Molenstraat
Molenstraat Foto:

Een eigen Huis, een plek onder de Son!
Woonmogelijkheden voor jongeren met een lichte beperking

Het definitief doorknippen van de navelstreng is van wezenlijk belang voor jongeren met een lichte verstandelijke beperking om zelfstandig een leven op te kunnen bouwen. Deze jonge mensen worden geremd in hun ontwikkeling als ze te lang bij hun ouders blijven wonen en niet kunnen uitvliegen om onder begeleiding te groeien naar meer zelfstandigheid.

Door: Arjen Strik

In Son en Breugel is een grote groep van ca. 60-90 jongvolwassenen met een lichte beperking die zelfstandig willen wonen. Ze hebben een stoornis in het autisme spectrum of een lichte verstandelijke beperking en wonen vaak nog thuis omdat er nog geen zelfstandige woonmogelijkheden zijn in ons dorp. Ouders maken zich zorgen over het feit dat deze kinderen niet zelfstandig kunnen wonen in onze gemeente, het is daardoor niet mogelijk de 'navelstreng' door te knippen en blijft het kind te afhankelijk van de ouders en heeft moeite zich te ontwikkelen naar volwassenheid.

Woonoplossingen
Actieve ouders en inwoners hebben zich verenigd in de werkgroep Dóórpakken Wonen. De werkgroep werkt nauw samen met de gemeente, woonstichting 'thuis' en het CMD. Hans Spooren, woordvoerder van de werkgroep: "Bij het opstarten van Dóórpakken Wonen, eind 2015, was het ons uitdrukkelijke voornemen om het eerste tastbare resultaat te behalen in 2017. Vandaar dat we aan woonstichting 'thuis' gevraagd hebben om onze kinderen ontwikkelmogelijkheden te bieden en bouwinitiatieven te ontwerpen.
Paulus Oerlemans, gebiedsregiseur bij 'thuis' geeft aan: "Een dergelijke klantvraag hoort bij ons thuis en hebben we serieus opgepakt. Samen met de werkgroep Dóórpakken Wonen zijn we op zoek gegaan naar mogelijke woonoplossingen voor deze doelgroep om zelfstandig te wonen en zich te kunnen ontwikkelen."

Deze unieke samenwerking heeft nu concreet resultaat opgeleverd. Aan de Heistraat in het voormalig bankgebouw van de Rabo worden in opdracht van 'thuis' 25 appartementen en een ontmoetingsruimte gerealiseerd, die eind dit jaar opgeleverd worden. Negen appartementen en de ontmoetingsruimte worden aangeboden aan de woningzoekenden van Dóórpakken Wonen. De oplevering staat gepland voor eind 2017. Op de hoek van de Molenstraat/Nieuwstraat is gestart met bouw van een appartementencomplex. Waar, van de 30 appartementen, er 10 bestemd zijn voor de doelgroep. Verwachte oplevering eind 2018. Op beide locaties is huurtoeslag mogelijk voor de appartementen.

Eerste mijlpaal
Maaike van Kempen van de werkgroep: "Momenteel zijn we in onderhandeling met zorginstellingen over het leveren van de benodigde begeleiding per project. Het toewijzen van de woningen verloopt via onze eigen plaatsingscommissie, dus niet via 'thuis', die alleen de verhuurder is."
Alle werkgroepleden zijn trots op deze eerste mijlpaal en zijn woningstichting 'thuis' dankbaar voor het meewerken en realiseren van deze woonmogelijkheden voor jong volwassenen met een (lichte) beperking. Hans Spooren: "Samen bieden we onze kinderen de mogelijkheid om in een vertrouwde omgeving mee te kunnen blijven doen en om onder begeleiding te kunnen groeien naar meer zelfstandigheid. Er staan nog meer initiatieven op stapel, voor mensen met een grotere zorgzwaarte."

De werkgroep heeft een grove indeling gemaakt van de doelgroepen naar zorgzwaarte:
1. Zelfstandig wonen. Mensen met een autisme spectrum stoornis (ASS) met een normaal ontwikkelingsniveau, die behoefte hebben aan begeleiding op afroep voor een variabel aantal uren.
2. Begeleid (beschermd) wonen. Mensen die 12 (tot 24 uurs) begeleiding nodig hebben.
3. Beschermd wonen. Mensen die voor hun beperking 24-uurs verzorging en ondersteuning nodig hebben.

Naast deze twee initiatieven voor de doelgroep 'zelfstandig wonen' heeft de werkgroep nog een aantal projecten in voorbereiding. Zoals 20/25 wooneenheden voor de doelgroep 'beschermd en begeleid wonen'. Men is op zoek naar een rustige locatie in de dorpskern niet te ver verwijderd van het centrum. Daarnaast is werkgroep plannen aan het uitwerken die passen in het centrumplan 'Breugel Bruist'. Gedacht wordt aan ongeveer 10 studio's voor wonen voor de doelgroep Begeleid 'zelfstandig' wonen en ca. 10/15 studio's voor de doelgroep 'begeleid wonen eventueel gecombineerd met werkplekken.
Kortom de werkgroep doet haar naam eer aan en weet van Dóórpakken.

Nog vragen?
Maaike van Kempen tel. 06-10216972 maaike@meedoenwerkt.nl of
Hans Spooren tel 06-52506820
mailto:h.spooren@icloud.com


Heistraat perspectief zuidoostzijde