochie. Nacht Zonder Dak bevordert de verbinding tussen de oude parochies. Er zijn in de parochie meer van dergelijke activiteiten die verdeeld worden over de voormalige parochies. Zij zijn een verbindend element, zowel tussen gelovigen en niet-gelovigen als met de gemeenschap in algemene zin. Gelovig zijn is in elk geval geen vereiste voor deelname aan Nacht Zonder Dak, sommige gelovige kinderen hebben niet-gelovige vriendjes of vriendinnetjes meegenomen. Het gaat om het goede doel!

Vrijdagmiddag hadden de jongeren zich om 15.30 uur bij de pastorietuin verzameld. Er zijn verschillende spelletjes gedaan, vervolgens hebben de jongeren zelf van de dozen een onderkomen gemaakt. 's Avonds hebben ze gezamenlijk een eenvoudige maaltijd genuttigd, in stijl met de eenvoudige maaltijd die de straatjongeren krijgen. Ook werd er een filmpje gemaakt, speciaal voor de Italiaanse (oud) parochieleden die binnenkort een ontmoeting hebben met Paus Franciscus. 'Pace e bene papa Francisco!' was de boodschap! Vrede en welbehagen, paus Franciscus, luidt de vertaling.

Op zaterdagochtend was er een gezamenlijk ontbijt. Vervolgens werd alles netjes opgeruimd en werd er afgesloten met een korte viering.

De projecten die dankzij Nacht Zonder Dak gesponsord worden, helpen de straatjongeren een toekomst op te bouwen door het geven van onderdak, begeleiding en onderwijs. Het biedt de jongeren van de Heilige Oda-parochie de gelegenheid iets te doen voor de straatjongeren. Dat kunnen wij ook doen! Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Nacht Zonder Dak: www.nachtzonderdak.nl of op de site van de Heilige Oda-parochie: www.heiligeodaparochie.nl.


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding