(vlnr) Elke Schuurmans, Tom v.d. Nieuwenhuijzen, Ad van Etten en Annelies Schoth
(vlnr) Elke Schuurmans, Tom v.d. Nieuwenhuijzen, Ad van Etten en Annelies Schoth Foto: Adrie Neervoort

Kunst gemeentehuis in beeld gebracht
Expositiecommisie maakte inventarisatie

De Kunstinventarisatie is verricht door Annelies Schoth, Ad van Etten, leden van de expositiecommissie van de gemeente Son en Breugel, daarbij ondersteund door stagiaire Elke Schuurmans. Het idee achter de kunstinventarisatie is om kunst die hangt in het CMD en het gemeentehuis te Son en Breugel in kaart te brengen. In de gebouwen hangen veel kunstprojecten van verschillende kunstenaars, maar er was geen overzicht. Maar ook in een vochtige en stoffige kelder bleek nog veel kunst te staan opgeslagen.

Door: Adrie Neervoort

Het boek kortweg KIP (Kunst Inventarisatie Project) geheten, bevat 117 afbeeldingen van kunstwerken van de gemeente en is in beperkte oplage uitgegeven. Op woensdag 31 mei werd het boekwerk officieel overhandigd aan wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen, door de samenstellers. De wethouder, die zelf een fanatiek fotoliefhebber is, was zichtbaar content met dit overzichtswerk. Het boek zal worden uitgereikt aan alle ambtenaren en ligt in het gemeentehuis voor het publiek ter inzage.


Een expeditie
Ad van Etten: "Het is altijd goed dat de gemeente een podium biedt aan vooral lokale kunstenaars. Een paar jaar geleden liep de animo echter wat terug en daardoor kwam de vraag wat hebben wij als gemeente eigenlijk in "voorraad" als het op kunst gaat. Toen bleek dat niemand daar een volledig antwoord op kon geven, werd het idee geboren om alles wat de gemeente aan kunst heeft, hangend, staand of opgeslagen eens in beeld te brengen. Het werd uiteindelijk een klus die twee jaar zou duren. Niet alleen was het de hoeveelheid aan items, maar het werd ook een ware zoektocht naar de herkomst. Want alles wat hangt is best snel gevonden, maar 'van welke kunstenaar is het werk dan' en 'wat stelt het voor'. Het in kaart brengen van de 'gestalde' kunstwerken leek meer op een expeditie naar een nog niet ontdekt gebied." Enthousiast vertelt Ad van Etten over wat er allemaal gevonden is. Er werden ook juweeltjes ontdekt zoals een bijna complete originele fotoserie over de aanleg van de huidige A50 ter hoogte van Son en Breugel en de impact die het op Son en Breugel heeft gehad. Niet geheel compleet, want er blijken ook nog 20 foto's in Eindhoven te liggen bij voormalig museum Kempenland.

Een stoffige en vochtige kelder
Ook schets de commissie het beeld dat de gemeente niet erg goed voor de kunstcollectie zorgt. "Passende kleding was wel gewenst," aldus Annelies Schoth. Ze was wel was geschrokken van de manier waarop kunstwerken werden bewaard, zo lag veel opgeslagen in een stoffige en vochtige kelder. Het bewaren van kunst moet natuurlijk op de juiste manier gebeuren, misschien dat dit een punt van aandacht kan zijn bij de aanstaande renovatie van het gemeentehuis.
"Kunst verdient een brede aandacht, dus ook de kunst die in het bezit is van onze gemeente," aldus van Etten. "Daarom zou het wat de commissie betreft goed zijn dat de ambtenaren meer en vaker kennis maken met de kunst die in het bezit is van de gemeente. Het boekwerk is daarbij een eerste stap. Mogelijk vormt het boek en het overzicht daarin voor de ambtenaar de mogelijkheid om een keuze te maken welk kunstwerk hij of zij graag op haar werkplek zou zien. Wat betreft de totale collectie zou het natuurlijk prachtig zijn om deze bij gelegenheid, helemaal of deels te exposeren zodat iedereen kan genieten van de kunst die onze gemeente bezit. Tevens is dit het moment om de werken indien nodig te restaureren."


Meerwaarde van kunst en cultuur
Wethouder Tom van den Nieuwenhuijzen, portefeuillehouder voor kunst en cultuur kon daar geen concrete toezegging over doen. Wel onderschreef hij de aanbevelingen die gemaakt zijn door Ad van Etten en Annelies Schoth om de kunst van de gemeente beter te onderhouden en de ruimte te geven. Hij vertelde: 'Toen ik hier kwam werken, kreeg ik de oude secretariaatskamer met een kale, groene muur. Toen ze me vroegen wat ik aan de muur wilde hebben hangen, was mijn eerste vraag: 'wat hebben we in huis, hebben we een eigen collectie?' Daar kon geen duidelijk antwoord op gegeven worden. Ik ben toen op expeditie gegaan naar de kelder en was ook geschrokken wat ik daar aantrof." De wethouder gaf verder aan dat het belangrijk is dat deze inventarisatie er nu in boekvorm is, dat maakt het zichtbaar en tastbaar. Hij onderschrijft de meerwaarde van kunst en cultuur voor ons dorp en de inwoners. "Zeker wat kunst en cultuur betreft is Son en Breugel een rijk dorp, en mede daarom moet de gemeente zijn verantwoordelijkheid hierin nemen."
Het boek ligt in de centrale hal van het gemeentehuis en is ter inzage voor alle belangstellenden.


Afbeelding