Lezerspodium

WAAROM EEN MFA?

Op een mooie zomerdag is het goed om even stil te staan bij de waarom-vraag. Waarom willen we eigenlijk een mfa? Het startpunt is dat de huidige accommodatie van het Vestzaktheater en de bibliotheek, twee hoofdgebruikers van de nieuwe mfa, verouderd is en niet meer voldoet. Door opeenvolgende colleges is consequent ingezet op een gedeelde nieuwe locatie. Samengebruik biedt voordelen in het beheer en leidt per saldo tot lagere kosten. Minstens zo belangrijk is dat samengebruik leidt tot kennisuitwisseling, nieuwe initiatieven en extra levendigheid.

Spreiding en gebruikers
De nieuwe mfa is van meet af aan bedoeld als een bovenwijkse voorziening, naast de wijkfunctie voor centrum Son. Braecklant, de Boerderij en de Bongerd blijven daarnaast gewoon bestaan en ook daar wordt momenteel volop in geïnvesteerd. De spreiding van voorzieningen is dus gegarandeerd.

Naast het Vestzaktheater en de bibliotheek worden onder meer de harmonie, het CMD, ZuidZorg en Radio S&B vaste gebruikers van de nieuwe mfa. Zo gaat ZuidZorg er een 'ontmoet-en groet'-plein inrichten. Daarnaast kunnen de ruimten en zalen in de mfa uiteraard worden gehuurd door verenigingen op incidentele basis, zoals dat ook nu wordt gedaan in het Vestzaktheater. Of je loopt er binnen voor een kopje koffie, bijvoorbeeld in de leeszaal van de bibliotheek.

De nieuwe mfa zal naar schatting jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers trekken. Ja, het wordt een groot gebouw, maar dat heeft alles te maken met de vele functies (op de begane grond) en gebruikers. De gezamenlijke huisvesting leidt er ook toe dat elders in het centrum nieuwe locaties vrijkomen. Als ZuidZorg bijvoorbeeld zijn kantoor afstoot aan de Europalaan, kan daar mogelijk nieuwe woningbouw worden gerealiseerd.

Kosten
De stichtingskosten van de mfa bedragen naar schatting € 5,5 miljoen (inclusief groot deel inrichting en onderhoud, exclusief aankoop kerklocatie). Dat is een groot bedrag, maar daar hebben we met elkaar ook jarenlang voor gespaard. Meer dan de helft van dat bedrag wordt betaald uit de reserves. Het overige deel wordt gedekt uit de huuropbrengsten.

Ook de voorlopige exploitatieberekeningen laten een positief saldo zien. Dat komt door de huuropbrengsten van de gesubsidieerde instellingen en van de professionele partijen. Meer gebruikers leiden niet tot hogere kosten, maar wel tot hogere opbrengsten. Ook is de exploitatie in een nieuw gebouw een stuk goedkoper dan in bestaande bouw (andere afschrijvingstermijnen, energieneutraal). Gebruikers gaan dan ook niet meer betalen dan zij nu doen.

Kerk
De stichtings- en exploitatiekosten zouden aanzienlijk toenemen wanneer we de mfa zouden onderbrengen in de bestaande kerk. Dat was een van de redenen om die optie af te wijzen, naast de uitdrukkelijke wens van het parochiebestuur om de kerk te slopen en achter de oude toren een nieuwe kerk te bouwen. Dorpsbelang begrijpt overigens – en respecteert ten volle – dat het verdwijnen van de bestaande kerk voor veel mensen een teer onderwerp is en blijft. Wij zijn in ieder geval blij dat de kerkfunctie voor Son behouden blijft en dat er een nieuwe kerk komt, vrijstaand in een groene setting om Vroonhoven goed uit te laten komen.

Proces
Dorpsbelang begrijpt dat de ontwikkelingen voor veel mensen snel gaan. Maar het is wel een ontwikkeling in een doorgaande lijn binnen een discussie die al vele jaren loopt (en die op hoofdlijnen op een brede overeenstemming kan rekenen). Meer specifiek voor de concrete ontwikkeling van het Kerkplein zijn de kaders en het tijdpad door de raad vastgesteld in november 2015. Sinds die tijd zijn er diverse varianten vergeleken en zijn er meerdere consultatie-rondes geweest. Het proces verloopt zorgvuldig en op een verantwoorde manier, in goede samenwerking met de gebruikers en met alle respect voor mensen die binnen dat proces andere keuzes maken.

Antwoord
Terug naar de vraag uit de eerste alinea. De mfa voorziet in de vervanging van verouderde accommodaties en biedt daarnaast door het samengebruik een duidelijke meerwaarde. Het 'nieuwe Vestzak' zal een stimulans geven aan de verdere theatrale, muzikale en sociaal-culturele ontwikkeling van ons dorp en het verenigingsleven. En dat is ook de inzet van Dorpsbelang.

Maarten van Beek,
fractie Dorpsbelang